چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

من حدود چند سال است که بدون اجازه پدرم ازدواج کرده ام. البته بعداً با شرایطی اجازه دادند. اکنون بعد از چند سال بدون این که عمل زناشویی داشته باشیم قصد طلاق داریم.آیا ازدواج و طلاق ما صحیح است؟این در صورتی است که خانواده ام راضی به طلاق نیستند.

پاسخ :
با تشکر از سؤال شما و آرزوی موفقیت در مسیر اصلاح و بالندگی که برای خود برگزیده اید.
بر طبق نظر اسلام و مذهب تشیع دخترى كه به حد بلوغ رسيده و رشيده است، يعنى مصلحت خود را تشخيص مى‏دهد، در صورتی که بخواهد شوهر كند، چنانچه باكره باشد بايد از پدر يا جدّ پدرى خود اجازه بگيرد. و اگر پدر و جدّ پدرى غايب باشند، به طورى كه نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتياج به شوهر كردن داشته باشد لازم نيست از پدر و جدّ پدرى اجازه بگيرد و نيز اگر دختر باكره نباشد در صورتى كه بكارتش بوسيله شوهر كردن از بين رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نيست. ولى اگر بواسطه وطى به شُبهه يا زنا از بين‏ رفته باشد، احتياط مستحبّ آن است كه اجازه بگيرند[1].
اگر شما بدون اجازه پدر تان ازدواج کرده اید باید به یکی از وظایف زیر که از مقام معظم رهبری، آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله صافی گلپایگانی استفتاء شده است[2]، عمل کنید:
مقام معظم رهبری: ازدواج دختر باكره بنابر احتياط واجب بايد با اجازه پدر يا جدّ پدرى او باشد و اگر بدون اذن پدر ازدواج صورت گيرد، احتياط واجب آن است که يا از پدر اجازه گرفته شود و يا اينکه پسر بقيه مدّت را ببخشد(در عقد موقت) و از يکديگر جدا شوند(با طلاق در عقد دائم).
آیت الله مکارم شیرازی :در صورت امكان به شكلى رضايت پدر را جلب كند، در غير اين صورت عقد آنها اشكال دارد، و احتياط واجب آن است كه پسر باقيماندۀ مدّت را ببخشد، و از همديگر جدا شوند و اگر عقد دائم بوده، او را طلاق دهد.
آیت الله صافی گلپایگانی: به نظر اینجانب بنابر احتیاط واجب، نکاح دختر باکره بالغه باید با اذن پدر یا جد پدری باشد و اگر بدون اذن واقع شده باشد احتیاط این است که زوج طلاق بدهد و بعد اگر با او ازدواج کند با اذن پدر یا جد باشد. بله اگر بدون اذن انجام شود و پدر آن را رد نکرده باشد و رضایت بدهد همان عقد اول کافی است.
بنابراین؛ اگر با اذن پدرتان ازدواج کرده اید و یا بنا بر نظر مقام معظم رهبری و آیت الله صافی، بعد از ازدواج، ایشان اجازه داده اند، ازدواج شما صحیح است و اگر بخواهیدمی توانید از همسرتان طلاق بگیرید و چون به گفتۀ خودتان تا به حال با شوهرتان همبستر نشده اید و عمل زناشویی نداشته اید به مجرد طلاق از هم جدا شده و نیاز به گرفتن عده ندارید.[3] ولی توجه داشته باشید که در اسلام از طلاق به عنوان یکی از مباحاتی که مورد پسند خداوند نمی باشد یاد شده است.
در هر حال خوب است که برخی از حساسیتهای اجتماعی و خانوادگی را تا جایی که برایتان مشقت و سختی ندارد رعایت کرده و اگر تصمیم به طلاق دارید بدون این که رنجشی برای والدینتان ایجاد شود،آنان را راضی کنید.
پی نوشتها:
[1] . توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج‏2، صص: 459-458.
[2] استفتاء از دفاتر مقام معظم رهبری، آیت الله مکارم و آیت الله صافی و آیت الله هادوی تهرانی.
[3] توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج‏2، ص 529.
منبع: http://farsi.islamquest.net