چهارشنبه، 9 بهمن 1398

بدعهدی آمریکا در برجام

پرسش :

موارد بدعهدی آمریکا در برجام کدام است؟

پاسخ :
پاسخ برگرفته از بیانات امام خامنه‌ای مدظله‌العالی:

معایب همان چیزی است که همیشه از آن بیمناک بودیم و تکرار میکردیم و می‌گفتیم؛ می‌گفتیم: آقا، اینها بدعهدند، بدذاتند، دبّه‌دربیار هستند، زیر قولشان میزنند، عمل نمی‌کنند؛ معایب هم اینها است. خلل‌ و فُرَجی وجود دارد در برجام که این معایب می‌توانند خودشان را نشان بدهند و اگر این خلل‌ و فُرَج بسته می‌شد، البتّه معایب کمتر میشد یا منتفی می‌شد...

وظیفه‌ی طرف مقابل این بود که تحریم‌ها را برطرف کند، برطرف نکرده؛ تحریم‌ها برطرف نشده. بخشی از تحریم‌ها را اینها به یک نحوی برداشته‌اند، منتها در عمل برداشته نشده. خب می‌دانید آنچه محلّ بحث بود تحریم‌های ثانویّه بود. تحریم‌های اوّلیّه را اینها با کمال قدرت حفظ کردند و این بر روی تحریم‌های ثانویّه اثر می‌گذارد. من خواهش می‌کنم کسانی که دست‌اندرکارند توجّه کنند، دقّت کنند؛ مدام نگوییم تحریم‌ها برداشته شده؛ نه، مسئله‌ی معامله‌ی بانک‌ها حل نشده و بانک‌های بزرگ معامله نمی‌کنند... قضیّه‌ی بیمه‌ی نفت‌کش‌ها همین‌جور است... آمریکایی‌ها به بخش مهمّی از تعهّداتشان عمل نکردند.

ما پیش‌پرداخت‌هایمان را همین‌طوری انجام دادیم: ما [غنی‌سازی] بیست درصد را تعطیل کردیم، فُردو را تقریباً تعطیل کردیم؛ اراک را تعطیل کردیم، اینها پیش‌پرداخت‌های ما بوده، حالا باز توقّع دارند... حالا این همه پیش‌پرداخت ما داده‌ایم. به‌هرحال طرف مقابل ما عمل نکرده... امروز [اگر] ما هم بخواهیم درآمدهای نفتی‌مان را به دست بیاوریم کار دشواری است؛ هم دشوار است، هم هزینه‌دار است. پول‌هایی که در کشورهای دیگر داریم به ما داده نمی‌شود، نشده؛ یعنی حالا بعضی‌هایشان قول داده‌اند. آن‌طور که آقای رئیس جمهور به من گفتند، یک کشوری از این کشورها قول داده، منتها فقط یک کشور نیست، چند کشورند. ما پول داریم در بانک‌های این‌ها؛ منتها چون پول‌ها به دلار است و مسئله‌ی دلار به آمریکا ارتباط پیدا می‌کند، نمی‌توانند بدهند، کار قفل شده. خب این دشمنی آمریکا است؛ [مگر] دشمنی چیست؟ اینها عمل نکردند. ۱۳۹۵/۰۳/۲۵

پرسش های مرتبط:
تجربه ایران از مذاکرات هسته‌ای چه بود؟
آمریکایی‌ها پس از برجام به دنبال چه هستند؟ و راه گشایش اقتصادی پس از برجام چیست؟
چرا قضیه هسته‌ای برای دشمنان ما بهانه است و اگر کوتاه بیاییم دست از دشمنی با ملت ایران برنمی‌دارند؟
وظیفه ما در دوره بعد از برجام چیست؟
چگونه در جریان مذاکرات هسته‌ای از دشمن امتیاز گرفتیم؟
ارزیابی صحیح نسبت به برجام چیست؟