سه‌شنبه، 25 مهر 1391

پرسش :

آیا ملیت مى تواند مقیاس درستى باشد؟

پاسخ :
در ابتدا چنین به نظر مى رسد که لازمه ناسیونالیسم و احساسات ملى این است که هر چیزى که محصول یک سرزمین معین یا نتیجه ابداع فکر مردم آن سرزمین است، از نظر آن مردم باید ملى به حساب آید و احساسات ملى و ناسیونالیستى، آن را در برمى گیرد و هر چیزى که از مرز و بوم دیگر آمده است، باید براى مردم این سرزمین، بیگانه و اجنبى به شمار آید. این مقیاس، مقیاس درستى نیست؛ زیرا ملت از افراد زیادى تشکیل مى شود و ممکن است فردى از افراد ملت چیزى را ابداع کند و مورد قبول دیگر افراد واقع نشود و ذوق عمومى، آن را طرد کند. بدون شک، چنین چیزى نمى تواند جنبه ملى به خود بگیرد. مثلاً ممکن است، ملتى یک سیستم اجتماعى مخصوصى را در زندگى خود انتخاب کند و فردى یا افرادى از همان ملت یک سیستم مغایر با سیستم عمومى ابداع و پیشنهاد کند و مورد قبول عموم واقع نشود. در این صورت، آن سیستم مردود و مطرود را صرفاً به خاطر اینکه از میان مردم برخاسته و مبدع و مبتکر آن یکى از افراد همان ملت بوده، نمى توان براى آن ملت یک پدیده ملى دانست و برعکس، ممکن است یک سیستم اجتماعى در خارج از مرزهاى یک کشور به وسیله افرادى از غیر آن ملت طرح شود، ولى افراد آن کشور با آغوش باز آن را بپذیرند. بدیهى است، در اینجا نمى توانیم آن سیستم پذیرفته شده را به خاطر آنکه از جاى دیگر آمده است، بیگانه و اجنبى بخوانیم و یا مدعى شویم که مردمى که چنین کارى کرده اند، برخلاف اصول ملیت خود عمل کرده و در ملت دیگر خود را هضم کرده اند و یا بالاتر، مدعى شویم که چنین مردمى خود را تغییر داده اند.
بلى، در یک صورت آن چیزى که از خارج رسیده است، بیگانه و اجنبى خوانده مى شود و پذیرش آن برخلاف اصول ملیت شناخته مى شود و احیاناً پذیرش آن نوعى تغییر ملیت به شمار مى آید [و آن هنگامى است که] آن چیز رنگ یک ملت [به خصوص را] داشته باشد و از شعارهاى یک ملت بیگانه باشد. بدیهى است که در این صورت، اگر ملتى شعار ملت دیگر را بپذیرد و رنگ آن ملت را به خود بگیرد، برخلاف اصول ملیت خود عمل کرده است. مثلاً نازیسم آلمان و صهیونیزم یهود، رنگ ملیت بخصوصى دارد. اگر افراد یک ملت دیگر بخواهند آن را بپذیرند، برخلاف ملیت خود عمل کرده اند، ولى اگر آن چیز رنگ مخصوص نداشته باشد، نسبتش با همه ملت ها [یکسان] باشد، شعارهایش شعارهاى کلى و عمومى و انسانى باشد و ملت مورد نظر هم آن را پذیرفته باشد، آن چیز اجنبى و بیگانه و ضد ملى شمرده نمى شود.
www.irc.ir