چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

زفت چند نوع است و چه خواصی دارد؟

پاسخ :
زفت دو نوع است : يکي آبي ، سياه و مايع که از تيره قير است و در مرهم ها بکار مي رود .
ديگري بياباني و کوهي است و شيره درخت ينبوت و ساير درختهاي صنوبري مي باشد .
اين شيره اول تر است و بعد که مي پزند خشک مي شود .
اما اکثر زفت نباتي از درخت ينبوت به دست مي آيد که آن را (قضم قريش )هم مي خوانند . روغن زفت تقريباً مانند قطران است .
خاصيت :خلط هاي غليظ را مي پزاند .زداينده و گرمي بخش است . ترش بيشتر رساننده و خشکش بيشتر خشکاننده است و در مرهم ها بکار مي رود .
آرايش : سفيدي ناخن ها را مي زدايد . خون را به سوي اندام ها جذب مي نمايد ، اندام ها را فربهي مي دهد و به ويژه اگر مکرر آن را بر اندام بچسبانند و هر باريکه يک دفعه و بزور آن را بر کنند .
زفت را براي علاج ترک پا و ساير ترک ها بکار مي برند .ضمادش در کم مويي مايه رويش مو مي گردد .
دمل و جوش : زفت و به ويژه زفت تر ورم سخت را نرم مي کند .
با آرد جو بر خنازير گذارند مفيد است . زفت را با کبريت يا پوست درخت ينبوت مخلوط کنند سرايت عارضه مورچه را باز مي دارد و در علاج غده ها مفيد است .
زخم و قرحه :علاج قوباء است . از زخم هاي گود گوشت بر مي آورد ، به ويژه اگر با کوبيده کندر و عسل باشد در باز روياندن گوشت مؤثرتر است .
زفت تر و زفت خشک هر دو در تنقيه چرکهاي پليد قرحه اثر دارند . براي خشکانيدن زخمها زفت خشک مؤثرتر است .
مفاصل : در مداواي ورم ماهيچه سودمند است .
سر : خشک و ترش رويشگاه مژه ها را استوار مي کند در رويش مژه کمک مي نمايد و بيماري (دمعه ) را شفا مي دهد . زخم چشم را بر طرف مي سازد و ديد را تقويت مي کند .
سينه : زفت و به ويژه اگر همراه بادام و شکر باشد در معالجه سرفه سرد و خشک ، سينه پهلو ، ذات الريه و برآوردن خون مفيد است .
زفت رساننده است و اگر با روغن بادام باشد پخته گرداننده تر شود .
اندام هاي دفعي :ملين است و زيادش مسهل .در علاج ورم گرم و سخت روده ، زهدان و بيضه ها وارد کردن به بدن(آمپول-شياف... ) با آن سودمند است .از داروهاي زخم دهانه مثانه به شمار مي آيد .
ترک هاي کنار مقعد را زفت بمالند خوب مي شود .
زهرها :در برابر زهرها مقاومت مي کند و بر مارگزيده مالند مفيد است .

نظرات کاربران