چهارشنبه، 22 اسفند 1397

حکم نوازندگی

پرسش :

حکم نواختن با آلات موسیقی را بیان کنید؟

پاسخ :

همه‌ی مراجع (به جز بهجت و صافی): اگر از آلاتی است که به لهو و حرام اختصاص دارد، نواختن آن (در هر حال) جایز نیست؛ ولی اگر از آلات مشترک باشد، استفاده از آن به منظور منافع مشروع و حلال اشکال ندارد.[۱]
آیات عظام بهجت و صافی: به طور کلی نواختن با آلات موسیقی (لهو)، حرام است.[۲]

پی نوشت ها:
[۱]ـ امام، استفتائات، ج ۲، (مکاسب محروم)، س ۳۰؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات س ۱۱۶۴؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، ص ۹۹۲؛ مکارم، استفتائات، ج ۱ ص ۵۲۴ و ۵۲۵ و ج ۲، ص ۷۰۷ و ۷۱۰؛ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۵۴ و ۱۰۶۵ و صراط‌ النجاه، ج ۱، ص ۱۰۰۵، دفتر: سیساتی، وحید و نوری.
[۲]ـ صافی،‌جامع الاحکام، ج ۱ س ۱۰۰۳ و ۱۰۱۵ و ۱۰۱۸؛ دفتر: بهجت.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

​​​​​​​پرسش های مرتبط:

حکم استفاده از دف و دایره‌ی زنگی، در عروسی چیست؟

آیا همه سازهای دستی و الکترونیکی ایرانی و غربی، حکم واحدی دارند؟

کوبیدن بر روی ظرف پلاستیکی و حلبی در عروسی‌ها و غیر آن چه حکمی دارد؟

با توجّه به نظارت رهبری بر سازمان صدا و سیما، موسیقی آن چه حکمی دارد؟

اگر فتوای ولی فقیه با مرجع تقلید، در گوش کردن به بعضی از موسیقی‌های صدا و سیما تفاوت داشته باشد، تکلیف چیست؟

بیشتر وقت‌ها در عروسی‌ها به پخش نوارهای موسیقی می‌پردازند که بعضی از آن‌ها از صدا و سیما هم پخش می‌شود؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری می‌توانند آن‌ها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر...

در مورد کسانی که در خوابگاه‌های دانشجویی به موسیقی‌های مبتذل گوش می‌دهند، چه باید کرد؟