پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره طه

پرسش :

تلاوت سوره طه چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
روایات متعدّدی درباره عظمت و اهمّیّت این سوره در منابع اسلامی وارد شده است.

در حدیثی از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله می‌خوانیم که فرمود: «خداوند سوره طه و یس را پیش از آفرینش آدم دو هزار سال برای فرشتگان بازگو کرد، هنگامی که فرشتگان این بخش از قرآن را شنیدند گفتند:
«طُوبی لِامَّةٍ یَنزِلُ هذا عَلَیها وَطُوبی لِأجوافٍ تَحمِلُ هذا وَطُوبی لِألسُنٍ تُکَلّمُ بِهذا؛ خوشا به حال امّتی که این سوره‌ها بر آنها نازل می‌شود، خوشا به دل‌هایی که این آیات را در خود می‌پذیرد و خوشا به زبان‌هایی که این آیات بر آن جاری می‌شود».(1)

در حدیث دیگری از امام صادق علیه السلام می‌خوانیم که فرمود:
«لا تَدعُوا قِرائَةَ سُورَةِ طه، فَإنَّ اللّهَ یُحِبُّها وَیُحِبُّ مَن قَرَأَها وَمَن أدمَنَ قِرائَتَها أعطاهُ اللّهُ یَومَ القِیامَةِ کِتابَهَ بِیَمِینِهِ وَلَم یُحاسِبهُ بِما عَمِلَ فِی الإسلامِ وَاعطِیَ فِی‌الآخِرَةِ مِنَ‌الأجرِ حَتّی یَرضی؛ تلاوت سوره طه را ترک نکنید، زیرا خدا آن را دوست می‌دارد و دوست می‌دارد کسانی که آن را تلاوت کنند. هر که تلاوت آن را ادامه دهد خداوند روز قیامت نامه اعمالش را به دست راستش می‌سپارد و آنچه را که در اسلام انجام داده محاسبه نمی‌کند (بلکه) در آخرت آن‌قدر به او پاداش می‌دهد که راضی شود».(2)

در حدیث دیگری پیامبر صلّی الله علیه و آله فرمود:
«مَن قَرَأها اعطِیَ یَومَ القِیامَةِ ثَوابَ المُهاجِرِینَ وَالأنصارِ؛ هر که آن را بخواند روز رستاخیز ثواب مهاجران و انصار نصیبش خواهد شد».(3)

این‌همه پاداش‌های عظیم که برای تلاوت سوره‌های قرآن از پیامبر صلّی الله علیه و آله و ائمّه علیهم السلام به ما رسیده، هرگز مفهومش این نیست که تنها با تلاوت این‌همه نتیجه عاید انسان شود، بلکه منظور تلاوتی است که مقدّمه اندیشه باشد، اندیشه‌ای که آثارش در تمام اعمال و گفتار انسان متجلّی شود و اگر محتوای اجمالی این سوره را در نظر بگیریم خواهیم دید که روایات فوق تناسب کاملی با محتوای این سوره دارد.

پی‌نوشت:
1- مجمع‌البیان، ج 7، ص 1
2- نورالثقلین، ج 3، ص 366
2- مجمع‌البیان، ج 7، ص 1

منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.