دوشنبه، 16 ارديبهشت 1392

پرسش :

آیا منظور از باکره بودن حضرت زهرا (س) این است که ایشان هیچ گاه عادت ماهیانه نمی شده اند؟

پاسخ :
حضرت زهرا ـ سلام الله علیها ـ دارای امتیازات و درخشندگی های فراوانی است. امام خمینی (ره) می فرماید: کوثر اهل بیت زنی [است] که افتخار خاندان وحی است و چون خورشید بر تارک اسلام عزیز می درخشد.[1] زنی است که از معجزات و افتخارات عالم وجود است.[2] و زنی است که عالم به او افتخار دارد.[3] و زنی است که با قدرت الهی و دست غیبی حق با تربیت رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ مراحل را طی کرده تا رسیده است به مرتبه ای که دست همه از او کوتاه است.[4]
فاطمه زهرا ـ علیها السلام ـ زنی است که هر کسی با هر بینش دربارة او گفتاری دارد و از عهده ستایش او بر نیامده [زیرا] احادیثی که از خاندان وحی رسیده به اندازة فهم مستمعان بوده و دریا را در کوزه ای نتوان گنجاند و دیگران هرچه گفته اند به مقدار فهم بوده نه به اندازة مرتبه او. پس اولی آن که از این وادی شگفت در گذریم».[5] و وقتی حضرت زهرا ـ سلام الله علیها ـ آن همه امتیازات را دارد داشتن این ویژگی که در پرسش آمده دور از ذهن نمی باشد.
یکی از نام های نورانی حضرت زهرا ـ سلام الله علیها ـ طاهره و بتول است. این دو اسم مبارک دلالت دارد که آن حضرت از ادناس ظاهری و باطنی پاک باشد. یعنی در باطن معصوم و در ظاهر از عادت ماهیانه و نفاس پاک باشد. چنان که امام صادق ـ علیه السّلام ـ می فرماید: این که فاطمه زهرا ـ سلام الله علیها ـ را طاهره اسم گذاشته اند، برای این است که او از هر ناپاکی، پاک است. او هیچ گاه خون عادت ماهیانه و خونی که هر مادری هنگام بدنیا آوردن فرزندش می بیند، نمی بیند.[6]
و هم چنین در بارة بتول رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرموده است: فاطمه ـ سلام الله علیها ـ بتول نامیده شد، برای اینکه او را، از عادت ماهیانه زنان دور داشته اند.[7]
امّا دلیل باکره بودن آن حضرت، روایتی است که رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرموده است: ان فاطمة ـ سلام الله علیها ـ لیست کاحد منکنّ، انّها کالحوریه. [8] فاطمه مثل هیچ یکی از شما زن ها نیست، او مثل حوریه است.
و همچنین ابن عباس از رسول اکرم نقل می کند که فرمود: «فاطمه حوریه ای است به صورت انسان».[9]
در حالی که خداوند در قرآن کریم، درباره حوریه فرموده است:
«خداوند آن ها را ایجاد کرد، و سپس آن ها را باکره قرار داد».[10]
از امام صادق ـ علیه السّلام ـ سؤال شده چگونه حوریه در هر زمان کنار شوهرش می آید، او را باکره می یابد. حضرت فرمود: «چون او از ماده ای پاک آفریده شده و هیچ گونه فسادی به او نرسیده است، جسمش نیز به آفتی گرفتار نشده، و دچار حیض نگردیده، لذا رحیمش همیشه به او چسبیده است.[11]
بنابر این فاطمه زهرا ـ سلام الله علیها ـ هیچگاه عادت ماهیانه ندیده ، و از هر جهت پاک است، و همیشه باکره بوده است، زیرا از هر جهت پاک بوده و از میوه های بهشتی به وجود آمده است، مادّة وجود او به تمام معنا پاک و رحمت و مزایای وجودی او دائمی است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. فاطمه ـ سلام الله علیها ـ از تولد تا شهادت، سید محمد کاظم قزوینی.
2. زندگانی حضرت فاطمه ـ سلام الله علیها ـ ، سید هاشم رسولی محلاّتی.
3. فاطمه زهرا ـ سلام الله علیها ـ ، محمد تقی رهبر.
پاورقی ها:
[1] . مجله تخصصی کلام اسلامی. شماره 40، سال دهم، زمستان 1380، ص 107، به نقل از صحیفه نور: 16/125، 25/1/61.
[2] . همان، صحیفه نور: 12/72.
[3] . همان، 6/187.
[4] . همان، 6/185.
[5] . همان، 12/72.
[6] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 43، ص 16 ـ 19، مؤسسة الوفا، بیروت.
[7] . قندوزی، سلیمان، ینابع المودة، مؤسسه اعلمی، بیروت، 1403 ق.
[8] . فاصل مسعودی، محمد، اسرار الفاطمیّه، ص 408، مؤسسه الزایر، قم، 1420 ق.
[9] . شافعی، ابوبکر، تاریخ بغداد، ج 13، ص 331، دارالاضواء، بیروت، 1403 ق.
[10] . واقعه: 36.
[11] .مجلسی ، محمد باقر ، بحارالانوار، ج 5 ، ص 196، همان .

نظرات کاربران