جمعه، 25 مرداد 1398

واگذارى زمین به صورت مصالحه

پرسش :

زمینى از طرف فردى به صورت مصالحه، به فرد روحانى واگذار شد تا با صلاحدید او و با توجه به نیاز شهرستان، جهت تأسیس مراکز دینى مذهبى یا آموزشى و فرهنگى مورد استفاده قرار گیرد. آیا این زمین پس از وفات یافتن آن روحانى به ورثه ى ایشان مى رسد؟

پاسخ :
بسمه تعالى: ظاهر صلح نامه این است که این ملک به هدف فرهنگى، در اختیار ایشان قرار گرفته است. پس ملک شخصى او نبوده، بلکه ملک شخصیت روحانى او بوده است و لازم بود که آن مرحوم در حال حیات خود به این هدف جامه عمل مى پوشاند. اکنون ورثه ى او باید این ملک را با اذن حاکم شرع در مسیر آن هدف قرار داده و مرکزى بسازند و اگر قدرت این کار را ندارند، با هم توافق کنند تا با نظر حاکم شرع، هدف عملى گردد. به هر حال، این زمین، ملک شخصى کسى قرار نمى گیرد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانی (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه ‌السلام، 1389.