يکشنبه، 21 خرداد 1391

پرسش :

مقوله «مهدویت» و اعتقاد به منجی موعود در سایر ادیان الهی چگونه است؟

پاسخ :
شرح پرسش:
مقوله «مهدویت» و اعتقاد به منجی موعود در سایر ادیان الهی چگونه است؟ آیا آنان نیز به ظهور ایشان که جهان را پُر از عدل و داد می‏کند، معتقدند؟ و چرا اهل تسنن به این مقوله اعتقاد ندارند؟

پاسخ:
در این باره به طور کلی می توان گفت که عقیده به مهدی موعودِ منجی عالم اختصاص به مسلمانان ندارد؛ بلکه تقریبا" تمام ادیان و مذاهب آسمانی در این عقیده شراکت دارند. پیروان تمام ادیان و مذاهب اعتقاد دارند که در یک مقطع تاریخی که وضع جهان تیره و تار و تاریک می گردد و جامعه بشری با بحران روبرو می شود فساد و ظلم و بی دینی همه جا را فرا می گیرد؛ در این وقت است که یک منجی با تأیید دست غیبی ظهور می کند و ریشه ظلم و فساد را از میان بشریت بر می کند. این مژده و نوید هم در کتابهای آسمانی یهود و نصاری و کتاب مقدس زرتشتیان(کتاب زند و پازندو جاماسب نامه) آمده است و هم در کتاب های مقدس دیگر ادیان و مذاهب دیده می شود مانند: کتاب های مقدس براهمه و بودائیان.
همه ادیان بر عقیده به منجی موعود بسر می برند و هر ملتی او را به لقب مخصوص می شناسد، زردشتیان او را بنام سوشیانس(نجات دهنده جهان) جهودان بنام سرور میکائیلی یا مسیحای منجی، مسیحیان بنام مسیح موعود، مسلمانان بنام مهدی موعود و هر ملتی آن نجات دهنده غیبی را از خودش می داند. زرتشتیان او را ایریانی و از پیروان زردتشت می دانند و.. در اسلام منجی موعود به طور کامل معرفی شده، خلاصه این که عقیده بر منجی عالم برای ریشه کن کردن ظلم و فساد و شرک در تمام ادیان مطرح است.1
منجی آخر الزمان بشارتی است که در ادیان مختلف به چشم می خورد. از صفات بارز دوران ظهور منجی مبارزه با ستم و فساد و پر شدن زمین از عدالی است. مسأله ظهور منجی آخرالزمان در یهودیت، مسیحیت و آیین زردشت با اهتمام بسیار بیشتر مطرح شده است. بنابراین، یقریباً همه ادیان بزرگ درباره ظهور منجی اتفاق دارند؛ هر چند درباره شخص منجی اختلاف نظر بسیار است.2
مسأله مهدویت در دیدگاه اهل سنّت نیز تقریباً از مسلمات است و آنان روایات مهدویت را متواتر و تردید ناپذیر خوانده‌‏اند. البتّه آنان معتقدند مهدی علیه السلام در آخرالزمان به دنیا می‏‌آید.3

پی نوشت ها:
1. برای آگاهی بیشتر به کتاب دادگستر جهان، ابراهیم امینی، صفحه 66 مراجعه کنید.
2. برای مطالعه بیشتر به کتاب‏های زیر مراجعه کنید:
* ادیان و مهدویت یا آرا و عقائد درباره مهدی علیه السلام، محمد بهشیت، انتشارات مرآتی، تهران.
* سوشیانت یا سیر اندیشه ایرانیان درباره موعود آخر الزمان، علی اصغر مصطفوی، تهران، 1361.
* انیظار مسیحا در آیین یهود، جوبیوس کرینسیون، ترجمه حسین توفیقی، مرکز مطالعه ای و تحقیقاتی ادیان و مذاهب، قم، 1377.
3. برای آشنایی با دیدگاه فرقه‏ها و مذاهب مختلف درباره امام مهدی علیه السلام مطالعه کتاب زیر بسیار سودمند است:
* مصلح جهانی و مهدی موعود از دیدگاه اهل سنت، سید هادی خسروشاهی، انتشارات اطلاعات، تهران 1374.
* مجموعه 2 جلدی کتابنامه حضری مهدی علیه السلام، نوشته علی اکبر مهدی پور (چاپ الهادی، قم، 1375) علاقه‏ مندان را با منابع موجود در این‏ باره آشنا می‌‏سازد.

منبع: www.porseman.org