شنبه، 28 ارديبهشت 1392

پرسش :

چه عواملی باعث می شود بعضی افراد و جریان های سیاسی در تداوم حرکت انقلاب اسلامی دچار ریزش و سقوط شوند؟

پاسخ :
برای پرداختن به این موضوع، به دلیل کلی بودن ناگزیریم به اختصار و گذرا به یک گونه شناسی در خصوص نیروهائی که در روند انقلاب به صحنه آمده‌اند بپردازیم و به برخی افراد در قالب جریان‌هائی که در چند دهة انقلاب احیاناً اثرگذار بوده‎ ولی در ادامه انقلاب را همراهی نکردند، توجه نمائیم. آن چه که در هر انقلاب و نظام سیاسی باید مورد توجه قرار گیرد و در انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی برای هر فرد دلسوز و انقلابی پوشیده نیست این است که نیروی انسانی از مقوّماتی است که باید در هر حرکت و استمرار آن حرکت همواره به آن اهتمام ورزید و روند جاذبه‎ها و دافعه‎ها و رویش و ریزش‎های آن باید مورد ارزیابی قرار گیرد هم چنانکه مقام معظم رهبری در این باره فرمودند: «دل انسان غمگین می‎شود و می‎شکند به خاطر این که چرا کسانی که نان انقلاب را خوردند، نان اسلام را خوردند، نان امام را خوردند، دم از امام زمان زدند، دم از ائمة معصومین ـ علیهم السلام ـ زدند حالا طوری مشی کنند که اسرائیل و آمریکا و سیا و هر کسی که در هر گوشة دنیا با اسلام دشمن است، برایشان کف بزنند! این انسان را غصه‎دار می‎کند ولی به شما عرض کنم نباید خیال کرد که اگر چهار نفر آدمی که سابقه انقلابی دارند، از کاروان انقلاب کنار رفتند، پس انقلاب غریب ماند. همة انقلابها، همه فکرها، همة جریان‎های گوناگون اجتماعی، هم ریزش دارند، هم رویش دارند، ریزش کنار رویش،...»، «جا دارد که دربارة این ریزش‎ها و رویش‎ها، از دیدگاه جامعه‎شناختی و روان‎شناختی و تاریخی، کار کنند و بحث کنند؛ که بحث‎های بسیار مهمی است...»[1]
برای پرداختن به این مهم که به نوعی می تواند آسیب‎شناسی انقلاب هم باشد، لازم است به چند مؤلفه که می‎تواند به عنوان عامل این ریزش‎ها باشد به طور گذرا اشاره نموده و روند جدائی برخی از عناصر و نیروها را در قالب بازشناسی برخی جریان‎ها در گذر چند دهه انقلاب مورد توجه قرار داد ، اما لازم است قبل از آن به دو نکته توجه نمائیم:
اول اینکه؛ نیروها و عناصر دخیل، مسئولیت‎ها و مناصبی را که در پیش روی خود دیده و آن را بر عهده گرفته‎اند نباید از آن تلقی همیشه ماندگار داشته باشند بلکه باید آن را به مثابة امانت و وظیفه نگاه نمایند همان طوری که امام خمینی (ره) فرمودند: «جمهوری اسلامی در دست شما و ما و همة ملت ایران امانت است.»[2] و یا فرمودند: «پیروزی ما مرهون اسلام است، نه مرهون من است و نه مرهون شما و نه مرهون هیچ قوه‎ای، مرهون اسلام است.»[3] لذا انسان با این تلقی و رویة فکری دیگر تعلق خاطری به این مسئولیت‎ها ندارد و با برداشتن بار مسئولیت با آرامیِ خاطر، پذیرای آن می‎باشد اما امام راحل با همة این نصایح، هشدارهایی هم دارند که لازم است توجه شود، ایشان فرمودند: «مسئولین صاحبان اصلی انقلاب را با بهانه‎های بی‎اساس پس نزنند تا به جای آنان کسانی را که وارثان رژیم گذشته و وابستگان فکری آنان هستند جایگزین کنند... چشم‎ها و گوش‎ها را باز کنید که دشمنان، حیله بازان کار کشته هستند و ممکن است از ساده‎دلی شما استفاده کنند و مراکز حساس را کم‎کم به دست گیرند و انقلاب را به سوی غرب یا شرق بغلتانند.»[4]
نکتة دوم اینکه: انقلاب اسلامی با رقم خوردن مراحل اولیه پیروزی تا تثبیت نظام جمهوری اسلامی با توطئه‎ها و فتنه‎هایی که از جانب نیروهای مورد حمایت استکبار جهانی فراهم گردیده بود دست به گریبان شده و با یک شرایط خاص و وضعیت اضطراری مواجه گردید و مقاومت در برابر این جریان‎ها و بحران‎ها به طور قهری صف‎آرایی‎هایی را طلب کرده و منجر به شرایط خاص گردید و لذا ما در این برهة زمانی شاهد ریزش‎ها و جدایی برخی نیروها هستیم که در این باره بحث خواهیم کرد. لکن همانطوری که اشاره کردیم ضروری است که به برخی از عوامل ریزش افراد و عناصر توجه داشته و آن را در ضمن مواردی متذکر شویم.
علل و عوامل ریزش‎ها
در جدایی و کناره‎گیری بعضی افراد و نیروها از جمله عواملی که دخالت داشته و مؤثر بوده است، می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1. نبود بینش و تشخیص معیارها و مرزهای حق و باطل.
2. نبود خلوص و عدم تبعیت از ولایت.
3. عدم رعایت قانون و قانونمداری و برنتابیدن قانون و عدالت.
4. نبود عقلانیت در برخی از رقابت‎های سیاسی و عدم استفاده از ظرفیت‎های موجود و افراط و تفریط‎هایی که منجر به تنش و یا فرصت‎سوزی می‎شود.
5. نبود تحلیل سیاسی و عدم تشخیص مصلحت‎های اسلام و مسلمین و همین طور شهروندان در ایران اسلامی و ناآشنایی به ملاک‎ها و معیارهای آن.
6. عدم اعتناء و توجه به ارزشهای بنیادین در فرهنگ و هویت دینی مردم.
7. تبری و برائت نجستن از بیگانگان یا نبود روحیة استکبارستیزی.
8. اصرار بر مواضع غلط و حزب‎گرایی‎های افراطی و گروه گرایی‎های مذموم که در آن تشکیلات و گروه به عنوان محور و بت قرار گیرد.
9. دنیاطلبی و تطالب که موجب سوءاستفاده از اموال عمومی و بیت‎المال می شود و علاوه بر تضاد منافع، روحیه تفاخر و تبعیض را در بین مردم به ارمغان می‎آورد.
10. تحجر و جمود فکری که آن چیزی غیر از جهل و ظلمت و خواری برای مسلمانان فراهم نمی‎کند و اجرای احکام اسلام را معطل گذاشته و سیطره غرب را ماندگار می‎نماید.
با این چند مقوله که ذکر گردید ما می‎توانیم یک چشم‎اندازی به چند دهه انقلاب داشته و موضوع ریزش برخی از افراد و نیروهایی که وارد جریانات انقلاب و صحنه سیاسی شدند را با یک بررسی اجمالی مورد توجه قرار داده و به طور ضمنی نحوه برخورد مدیریت و رهبری انقلاب با آن ها را هم چنین یادآور شویم:
الف- نگاهی گذرا به جریان‎های دهة اول انقلاب
در دهة اول انقلاب با انبوهی از نیروها و جریان‎هایی مواجه هستیم که در عرصة فعالیت‎های سیاسی ظاهر شده و بعضاً‌ در مورد انقلاب مدعی بودند، که تعداد این گروه‎ها و احزاب را به حدود دویست حزب یا گروه برشمرده‎اند امّا اینکه تا چه اندازه در این حرکت عظیم سهیم و یا تأثیرگذار بوده‎اند را به کتب تاریخی وامی‎گذاریم، آنچه که از شواهد و برخی اظهارات مورخین انقلاب برمی‎آید این گروه‎ها در مقایسه با خیل عظیم مردمی انقلاب به رهبری امام (ره) تأثیر عمده و سرنوشت‎سازی نداشته‎اند. چالش‎ها و برخوردهای افراطی و تند رسانه‎ای و تبلیغاتی و همین طور فیزیکی که بعدها حتی به برخوردهای مسلحانه هم منجر گردید رویه و عملکردی از احزاب و گروه‎ها را به منصة ظهور و بروز رساند که مردم از آنان روی برتافتند و دیگر جایی و فرصتی برای خود در میان مردم وفادار انقلاب و امام (ره) نداشتند، تاریخ انقلاب در این دهه گواه خوبی است که در ابتدا تا آنجا که این فعالیت‎ها و تحرکات گروه‎ها به توطئه و فتنه منتهی نشده بود، فرصت‎های زیادی به اینان داده شد.
رهبری انقلاب مگر به سران جبهة ملی فرصت نداد با اینکه پرونده آنان در نهضت ملی نفت و دیگر برهه‎های از تاریخ برای امام (ره) روشن بود، به عناصر نهضت به اصطلاح آزادی و هم مسلکان آنان فرصت داد تا آنان دولت موقت را در اختیار گرفتند امّا آنان برای ملت خداجوی چه کردند؟ جز اینکه هر روز داعیه تجزیه‎طلبی و قومیت‎گرایی در مناطق مختلف ایران از ترکمن صحرا گرفته تا کردستان برمی‎خواست زیرا این عناصر در برابر آن تجزیه طلبی ها سیاست مماشات را اتخاذ کرده و درصدد تقویت آن برآمدند و امنیت ملی و تمامیت ارضی کشور را به مخاطره انداختند. در این زمان است که طرح خودمختاری توسط سران گروه‎های کُرد تسلیم دولت می‎شود و نزدیک بود که تمامیت ارضی کشور به حراج گذاشته شود به راستی با این رویه آنان در برابر تاریخ چه کسی باید پاسخ‎گو می‎بود، روحیة غربگرایانه آنها تا حدی پیش رقت که سر از لانه جاسوسی آمریکا درآورد البته اسناد لانه جاسوسی گواه خوبی در این باره می‎باشد، در خصوص جنگ تحمیلی مگر اینها نبودند که بر علیه دفاع مشروع ملت مسلمان و انقلابی اعلامیه پراکنی نمودند و در صدد تضعیف صفوف مجاهدین اسلام گام برداشتند، مگر امثال بنی‎صدر نبود که داعیة ملی‎گرایی شان فضا را پر کرده بود و مغرور یازده میلیون رأی گردید و امام (ره) فرصت‎های باورنکردنی به ایشان دادند تا دست‎های آلوده به خیانت او بیشتر آشکار گردد، تردیدی در این سخن نیست که نفوذ کلام امام (ره) می‎توانست به بستن پرونده او در همان ابتدا منجر شود امّا امام (ره) همچنان بزرگوارانه فرصت را تا فرماندهی کل قوا برای ایشان فراهم نمود امّا دیری نپایید که خیانت‎های او در واقعه طبس و همینطور در واگذاری اراضی میهن اسلامی به دشمن برای مردم روشن گردید تا اینکه خود مردم او را پس زده و رأی‎شان را بازپس گرفتند.
گروهکهای منافقین و دیگر گروه‎هایی چون چریک‎های فدائی خلق گرچه تحرکاتی مسلحانه در زمان طاغوت داشتند امّا همین تحرکات پراکنده باعث گردیده بود که تا آستانه انهدام پیش روند، گروهکهایی که ایدة کمونیستی داشته و وابستگی به بلوک شرق داشتند همچون چریک‎های فدائی خلق و حزب توده بعد از پیروزی انقلاب هم نتوانستند پایگاه مردمی برای خود فراهم کنند و به خاطر ایده‎های کمونیستی دست رد به سینه‎شان زده شد لکن تا زمانی که دست به توطئه و حرکت مسلحانه نزدند امکان و فرصت داشتند چنانچه امام (ره) فرمودند: «بعضی احزابی که انحرافی هستند،‌ما آنها را جزء مسلمین هم حساب نمی‎کنیم مع ذلک چون بنابر قیام مسلحانه ندارند و فقط صحبت‎های سیاسی دارند، هم آزادند و هم نشریه دارند به طور آزاد پس بدانید که ما این طور نیست که با احزاب یا گروههای دیگر دشمنی داشته باشیم.»[5]
گروهک منافقین که در سال 54 اعلان ایدئولوژی مارکسیستی می‎کند و در آن سال‎ها یک تصفیه درون گروهی خونین با نیروهای مذهبی داشته و ماهیت آنها بر انقلابیون مسلمان معلوم می‎گردد و اینان که تا مرز انهدام و انحلال پیش می‎روند بعد از انقلاب با آرم و در لواء مذهب به جذب نیروهای جوان و هم چنین نفوذ در نهادها و انجمن‎ها و جمع‎آوری سلاح روی آورده و با ایدئولوژی التقاطی درصدد انحراف جوانان برمی‎آیند لکن با عدم توجه به بنیادهای مذهبی مردم و نیز فرهنگ و هویت دینی ملت مسلمان ، با تحرکات تند و رادیکالی فضا را نامساعد نموده و موجبات درگیری‎های خیابانی و جنگ مسلحانه را مهیا کردند لذا برای مردم تردیدی باقی نمی‌ماند که آنها نقشی جز عمله استعمار ندارند، در این مرحله هست امام خمینی (ره) می فرمایند: «باز گذاشتن دست کسانی که قصد توطئه نسبت به اسلام و ملت اسلام دارند خیانت است.»[6] از این رو آنان با انجام ترورهای کور و اعلان جنگ مسلحانه و با رو در رو قرار گرفتن در مقابل ملت انقلابی، سرانجامی جز روی آوردن به دامن دشمن بعثی و عاقبتی جز مذلت و بیچارگی نداشتند.
همینطور امام (ره) در جریان آقای شریعتمداری و خلق مسلمان مجال و فرصت‎هایی به ایشان دادند و با اینکه سابقة سازش و تأییدات او نسبت به طاغوت معلوم بود هم چنان که ایشان بعد از واقعة 15 خرداد در پاسخ به علمای تبریز می‎گوید: ... سعی کنید به اعلیحضرت توهین و بی‎احترامی ننمائید من به امام خمینی گفتم که با شاه این طور رفتار نکن امّا او گوش نداد و به این روز افتاد.[7]
علیرغم مخالفت ایشان با اصول بنیادین انقلاب و ترتیب دادن توطئه حملة حزب خلق مسلمان به اهالی قم، امام (ره) مردم را طی اعلامیه‎ای به حفظ آرامش و خودداری از درگیری دعوت نمود و با توصیه صبر به مردم انقلابی ، سعی و تلاش نمود تا به مرجعیت تعرضی واقع نشود، امّا متأسفانه این فرد با قطب‎زاده برای مشروعیت دادن کودتایی که طی آن باید بیت امام (ره) و محلة جماران نابود می‎شد هم‎داستان می‎شود و پس از کشف توطئه شخصاً طی یک مصاحبه تلویزیونی، اقرار و اعتراف به خیانت می‎نماید و علمای اعلام و خبرگان با اعلان خلع مرجعیت او به پرونده او خاتمه می‎دهند.[8]
البته این جریان و سرانجام آن هشداری بود از امکان سوء استفاده از مذهب که در لواء مقدس مآبی می توانست انجام گیرد کما اینکه امام خمینی (ره) در خصوص جریان تحجرگرایان و مقدس‌نمایان و خطر آنان بدینگونه متذکر می‎شوند: «امروز عده‎ای با ژست تقدس مآبی چنان تیشه به ریشة دین و انقلاب و نظام می‎زنند که گویی وظیفه‎ای غیر از این ندارند. خطر تحجرگرایان و مقدس نمایان... کم نیست طلاب عزیز لحظه‎ای از فکر این مارهای خوش خط و خال کوتاهی نکنند.»[9] امام خمینی هم چنین می فرمایند: «اینان با تزویرشان از درون محتوای انقلاب و اسلام را نابود می‎کنند اینها با قیافه‎ای حق به جانب و طرفدار دین و ولایت همه را بی‎دین معرفی می‎کنند. باید از شرّ اینها به خدا پناه بریم.»[10]
به موازات تداوم و استمرار حرکت انقلابی مردم با جریان و نیروهایی مواجه هستیم که به گونه‎های متفاوت مواضع خود را ظهور و بروز داده‎اند و متأسفانه به علل مختلفی که پیش از این برشمردیم برخی از این نیروها از صحنه انقلاب کنار رفته و یا به ورطه سقوط گام ‎نهاده اند لذا ما تلاش می کنیم تا حدودی به مواردی از این چند جریان در این نوشته اشاره نموده و در ضمن بحث به برخورد رهبری انقلاب با آنان بپردازیم.
ب- جریان‎های دهه های بعدی از انقلاب
جریان روشنفکر غربگرا
شیفتگی در مقابل فرهنگ غرب برای طیف‎هایی از جریان روشنفکری موجب گردید تا برخی از آنان نسبت به اسلام و آموزه‎های آن و مبلغان دینی موضع خصمانه‎ای دنبال کنند و از آن رو که این نظام بر اساس مبانی اسلامی و خواست دینی مردم شکل گرفته بود آنان درجهت تضعیف این مبانی گام برداشتند و اصول و مبانی معرفتی نظام جمهوری اسلامی را با تئوری قبض و بسط شریعت، تجربه نبوی، پلورالیسم دینی و... مورد هجمه قرار داده و با دست یازی به برخی محافل علمی با شبهه‎افکنی و ترجمه فراوان متون غربی در جهت استحالة نیروهای انقلاب و جدایی مردم از زمامداران و رهبران نظام حرکت کردند البته متأسفانه این جریان با سوء استفاده از برخی فرصت ها چون محافل دانشگاهی و مطبوعات و رسانه همان هدف استحاله نیروهای انقلاب را دنبال کردند و با تشکیل حلقه کیان و دیگر جمع های محفلی در صدد القاء شبهات و نشر پس مانده های از اندیشه های غربی برآمده و در برخی نشریات و محافل با سست نمودن پایه های دینی عده ای از مردم به خصوص قشر جوان ارتجاع مدرن و پشیمانی از انقلاب را القاء کردند و اگر رهنمودها و هدایت های رهبری انقلاب که باعث هشیاری نیروهای انقلاب و مردم انقلابی گردید، نبود ، سرانجام این انقلاب جز سرانجام انقلاب مشروطه نداشت .
جریان استحاله شده و تجدیدنظرطلب
تجدیدنظر طلبان همان کسانی هستند که به جرگه و حلقه‎های محفلی طیف روشنفکری غربگرا پیوسته و به عنوان دست‎آموزهای آنان و به عنوان انقلابیون پشیمان و متأثر از دنیای غرب با سوء استفاده از فضای پیش آمده و بدون توجه به هویت دینی میلیون‎ها مسلمان و متدین که در احکام اسلامی پیروی حق مدارانه از مراجع تقلید می‎نماید به انکار برخی ضروریات دین روی آوردند و ارزشها و باورهای دینی و نهادهای دینی را مورد اهانت و استهزاء قرار دادند، آنان تا حدی پیش رفتند که امنیت ملی را با هدایت آشوب‎های خیابانی مورد تهدید قرار دادند. آنان با تعرض به دادگاهها و عدم تمکین به قانون با انگ دادگاه سیاسی درصدد ضایع نمودن حقوق شهروندی برآمده و به دنبال مصونیت‎های فراقانونی بودند که هشیاری مردم و برخورد قاطع مسئولین ‎توانست جلوی آن را بگیرد و نکته قابل توجه در اینجا این است که جریان غربگرا همواره سعی و تلاش بر این داشت، تا نیروهای تجدیدنظر طلب و استحاله شده و برخی انجمن‎های اسلامی مورد نفوذ منافقین در دانشگاهها را به هر نحو شده به افراطی‎گری و خروج از حاکمیت و آشوب بر علیه نظام بکشاند اما با همه فرصت‎هایی که داده شد متنبه نشدند تا اینکه هوشیاری بیشتر مردم فراهم گردد، چند صباحی نگذشت که مردم با پیروی از علمای اسلام و روحانیت دلسوز از این قبیل جریان‎های هتاک روی برتافته و رفته رفته اقبال مردم از آنها کاسته شد ، لکن این جریان استحاله شده و تجدید نظر طلب در روند انتخابات ریاست جمهوری در سال 88 ناکام ماند از این رو با فتنه انگیزی جنبش سبز تا حد خیال براندازی نظام پیش رفتند که با حماسه نهم دی و حضور و پشتیبانی کم نظیر مردم از رهبری انقلاب ، تودهنی محکمی خوردند لذا در این فتنه انگیزی برای آنها غیر از ریختن عرض و آبرو و ناکامی برای بیگانگان حاصلی نبود.
جریان منتظری و مهدی هاشمی
در این باره آن چه که بیشتر جلب توجه می‎نماید نامه امام (ره) در تیرماه 1362 در خصوص مهدی هاشمی به مجلس خبرگان است که فرمودند: باید بدانید که تبهکاران و جنایت پیشگان بیش از هر کس چشم طمع به شما دوخته‎اند و با اشخاص منحرف نفوذی در بیوت شما با چهره‎های صددرصد اسلامی و انقلابی ممکن است خدای نخواسته فاجعه به بار آورد و با یک عمل انحرافی نظام را به انحراف کشانند....»[11]
مهدی هاشمی در نامه خود به آقای منتظری به همین مطلب معترف بوده و می‎گوید: خدا را گواه می‎گیریم که قطع رابطه با نظام ره‎آورد مجموع حرکت‎هایی بود که ایشان با زمینه‎سازی... بزرگ نشان دادن ضعف‎ها و کمبودهای کشور و ارائه تحلیلهای افراطی و القائات حساب نشده طی چندین ماه انجام داده است.[12] و امام خمینی طی نامه‎ای در 12/7/65 به آقای منتظری ضمن دادن فرصت و نصایحی به ایشان می‎فرمایند: من تأکید می‎کنم که شما دامن خود را از ارتباط با سید مهدی پاک کنید که این راه بهتر است ... هیچ عکس‎العملی در رسیدگی به امر او از خود نشان ندهید که رسیدگی به امر جنایت مورد اتهام، حتمی است...[13]
با نهایت تأسف ایشان پیشنهاد امام (ره) را رد کردند بلکه به گفته خودشان سعی کردند.... خواب را از چشم امام (ره) بگیرند! امام (ره) با عباراتی چون من از شما خواهش می‎کنم که این کارها را کنار بگذارید و مشغول کار خود شوید درصدد حفظ در ورطة سقوط بودند اما ایشان با خشونت و گستاخی به امام پاسخ دادند: لا یکلف الله نفساً‌ الا وسعها[14] و بالاخره ایشان به بلندگوی لیبرالها و منافقان تبدیل شده و علناً‌مطالبی خلاف مصلحت نظام در سخنرانیهای عمومی مطرح می‎کردند از جمله «دشمنان ما که این جنگ را تحمیل کردند آنها پیروز از کار درآمدند!‌چقدر نیرو از ایران و از دست ما رفت... باید اینها بررسی شود و ببینیم اگر اشتباهی کرده‎ایم اینها توبه دارد!»[15] امام (ره) هشدار دیگری به ایشان می‎دهند: «کسانی که از منافقین و لیبرال‎ها دفاع می‎کنند پیش ملت عزیز و شهید دادة ما راهی ندارند. اگر ایادی بیگانه و ناآگاهان گول خورده که بدون توجه بلندگوی دیگران شده‎اند از این حرکات دست برندارند مردم ما آنها را بدون هیچگونه گذشتی طردخواهند کرد.[16] البته همان طوری که دیدیم به همین ختم گردید .
و سخن آخر اینکه دربارة دو جریان خودی (جامعه روحانیت و مجمع روحانیون و تشکل‎های همسو...) و نیروها و افرادی که از لحاظ گرایشی به این دو جریان خودی مربوطند مطالبی را ذیلاً متذکر می‎شویم.
اول اینکه؛ امام (ره) فرمودند: این مسئله روشن است که بین افراد و جناح‎های موجود وابسته به انقلاب، اگر اختلاف هم باشد صرفاً سیاسی است ولو اینکه شکل عقیدتی به آن داده شود. چرا که همه در اصول با هم مشترکند و به همین خاطر است که من آنان را تأیید می‎نمایم. و همینطور مقام معظم رهبری فرمودند: اگر جناح‎ها بیشتر یکدیگر را تحمل کنند وجود دو جناح نه تنها مضر نیست بلکه مفید هم هست.[17]
دوم اینکه؛ مقام معظم رهبری دربارة جناح‎های موجود فرمودند: جناح‎های سیاسی باید موضعشان را مشخص کنند باید صریحاً‌نسبت به آن کسی که با اسلام مخالف است، با انقلاب مخالف است، با راه امام مخالف است، با اساس اسلامی برای این نظام مخالف است، موضع و مرزهاشان را روشن کنند همین طور در مقابل کسانی هم که علی الظاهر متدینند اما به تحول انقلاب و به اصل انقلاب هیچ اعتقادی ندارند.»[18]
سوم اینکه؛‌ امام راحل (ره) در توصیة ‌دیگری، به جناح‎ها و افراد مربوط به آنها می‎فرمایند: «اگر در این نظام کسی یا گروهی خدای ناکرده، بی‎جهت در فکر حذف یا تخریب دیگران برآید و مصلحت جناح و خط خود را بر مصلحت انقلاب مقدم بدارد حتماً‌ پیش از آنکه به رقیب یا رقبای خود ضرر بزند به اسلام و انقلاب لطمه وارد کرده است.»[19]
چهارم اینکه؛ همانطوری که به موارد و عواملی چند از برکناری برخی افراد و نیروها بیش از این متذکر شویم که از جملة‌آن عدم رعایت قانونمنداری و عدم حفظ مصلحت نظام و ارزشهای دینی مردم بود در این جا هم باید یادآور شویم که بنابر آنچه که امام (ره) فرمودند: «حفظ مصلحت عمومی و اسلام مقدم است بر حفظ مصلحت شخصی.»[20] و «سفارش این موضوع لازم نیست که دفاع از اسلام و نظام شوخی بردار نیست و در صورت تخطی هر کسی در هر موقعیت بلافاصله به مردم معرفی خواهد شد.»[21] و اینکه «اگر می‎خواهید که از صحنه بیرونتان نکنند بپذیرید قانون را.»[22] لکن متأسفانه برخی از نیروهای و افراد این معیارها را رعایت ننموده و مصونیت‎های فراقانونی طلب نموده و مصلحت نظام و اسلام را مورد تعرض قرار داده‎اند و بدین خاطر برخورد قانونی دادگاهها و همین طور رد صلاحیت برخی افراد معلول همین عوامل بوده که به آن اشاره کردیم و العاقبة للمتقین.
پاورقی ها:
[1] . روزنامة رسالت، مورخة 27/9/78.
[2] . صحیفة امام، ج 19، ص 66.
[3] . همان، ج 12، ص 348.
[4] . همان، ج 19، ص 151.
[5] . 22/2/60 کلام امام، راه امام، گروه‎ها.
[6] . امام خمینی (ره) کلمات قصار، مؤسسة نشر آثار امام ص 30.
[7] . نگاهی کوتاه بر اهم رویدادهای انقلاب، واحد مطالعات و تحقیقات سازمان تبلیغات اسلامی (پائیز 1379)، ص 31.
[8] . همان، ص 34.
[9] . صحیفة امام، ج 21، ص 278.
[10] . همان، ص 278.
[11] . نگاهی کوتاه بر اهم رویدادهای انقلاب، همان، ص 127.
[12] . همان، ص 133.
[13] . همان، ص 132.
[14] . همان، ص 133.
[15] . همان، ص 137.
[16] . همان، ص 138.
[17] . روزنامة‌رسالت، موخه 24/2/79، ص 3.
[18] . روزنامة‌رسالت، مورخه 24/2/79، ص 4.
[19] . نگاهی بر اهم رویدادهای انقلاب، همان، ص 123.
[20] . کلمات قصار، امام (ره) ، ص31.
[21] . رویدادهای انقلاب، همان، ص 151.
[22] . کلمات قصار، امام (ره) ، همان، ص 130.