چهارشنبه، 1 آبان 1392

پرسش :

آیا این روایت از امام صادق علیه السلام است که مى فرماید: «هر کس نماز شب نخواند از شیعیان ما نیست»؟

پاسخ :
همان گونه که در پرسش مطرح گردیده امام صادق علیه السلام فرموده اند: «لَیْسَ مِنْ شِیعَتِنَا مَنْ لَمْ یُصَلِّ صَلَاةَ اللَّیْل»1؛ «از شیعیان ما نیست کسى که نماز شب را بجاى نیاورد». اما باید به این نکته توجّه داشت که شیعه در روایات به دو معنا اطلاق مى شود، به یک معنا تمامى کسانى که ولایت امیرالمؤمنان و فرزندان آن حضرت تا امام دوازدهم را پذیرفته اند شیعه محسوب مى شوند، لیکن در بسیارى از روایات شیعه بودن به عنوان مقامى خاص و بالا براى کسانى که در تمام گفتار و رفتارشان تبعیت از امام معصوم علیهم السلام مى کنند معرفى شده است. براساس برخى از روایات چنین مقامى را افرادى هم چون سلمان و ابوذر و دیگر خواص از نزدیکان ائمه علیهم السلام دارا بوده اند و هر کسى نمى تواند ادّعاى آن را داشته باشد، در این روایات دیگر شیعیان که به این مقام شیعه خالص و حقیقى نرسیده اند به عنوان محبّان و موالیان اهل بیت علیهم السلام معرفى شده اند. بنابراین روایتى که مى فرماید، از شیعیان ما نیست کسى که نماز شب را ترک کند مراد شیعه حقیقى و خالص است که به مرتبه بالایى از ایمان و تبعیت از اهل بیت علیهم السلام رسیده است که قطعا کسى که داراى چنین مقامى است، نمى شود تارک نماز شب باشد و در صورتى که ترک کند از شیعیان حقیقى آنان محسوب نمى شود.
در هر صورت مقصود اهتمام به نماز شب است و این که شیعه کامل مورد نظر ائمه علیهم السلام کسى است که به نماز شب اهمیت بدهد. امید است خدا توفیق دهد و خودمان هم همّت داشته باشیم و نمازشب خوان شویم و امام صادق علیه السلام را از خود راضى کنیم.
پی نوشت:
1. روضه الواعظین و بصیره المتعظین، ج2، ص 321.
منبع:www.porseman.org