يکشنبه، 13 مرداد 1398

اجاره زمین برای استفاده از خاک

پرسش :

اجاره دادن زمین اعم از ملکی و وقفی جهت برداشتن خاک مثلا برای آجر درست کردن صحیح است و یا چون خاک زمین صرف تهیه آجر می‏‌شود این اجاره صورت شرع ندارد؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (ره)
«به عنوان اجاره صحیح نیست و لکن به عنوان مصالحه و یا این که پولی بگیرد و به طرف حق انتفاع بدهد در غیر وقف مانعی ندارد و اما زمین وقفی را به هیچ عنوان جایز نیست واگذار کنند که عین زمین تلف شود بلی چنانچه زمین وقفی مثلا جای بلندی باشد که برای آماده شدن جهت استفاده زراعتی و غیره احتیاج به خاک برداری داشته باشد در این صورت انتقال دادن مقداری از خاک آن تا حدی که آماده استفاده شود به نحو صلح و یا حق انتفاع مانعی ندارد.»

منبع: مجمع المسایل (2)، دار القرآن الکریم، قم، چاپ چهارم، 1372 ش، ج 2، ص 67.