 باشگاهی با مدیریت با ثبات، منظم و اصولی شناخته شده و با قهرمانی در فصل ۸۱−۸۲ به عنوان اولین قهرمان غیر تهرانی در تاریخ ایران به پرچمدار پایان دادن به سلطه بی چون و چرای دو تیم استقلال و پرسپولیس بر فوتبال ایران تبدیل شد .

تاریخچه

این تیم در سال ۱۳۳۲ توسط محمود حریری بازیکن اصفهانی تیم ملی فوتبال ایران و شاهین تهران تاسیس شد.

ابتدا نام باشگاه شاهین انتخاب شد چون شعبه‌ای از شاهین تهران بود. در سال ۱۳۴۲ به عنوان نماینده اصفهان جهت شرکت در مسابقات قهرمانی ایران به تهران آمد و بعد از تساوی ۱-۱ با تهران قهرمان شد. در سال ۱۳۴۶ باشگاه شاهین تهران منحل شد و شاهین اصفهان برای جلوگیری از انحلال مجبور به تغییر نام شد و نام سپاهان را که از نام‌های قدیمی شهر اصفهان بود برگزید.

این تیم تا سال ۱۳۵۰ چهارده بار قهرمان باشگاههای اصفهان شد و در سال ۱۳۵۰ به عنوان نماینده اصفهان در مسابقات انتخابی لیگ شرکت کرد. پس از غلبه بر استقلال اهواز در فینال توانست جواز صعود به لیگ را بگیرد و در میان هشت تیم لیگ، پنجم شد. در سال ۱۳۵۰ عازم اولین سفر خارجی شد و در تورنمنت چلنج شیپ هند نایب قهرمان شد. برای شرکت در لیگ تخت جمشید، تیم ذوب آهن به دلیل برخورداری از امکانات بیشتر انتخاب شد و آنها مجبور به حضور در لیگ دو شدند و در نهایت قهرمان لیگ دو شدند.

در دهه ۱۳۶۰ زیر سایه تیم تازه ظهور کرده تام بودند و در این مدت مسعود تابش رهبری تیم را به عهده داشت. با شروع مسابقات لیگ آن‌ها یکی از تیم‌های همیشه حاضر در لیگ بودند. در این سال‌ها کارخانه سیمان سپاهان حمایت مالی از تیم را به عهده گرفت و تا سال ۱۳۷۹ این حمایت ادامه یافت. تغییر شرایط اقتصادی کشور و عرضه شدن سهام کارخانه '''سیمان سپاهان ديزيچه''' در بورس سهام و عدم تمایل سهامداران جدید این کارخانه به باشگاه‌داری سبب گردید تا امتیاز باشگاه به فولاد مبارکه واگذار گردد و نام باشگاه به فولاد مبارکه سپاهان تغییر کرد.

این تیم در دومین دوره لیگ حرفه‌ای (۸۲-۸۱) با مربی گری فرهاد کاظمی در پنجاهمین سال تاسیس خود و به عنوان اولین تیم شهرستانی قهرمان لیگ برتر شد.

در سومین دوره لیگ (۸۳-۸۲) ششم، در چهارمین دوره (۸۴-۸۳) مقام دهم، در پنجمین دوره (۸۵-۸۴) مقام هفتم و در ششمین دوره لیگ برتر مقام پنجم را کسب کرد. تیم سپاهان در هفتمین دوره لیگ برتر(۸۶-۸۵) با پشت سر گذاشتن مشکلات عدیده‌ای از جمله کسر امتیاز و اجرای حکم ۲ ماه بازی‌های خارج از خانه و برگزاری فشرده بازی‌ها در خارج از خانه، تا آخرین ثانیه‌های اتمام لیگ، قهرمان هفتمین دوره این بازی‌ها بود که این عنوان را در دقیقه ۹۶ بازی با پرسپولیس تهران با نتیجه ۲-۱ واگذار و به عنوان نایب قهرمان لیگ هفتم شناخته شد. سپاهان در نهمین دورهٔ لیگ حرفه ای، با هدایت امیر قلعه نوعی با اقتدار و به طور زودهنگام به عنوان قهرمانی دست یافت. یک سال بعد و در دهمین دوره ی لیگ برتر با مربی گری امیر قلعه نوعی این بار هم تیم سپاهان بود که توانست قهرمانی را بدست آورد و اولین تیمی باشد که توانسته است دو بار متوالی قهرمان لیگ برتر ایران شود.این قهرمانی که سومین قهرمانی سپاهان در لیگ برتر ایران بود این تیم ها پرافتخارترین تیم لیگ برتر ایران کرد.

این تیم در سالهای ۱۳۸۳، ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ با غلبه بر تیم‌های استقلال، پرسپولیس و صبا باطری در فینال توانست قهرمان جام حذفی شود که بدین ترتیب طی دهه اخیر با ۶ قهرمانی پرافتخارترین تیم ایران به حساب می آید.
شرکت در جام قهرمانان باشگاه‌های آسیا

تیم فوتبال اوراوا ردز ژاپن، در تاریخ ۷ نوامبر ۲۰۰۷ و در دور رفت مسابقه فینال جام قهرمانان باشگاه‌های آسیا، در فولاد شهر اصفهان به مقابل تیم فوتبال سپاهان رفت که این دیدار به تساوی ۱-۱ پایان یافت.[۱] مسابقهٔ برگشت دو تیم اوراوا ردز ژاپن و سپاهان ایران در روز ۱۴ نوامبر ۲۰۰۷ میلادی برگزار شد که اوراوا با ۲ گل به پیروزی رسید و به مقام قهرمانی جام قهرمانان باشگاه‌های آسیا نایل آمد. بدین ترتیب تیم فوتبال سپاهان ایران با قبول این شکست، به مقام نایب قهرمانی جام قهرمانان باشگاه‌های آسیا رضایت داد.[۲]
شرکت در جام باشگاه‌های جهان

تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان پس از کسب مقام نایب قهرمانی در مسابقات جام باشگاه‌های آسیا در سال ۲۰۰۷ مجوز حضور در مسابقات جام باشگاه‌های جهان را دریافت کرد. این تیم به عنوان اولین تیم ایرانی در این مسابقات که در توکیو ژاپن برگزار می‌گردید شرکت کرد.

سپاهان در بازی اول خود در این رقابت‌ها در تاریخ ۸۶/۹/۱۶ به مصاف ویتاکر یونایتد نیوزلند رفت. در این مسابقه که از ساعت ۱۴:۱۵ به وقت تهران در ژاپن برگزار شد، سپاهان اصفهان با گلزنی بازیکنان عراقی خود حریف را شکست داد. عمادرضا در دقایق ۳ و ۴ و عبدالوهاب ابولهیل در دقیقه ۴۸ گل‌های سپاهان را به ثمر رساندند و برای ویتاکر یونایتد، بیزلی در دقیقه ۷۵ گلزنی کرد.[۳]

سپاهان در دومین دیدار خود دوباره در مقابل تیم اوراوا ردز ژاپن که در فینال جام باشگاه‌های آسیا از این تیم شکست خورده بود قرار گرفت. سپاهان در پایان این دیدار ۳ بر یک مقابل این تیم شکست خورد تا از رویارویی با آث میلان ایتالیا محروم شود. ناگای (۳۲)، واشنگتن (۵۴) و هادی عقیلی (گل به خودی) در دقیقه ۷۰ گل‌های اوراوا ردز را به ثمر رساندند. تک گل سپاهان به وسیلهٔ محمود کریمی در دقیقه ۸۰ برای نمایندهٔ ایران رقم خورد.[۴]

در این مسابقات تیم میلان ایتالیا با برتری برابر بوکاجونیورز آرژانتین به مقام قهرمانی رسید و جایزه ۵ ملیون دلاری را دریافت کرد.

عملکرد سالهای اخیر

جدول زير عملکرد کلي سپاهان در سالهای اخير را نشان مي‌دهد.فصل	رتبه در لیگ	جام حذفی	ليگ قهرمانان آسيا
۸۰-۸۱	۹	نیمه نهایی	انتخاب نشد
۸۱-۸۲	قهرمان		انتخاب نشد
۸۲-۸۳	۶	قهرمان	مرحله گروهی
۸۳-۸۴	۱۰	یک هشتم نهایی	مرحله گروهی
۸۴-۸۵	۷	قهرمان	انتخاب نشد
۸۵-۸۶	۵	قهرمان	نایب قهرمان
۸۶-۸۷	نایب قهرمان	یک چهارم نهایی	مرحله گروهی
۸۷-۸۸	۴	یک هشتم نهایی	مرحله گروهی
۸۸-۸۹	قهرمان	یک هشتم نهایی	مرحله گروهی
۸۹-۹۰	قهرمان	یک چهارم نهایی	یک چهارم نهایی

ورزشگاه خانگی

سپاهان ورزشگاه اختصاصی ندارد. این تیم در گذشته بازی‌های خود را در ورزشگاه ۲۲ بهمن اصفهان و ورزشگاه تختی اصفهان برگزار می‌کرد تا اینکه فاز اول ورزشگاه نقش جهان در سال ۱۳۸۱ به بهره برداری رسید و سپاهان در این ورزشگاه قهرمان لیگ برتر ۸۱-۸۲ شد. در سال ۱۳۸۵ ورزشگاه نقش جهان جهت ساخت فاز دوم مجددا تعطیل شد و از آن زمان سپاهان در ورزشگاه فولادشهر که زمین اختصاصی تیم باشگاه فوتبال ذوب‌آهن اصفهان می‌باشد بازیهایش را برگزار می کند.
زمین تمرین

در گذشته سپاهان معمولاً در مجموعه اختصاصی صفائیه مبارکه یا آرارات اصفهان تمرین می کرد. در سال ۱۳۸۸ فولاد مبارکه مجموعه ورزشی- تفریحی فردوس را از پلی اکریل خریداری کرد و در دست نوسازی 