جمعه، 8 فروردين 1399

احکام خمس | سوال یکصد و شصت و پنج

پرسش :

شخصى در مدت چند سال خانۀ مسکونى مورد نیاز خود را از راه وام یا درآمد کارمندى یا کارگرى پیش پدر، مدت یک سال و چندى قسمتى از آن را ساخته و در آن ساکن شده، و در یک یا چند سال دیگر قسمتهاى دیگر آن را مى‌سازد، و در این بین مقدارى از ابزار ساختمان آن از آهن یا چیزهاى دیگر سال بر آن مى‌گذرد، آیا خمس به آنها تعلق مى‌گیرد؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ آنچه از مصالح را قبل از سال سکونت در ساختمان به کار برده، یا باقى مانده، چنانچه از ربح بین سال پولش را پرداخته، باید خمس را به قیمت فعلى بنا و اجزاى باقیمانده بپردازد؛ و اگر از ربحى که سال بر آن گذشته و خمس آن را نداده، پولش را پرداخته، خمس همان مبلغ پرداختى را باید بدهد؛ و آنچه از اقساط وام قبل از سال سکونت از ربح پرداخته، خمس آنها را نیز باید بدهد؛ و آنچه بعد از سکونت، از ربح همان سال ساخته، خمس ندارد؛ ولى زاید پس از سال، خمس دارد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.