چهارشنبه، 22 اسفند 1397

موسیقی صدا و سیما

پرسش :

گاهی از صدا و سیما و یا نوار ضبط صوت، آهنگ‌هایی پخش می‌شود که به نظر من مناسب با مجالس لهو و خوش‌گذرانی است؛ در حالی‌که در نظر دیگران این چنین نیست! آیا می‌توانم آنان را از گوش دادن به آن منع کنم؟

پاسخ :

همه مراجع: بر شما واجب است به آن گوش ندهید؛ ولی نهی دیگران مبتنی بر این است که آنان هم آن را موسیقی حرام بدانند.[۱]
تبصره: یکی از شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر، آن است که حرام بودن منکر در حق فاعل ثابت و یا اصرار بر گناه داشته باشد و فرض مسئله جایی است که موسیقی یاد شده، در نظر دیگران از نوع موسیقی حرام نیست؛ در نتیجه نهی از منکر در این‌جا ساقط می‌شود.

پی نوشت ها:
[۱]ـ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۲۹؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۴۰؛ دفتر: همه.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

بعضی از موسیقی‌های تلویزیون، همان موسیقی غربی است که تنها آوازش برداشته شده است! آیا گوش دادن آن به صرف این‌که در نظام اسلامی پخش می‌شود. جایز است؟ به تعبیر دیگر آیا ممکن است مکان پخش موسیقی در حکم تأثیر...

با توجّه به نظارت رهبری بر سازمان صدا و سیما، موسیقی آن چه حکمی دارد؟

اگر فتوای ولی فقیه با مرجع تقلید، در گوش کردن به بعضی از موسیقی‌های صدا و سیما تفاوت داشته باشد، تکلیف چیست؟

بیشتر وقت‌ها در عروسی‌ها به پخش نوارهای موسیقی می‌پردازند که بعضی از آن‌ها از صدا و سیما هم پخش می‌شود؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری می‌توانند آن‌ها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر...

در مورد کسانی که در خوابگاه‌های دانشجویی به موسیقی‌های مبتذل گوش می‌دهند، چه باید کرد؟

آیا ملاک در تشخیص موسیقی حرام، نوع مردم است یا شخص؟

ملاک و مرجع تشخیص موسیقی و غنای حرام، در نظام اسلامی کیست: وزارد ارشاد، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، کارشناسان موسیقی، فقیهان و یا عرف؟

آیا می‌شود به نواری که از نظر قانونی غیر مجاز است؛ ولی شرعاً غنا و مطرب محسوب نمی‌شود، گوش داد؟

گوش دادن به ترانه و موسیقی‌های تولید شده در خارج، چه حکمی دارد؟

آیا میان انواع موسیقی‌ها ـ از قبیل اصیل (سنّتی)، کلاسیک، محلی، پاپ و … ـ تفاوتی در حکم هست؟