چهارشنبه، 22 اسفند 1397

دف زدن

پرسش :

حکم استفاده از دف و دایره‌ی زنگی، در عروسی چیست؟

پاسخ :

آیات عظام امام، خامنه‌ای و فاضل: استفاده از آلات موسیقی، برای نواختن موسیقی مطرب و لهوی (مناسب مجالس گناه و خوش‌گذرانی) جایز نیست و بین مجلس عروس و غیر آن تفاوتی نیست.[۱]
آیات عظام تبریزی، سیستانی، مکارم، نوری و وحید: استفاده از آلات موسیقی برای نوختن موسیقی لهوی (مناسب مجالس گناه و خوش‌گذرانی)، جایز نیست و بین مجلس عروسی و غیر آن تفاوتی نیست.[۲]
آیات عظام بهجت و صافی: استفاده از آن جایز نیست و بین مجلس عروسی و غیر آن تفاوتی نیست.[۳]

پی نوشت ها:
[۱]ـ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۳۴؛ امام، استفتا‌ئات، (مکاسب محرمه)، س ۲۵ و دفتر: فاضل.
[۲]ـ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۵۴؛ سیستانی، sistani.org،  موسیقی ش ۲ و منهاج الصالحین، ج ۲ م ۲۰؛ نوری،استفتائات، ج ۲ س ۵۷۱؛ مکارم، استفتائات ج۱، س ۵۲۵ و ۵۲۸ و دفتر: وحید.
[۳]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۰۶ و ۱۰۰۹؛ دفتر: بهجت.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

گوش دادن به صدای ترانه‌ی زن ایرانی و خارجی چه حکمی دارد؟

آیا مجوّز وزارت ارشاد در حکم تک‌خوانی و یا جمع‌خوانی زن و مرد تأثیر دارد؟

در برخی موارد مرثیه خوانی و یا مداحی زنان در مجلس خودشان، به گونه‌ای است که صدای آنان با بلندگو به گوش مردان رهگذر می‌رسد، آیا این عمل جایز است؟

حکم استماع صدای گریه زن نامحرم، چه حکمی دارد؟

لبخند و خندیدن هنگام صحبت با مرد نامحرم چه حکمی دارد؟

شنیدن صدای خنده زنان در مجلس فامیلی و غیره، چه حکمی دارد؟

از آن‌جایی که این جانب در رشته علوم و فنون کتابت و قرائت قرآن مجید، در دانشگاه تحصیل می‌کنم و قرائت صوت جزء درس‌های اصلی می‌باشد، خواندن قرآن با صوت زیبا برای یادگیری در مقابل استاد مرد چگونه است؟

گوش کردن به صدای زن ـ که به صورت شعر و دکلمه خوانده می‌شود و گاهی با احساسات شاعرانه نیز همراه است ـ چه حکمی دارد؟