يکشنبه، 13 مرداد 1398

اجاره مال موقوفه و ثبت موقوفه به نام مستأجر

پرسش :

شخصی ملک موقوفه‌ای در دست داشته که با نظر یکی از آقایان اهل علم آن روز در اجاره او بوده ولی شخص مستأجر پس از مدتی برای این که ملک به نام اوقاف ثبت نشود آن را به نام خود ثبت داده در حالیه یکی از ورثه آن شخص ملک را در اختیار دارد و در اجاره و به مصرف رسانیدن آن دقت کافی به عمل نمی‌آورد در این صورت ورثه دیگر اعم از دختر یا پسر می‏‌توانند نسبت به سهم خود از ملک مذکور متصرف شوند به شرط آنکه با اجازه حاکم شرع و نظریه اهل محل ملک را اجاره نمایند و مال الاجاره را خود به مصرف منظور برسانند و آیا می‏‌توانند ملک مورد بحث را به نام وقف ثبت نمایند مشروط بر این که وجه اجاره به مصرف منظور برسد و یا ورثه ملک را به نسبت بین خود تقسیم نمایند؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (ره)
«امر موقوفه اگر متولی خاص دارد مربوط به او است و الا با فقیه جامع الشرایط است و ثبت دادن موقوفه به اسم خود به عنوان ملکیت که مستلزم از بین رفتن موقوفه باشد ولو در اعقاب آتیه جایز نیست.»

منبع: مجمع المسایل (2)، دار القرآن الکریم، قم، چاپ چهارم، 1372 ش، ج 2، ص 416.