سه‌شنبه، 25 مهر 1391

پرسش :

واژه ملّت در زبان فارسى به چه معناست؟

پاسخ :
در اصطلاح امروز فارسى، این کلمه مفهوم مغایرى با مفهوم اصلى خود پیدا کرده است. امروز کلمه ملت به یک واحد اجتماعى گفته مى شود که داراى سابقه تاریخى واحد و قانون و حکومت واحد و احیاناً آمال و آرمان هاى مشترک و واحد هستند. ما امروز به جاى مردم آلمان و انگلستان و فرانسه و غیره، ملت آلمان، ملت انگلستان، ملت فرانسه مى گوییم و احیاناً به همه آن مردم این کلمه را اطلاق نمى کنیم. به یک طبقه از مردم، ملت مى گوییم؛ یعنى آنها را به دو طبقه تقسیم مى کنیم: طبقه حاکمه و طبقه محکومه. به طبقه حاکمه؛ کلمه دولت و به طبقه محکومه؛ کلمه ملت اطلاق مى کنیم.
این اصطلاح فارسى یک اصطلاح مستحدث و جدید است و در واقع، یک غلط است. در صد سال و دویست سال و هزار سال پیش، هرگز این کلمه در زبان فارسى به این معنى غلط استعمال نمى شد. گمان مى کنم این اصطلاح جدید از زمان مشروطیت به بعد پیدا شده است و ظاهراً ریشه این غلط این بوده که این کلمه را مضاف الیه کلمه دیگر قرار مى داده اند. مثلا مى گفته اند: پیروان ملت ابراهیم، پیروان ملت محمد صلى الله علیه و آله، پیروان ملت عیسى. بعدها کلمه پیروان حذف شد و گفتند: ملت محمد صلى الله علیه و آله، ملت عیسى، کم کم کار به آنجا کشیده که گفتند: ملت ایران، ملت ترک، ملت عرب، ملت انگلیس. به هر حال یک اصطلاح مستحدث است.
www.irc.ir