دوشنبه، 16 ارديبهشت 1392

پرسش :

دین و خشونت تواماً در حال نقش‌آفرینی است آیا این دیدگاه درست است؟ مصداقی برای موفقیت به میان آمدن دین برای زندگی بشر بیاورید.

پاسخ :
بحث دین و خشونت،ابعاد مختلفی دارد. در بعد اول باید به تحلیل این مسأله پرداخت که دین در طول تاریخ،تمدن‌ساز بوده و هر فکر تمدن‌سازی یک نیازی به خشونت مجازپیدا می‌کند. به طور مثال یکی از اشکالاتی که به اسلام گرفته می‌شود این است که چرا در اسلام چیزی به عنوان جهاد وجود دارد. مسیحیت در شکل فعلی، دینی است که به دنیای مردم کاری ندارد و به خود افراد واگذار می‌کند. در حالی که اسلام دینی است که پیامبر اکرم (ص) علاوه بر این‌که مشعل‌دار معنویت بوده، مشعل‌دار یک حکومت زمینی نمونه هم بوده است و در حکومت زمینی نیاز به خشونت مجاز است. فی المثل هنگام حمله باید از خود دفاع کرد. بنابراین تفاوت اسلام و مسیحیت در عنصری به نام جهاد و قوانین کیفری به خاطر این است که اسلام علاوه بر این‌که دینی است که می‌تواند آخرت را بسازد، قصد سازندگی دنیا را هم دارد. و بهترین الگوی حکومت دینی که برای مسلمانان قابل قبول است،حکومت پیامبر اکرم (ص) در مدینه است. در بُعد دوم، گاهی اوقات دین ایدئولوژی می‌شود. از دین می‌توان بسیار سوءاستفاده کرد وقتی دین ایدئولوژی شود، آن‌گاه خطرناک می‌شود.نمونه‌ای از این نوع دین القاعده و طالبان است.این‌ها اذعان می‌دارند که حق با ماست و خود ما دین اسلام هستیم و کسانی که ما را قبول ندارند کافر هستند و باید کشته شوند. بنابراین از دین می‌توان سوء استفاده کرد همان‌طور که علم،اخلاق و دیگر چیزها را می‌توان مورد سوءاستفاده قرار داد.