کشند قرمز چیست ؟

 
namet5
namet5
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 1644
محل سکونت : بوشهر

کشند قرمز چیست ؟

کشند قرمز چیست ؟
 
 
تا كنون چهار نوع مسموميت غير مستقيم كه براي انسان مضر مي باشد شناخته شده كه عبارتند از : فلج شدن ، اسهال ، علائم عصبي، ايجاد حالت فراموشي


فارس: كشند قرمز يا شكوفايي جلبكي پديده اي است طبيعي كه براثر نوعي جلبك ميكروسكپي به وجود مي آيد.اين موجود زنده در برخي موارد سمي توليد مي كند كه بر بخش مركزي سيستم عصبي ماهيان تاثير مي گذارد و سبب فلج شدن سيستم تنفسي آنها شده و مرگ ماهيان را به دنبال دارد.

كشند قرمز (RED TIDE )

كشند قرمز يا شكوفايي جلبكي پديده اي است طبيعي كه براثر نوعي جلبك ميكروسكپي به وجود مي آيد
.


اين موجود زنده در برخي موارد سمي توليد مي كند كه بر بخش مركزي سيستم عصبي ماهيان تاثير مي گذارد و سبب فلج شدن سيستم تنفسي آنها شده و مرگ ماهيان را به دنبال دارد.


زماني كه جلبك ايجاد كننده رد تايد در تراكم بالا توليد شود ،به صورت لكه هاي رنگي در آبها كه اغلب قرمز هستند مشاهده مي شود.كشند قرمز هميشه به رنگ قرمز ديده نمي شود بلكه مي توان آن را در رنگهاي قهوه اي ،نارنجي ،ارغواني و زرد نيز مشاهده كرد.

نكته قابل توجه اين است كه ،همه كشند هاي قرمز سمي نيستند. به عنوان مثال درياي سرخ نامش را به خاطر شكوفايي غير سمي سيانو باكتري هايي كه داراي رنگيزه بسيار قرمزي هستند گرفته است.

عوامل ايجاد كننده كشند قرمز:

عوامل مختلفي بر شكوفايي جلبكي موثرند كه برخي از آنها عبارتند از:تغيرات شرايط آب و هوايي،پديده پر غذايي،فاكتورهاي هيدرولوژيكي، برخي آلودگي هايي كه منشا انساني دارندو......


آثار مخرب ناشي از شكوفايي جلبكي:

1_آسيب فيزيكي: تراكم بالاي ارگانيسم هاي كشند قرمز ميتواند ماهي ها را از طريق مسدود كردن آبشش هايشان خفه كند.

2- كاهش اكسيژن: رد تايد به طورغيرمستقيم نيز مي تواند از طريق كاهش اكسيژن محلول در آب باعث مرگ آبزيان شود.

3- مسموميت مستقيم براي انسان:

برخي سموم ايجاد شده توسط رد تايد بسيار قوي بوده و سبب مسموميت انسان مي شود.كه معروفترين اين سموم دينوفلاژه هاي نوروتوكسين هستند كه سبب مختل شدن فعاليت هاي طبيعي عصب مي شوند.

4- مسموميت غير مستقيم:

تا كنون چهار نوع مسموميت غير مستقيم كه براي انسان مضر مي باشد شناخته شده كه عبارتند از : فلج شدن ، اسهال ، علائم عصبي، ايجاد حالت فراموشي

مسموميت ناشي از مصرف گوشت ماهي به ندرت ايجاد مي شود ولي توصيه مي شود به هنگام مصرف ماهي به دليل احتمال ورود سم به آبشش ها و زير پوست اين قسمت ها را جدا كرده و دور بريزيد.

بيشترين مسموميت ناشي از مصرف موجوداتي نظير صدف ها و نرمتنان مي باشد زيرا اين موجودات ذرات موجود در آب نظير،فيتوپلانگتونها را فيلترمي كنند. و فيتوپلانگتون ها باعث تجمع مواد سمي در سيستم هضم اين موجودات مي شوند.در ادامه با مصرف اين موجودات توسط گونه هاي ديگر نظير پرندگان ، پستانداران دريايي و حتي انسان سبب بيماري و مرگ آنها مي گردد.

لازم به ذكر است كه با پختن موجودات دريايي ذكر شده ،تنها بخشي از سميت آنها كاسته مي شود زيرا اين سموم در برابر گرما مقاوم هستند و از بين نمي روند.

علائم ناشي از مسموميت با شكوفايي جلبكي سمي:

نخستين علائم مسموميت احساس سوزش،سوزن سوزن شدن،تير كشيدن و يا داغ شدن لبها،زبان، وسر انگشتان مي باشد.كه تا 30 دقيقه بعد از خوردن ،علائم آن مشخص مي شود.

بعد از مدتي علائم ديگري ظاهر مي شوند كه شامل سرگيجه،ناهماهنگي ماهيچه ها،سر درد،استفراغ و مشكلات تنفسي مي باشد.
خوشبختانه رد تايد ايجاد شده در سواحل جنوبي كشورمان براي انسان سمي نبوده و فقط بر تعدادي از آبزيان صدماتي وارد آورده است.
پنج شنبه 22 مرداد 1388  5:23 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها