جمعه، 8 فروردين 1399

احکام خمس | سوال یکصد و پنجاه و شش

پرسش :

اشخاصى که سال براى خود قرار نداده‌اند و شروع کسبشان معلوم نیست، با فرض علم به زیادى ربح از مؤونۀ سال فى الجمله آیا مقتضاى علم اجمالى احتیاط به وجوب خمس جمیع ارباح سال است یا اعطاء خمس یک روز از سال کفایت مى‌کند؟ و در صورتى که علم به زیادى ربح از مؤونۀ سنه ندارد حکم چیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ مقدارى را که مى‌داند ربح داشته باید تخمیس نماید مگر اینکه بداند صرف در مؤونۀ همان سال نموده است؛ و اگر در اثناء سال چیزى خریده که مؤونه نبوده، خمس قیمت فعلى آن را بدهد؛ و چنانچه پس از گذشت سال خریده، فقط خمس آن ربح را باید بدهد؛ و در موارد شک، بنابر احتیاط با حاکم شرع مصالحه نماید، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.