عملیات مروارید (نیروی دریائی جمهوری اسلامی ایران)-مستند سوم

عملیات مروارید (نیروی دریائی جمهوری اسلامی ایران)-مستند سوم
عملیات مروارید (نیروی دریائی جمهوری اسلامی ایران)
عملیات مروارید در عمق خلیج فارس
در سپیده‌دم هفتم آذر ماه 1359 در یک درگیری شدید، نیروی دریایی در عملیات «مروارید»، درس تلخی به مزدوران دریایی عراق دادند. در لحظات اولیه این عملیات متهورانه دریایی سلحشوران این نیرو توانستند هفت ناوچه مدرن و اژدرافکن عراق به نام «اوزا» را در حوالی سکوهای نفتی البکر و الامیه که منطقه درگیری بود، به قعر دریا بفرستند.
عملیات مروارید
حماسه عملیات «مروارید»
پرسنل نیروی دریایی در دوران دفاع مقدس، حماسه‌های بزرگی آفریدند. دشمن بعثی با بسیج کامل نیروی دریایی و هوایی خود از پایانه‌های صدور نفت «البکر» و «الامیه» مراقبت می‌کرد. به رغم چنین حالتی، سپیدجامگان نیروی دریایی در ششم آذر 1359، به این سکوها تاختند و با همکاری تیزپروازان نیروی هوایی ارتش، ضمن وارد آوردن ضربات کوبنده بر پیکره نیروی دریایی و هوایی دشمن، بیش از دو سوم این پایانه‌ها را نابود کردند و پرچم پرافتخار جمهوری اسلامی ایران را بر مرتفع‌ترین دکل این پایانه‌ها به اهتزاز درآوردند.
پایانه‌های نفتی البکر و الامیه از بزرگترین مراکز صدور نفت است که در شمال خلیج فارس، در دهانه خور عبدالله، نزدیک جزیره بوبیان کویت قرار گرفته و از شاهرگ‌های حیاتی اقتصاد عراق از راه دریا به شمار می‌آید. در این نبرد دریایی سخت، دو فروند ناوچه موشک انداز از نوع «اوزا» و سیزده فروند از هواپیماهای جنگنده دشمن به قعر آب‌های خلیج فارس فرستاده شد.
افزون بر این، شماری از تکاوران دریایی عراق کشته و برخی نیز به اسارت درآمدند. دشمن بعثی برای جبران این شکست‌ها در شب هفتم آذر 1359، با فرستادن شماری شناور جنگی از راه بندر نظامی «ام القصر» در خور عبدالله، سعی در بازپس‌گیری پایانه‌ها کرد که در این مصاف، یک فروند از شناورهای عراقی غرق و دو فروند صدمه دیده و بقیه از میدان عملیات گریخته و به ام‌القصر بازگشتند.
در دوازده ساعت عملیات مروارید که از سپیده دم هفتم آذر سال 1359 آغاز شد، کارکنان غیور ناوچه موشک انداز «پیکان» و نیروهاى تفنگدار و تکاور، با سرنگون کردن دو فروند بالگرد و یک فروند از هواپیماهاى میگ عراقى به پشتیبانی نیروى هوایى ارتش توانستند، بیش از 90درصد از یگان‌ها و نیروهاى پشتیبانى کننده ناوگان درگیر دریایى عراق را از میان ببرند و سرانجام پس از ساعت‌ها نبرد بی امان، هنگام ظهر، در حالی که دلاورمردان آخرین گلوله‌های خود را به سوی دشمن نشانه می‌رفتند، ناوچه پیکان آماج چند موشک قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خلیج فارس، در دل آبهای گرم و نیلگون آن جای گرفت و صفحه زرین دیگری بر تاریخ نبردهای دریایی کشور افزوده شد
در سپیده دم هفتم آذر 1359، دشمن با همه قوا از هوا و دریا با برخورداری از پشتیبانی لجستیکی و اطلاعاتی کشورهای منطقه و آواکس‌ها و ماهواره‌های کشورهای استکباری و یاری گرفتن از تأسیسات نظامی ساحلی کشورهای نزدیک صحنه عملیات، بار دیگر در صدد بازپس‌گیری این پایانه‌ها برآمد؛ اما در یک مصاف نابرابر، ناوچه پیکان به تنهایی توانست تعداد دیگری از کشتی‌ها و هواپیماهای عراقی را از میدان عملیات بیرون کند.
سرانجام پس از ساعت‌ها نبرد بی‌امان، هنگام ظهر، هفتم آذر 1359، در حالی که دلاورمردان آخرین گلوله‌های خود را به سوی دشمن نشانه می‌رفتند، ناوچه پیکان آماج چند موشک قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خلیج فارس، در دل آب‌های گرم و نیلگون آن جای گرفت و صفحه زرین دیگری بر تاریخ نبردهای دریایی کشور افزوده شد؛ نتیجه این مصاف، نابودی بزرگترین پایانه‌های صدور نفت منطقه و از کار انداختن بیش از 50% از توان رزمی نیروی دریایی عراق، بود. این نبرد آنچنان در روحیه افراد دریایی دشمن اثر گذاشت که تا پایان جنگ حرکت چندان مهمی در دریا از آنها دیده نشد.
عملیات مروارید در عمق خلیج فارس
به این ترتیب، فعالیت دریایی دشمن با بهره از هواپیماها و تجهیزات اهدایی از شرق و غرب، از جمله میراژها و سوپر اتانداردها، محدود به حمله ناجوانمردانه علیه هدف‌های غیر نظامی و بی‌دفاع کشتی‌های تجاری و نفتکش‌ها شده بود. جان برکفان دریایی با اجرای عملیات‌ گوناگون در آب‌ها، سواحل و بنادر کشور به ندای هم‌رزمان شهید خود پاسخ مثبت دادند و تا پایان دفاع، بنادر و خطوط کشتیرانی و جریان صدور نفت را باز نگه داشته و از آب‌های سرزمینی و سواحل و جزایر کشور به خوبی دفاع کردند.
در دوازده ساعت عملیات مروارید که از سپیده دم هفتم آذر سال 1359 آغاز شد، کارکنان غیور ناوچه موشک انداز «پیکان» و نیروهاى تفنگدار و تکاور، با سرنگون کردن دو فروند بالگرد و یک فروند از هواپیماهاى میگ عراقى به پشتیبانی نیروى هوایى ارتش توانستند، بیش از 90درصد از یگان‌ها و نیروهاى پشتیبانى کننده ناوگان درگیر دریایى عراق را از میان ببرند و سرانجام پس از ساعت‌ها نبرد بی امان، هنگام ظهر، در حالی که دلاورمردان آخرین گلوله‌های خود را به سوی دشمن نشانه می‌رفتند، ناوچه پیکان آماج چند موشک قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خلیج فارس، در دل آبهای گرم و نیلگون آن جای گرفت و صفحه زرین دیگری بر تاریخ نبردهای دریایی کشور افزوده شد.
در واقع، عملیات دریایی «مروارید» سرآغاز تحولی بزرگ در صنعت نیروی دریایی ایران شد؛ خروج کشتى‌ها از منطقه خلیج فارس با حراست و ضریب ایمنى بالا، تعمیر بیش از 90% از تجهیزات مدرن و سامانه‌هاى پیچیده ناوها، ناوشکن‌ها و دیگر شناورها به دست تواناى متخصصین، به خودکفایى صددرصد نیروی دریایی انجامید.
امام خمینی (ره) در پیامی به مناسبت پیروزی در عملیات دریایى مروارید فرمودند: «... رویارویى نیروى دریایى ارتش با دشمن و آن همه افتخارات رزم، رشادت، شهامت و شهادت نشانه‌اى از اقتدار و اعتبار این نیروى بزرگ و سرافراز است...»
در سال‌های جنگ تأسیس و بهره‌بردارى از مراکز آموزش عالى و تخصصى و همچنین کارخانه‌هاى بزرگ قطعه‌سازى و شناورسازى آغاز شد، به گونه‌اى که در دوران سازندگى نیز این امر به اوج خود رسید و مراکز آموزش عالى و مجتمع‌هاى دانشگاهى این نیرو هم اکنون به عنوان مدرنترین و مجهزترین مراکز علمى ـ دریایى خاورمیانه شناخته شده است.
امام خمینی (ره) در پیامی به مناسبت پیروزی در عملیات دریایى مروارید فرمودند: «... رویارویى نیروى دریایى ارتش با دشمن و آن همه افتخارات رزم، رشادت، شهامت و شهادت نشانه‌اى از اقتدار و اعتبار این نیروى بزرگ و سرافراز است...»
به مناسبت رشادت‌ها و دلاورمردی‌های نیروی دریایی ارتش در دفاع از جزایر، بنادر، سواحل و دریاهای کشور و به ویژه دفاع از آبادان و خرمشهر و آب‌های خلیج‌فارس در دوران جنگ تحمیلی، با تأیید امام خمینی (ره )، هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش نام گرفت تا همه ساله حماسه باشکوه دریادلان نیروی دریایی و یاد شهدای عزیز و گرانقدر دریایی گرامی داشته شود. -
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.