سه‌شنبه، 25 تير 1398

عدم استحقاق زن از مال الاجاره عین غیر منقول

پرسش :

مردی فوت کرده و اولاد ندارد و وارث او عبارتند از: خواهرزادگان و زن، آیا بعد از گذشت هفت سال، زن میت از اجاره ماترک مانند: مغازه، حقی دارد؛ یعنی می‌‌تواند از اجاره مغازه میت استفاده و در آن تصرف نماید؟

پاسخ :
زوجه از چیزهایی که از عین آن ارث نمی‌‏برد از مال‌‌الاجاره اجاره‏‌هایی که بعد از موت مورث داده می‌‏شود، ارث نمی‌‏برد ولی از مال‌‌الاجاره اجاره‌‏‌‌ای که خود مورث انجام داده ارث می‌‏برد.*

* بنابراین اگر متوفی مغازه خود را 10 ساله به اجاره داده باشد پس از مرگ او همسرش در باقیمانده مدت اجاره از مال‌‌الاجاره آن ارث می‌برد، ولی اگر ورثه متوفی (پس از مرگ او و قبل از تقسیم ارثیه) مغازه را به اجاره بدهند همسر متوفی سهمی در مال‌‌الاجاره ندارد، زیرا نه از زمین مغازه ارث می‌برد و نه از اعیانی آن؛ هرچند از قیمت اعیانی ارث می‌برد.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.