نه حساسيت داريم ؟ چقدر در راه تبليغ تمدن و سابقه خودمان فعاليت مى كنيم ؟ جوانان ما اساسا خيال مى كنند اسلام تا امروز كارى نكرده , از وقتى كه ظهور كرده تا امروز مردم دارند مرتب به آن عمل مى كنند و نتيجه نهائى اش همين است كه ما امروز هستيم ! ما حتى از كتابهاى خودمان خبردار نيستيم . اگر از ما بپرسند مسلمين در رياضيات چقدر ابتكار داشته اند , نمى دانيم . تازه بعضى از فرهنگيها در اين زمينه حرفهائى به نفع خودشان زده اند . خوشبختانه من چند نفر از دانشمندان ايرانى خودمان را سراغ دارم كه در اين زمينه مطالعات بسيار خوب كرده اند و به كشفيات بسيار عالى نايل شده اند و دقيقا اثبات مى كنند كه بسيارى از نظرياتى كه دنياى اروپا ادعا مى كند كه مخترع و مبتكرش است , اختراع و ابتكارش در دنياى اسلام صورت گرفته است . ما از سابقه خودمان در قسمتهاى ديگر نظير هنر , صنايع مستظرفه , فلسفه , فيزيك , شيمى و تاريخ نيز بى اطلاعيم , نمى دانيم چه بوديم و چه هستيم . ديشب در روزنامه خبرى خواندم كه درست سطح رشد ما را نشان مى دهد . آقايانى كه به مشهد مقدس مشرف شده اند , اگر اندكى سر اينجور كارها را داشته اند و سرى به گنجينه قرآن در آستانه قدس رضوى زده باشند , مى دانند كه در قسمتى از موزه آستانه به نام گنجينه قرآن , قرآنهاى بسيار نفيس خطى از ده يازده قرن پيش تا حالا وجود دارد . بعضى از آن قرآنها از جنبه هنرى و صنعت مستظرف به قدرى فوق العاده است كه متصدى امر در  مورد يكى از آنها گفت : امروز پنج ميليون تومان براى آن تخمين قيمت زده مى شود .
چه كسى آنها را نوشته است ؟ در ميان نويسندگان آنها يا كسانى كه ساير صنايع آنها را ايجاد كرده اند , مثلا تذهيب كارى كرده اند , ايرانى پيدا مى شود , ترك پيدا مى شود , مغول پيدا مى شود , عرب پيدا مى شود , هندى پيدا مى شود , ولى آنچه كه اينها را به وجود آورده , اسلام و مسلمانى است . يعنى روح اسلامى اينها را به وجود آورده است .
ديشب در روزنامه خوانديم يك قرآن كشف شد كه امروز آنرا در حدود سه ميليون تومان قيمت مى كنند . از كجا پيدا شد ؟ از داخل صندوق كاغذ باطله ها . يعنى قرآنها ى خطى را در طول دو سه قرن اخير براى اينكه مردم قرائت بكنند , بيرون مىآوردند . اين بيچاره ها ارزش اين قرآنها را نمى فهميدند , در مىآوردند كه مردم براى ثوابش قرآن بخوانند . آنها را به دست بچه ها مى دادند , به دست اشخاص لاقيد مى دادند . در نتيجه به تدريج كهنه مى شدند . بعد آنها را مى بردند بيرون دروازه و زير خاك دفن مى كردند .
خوشبختانه از اين قرآنهاى به عقيده آنها دفن شدنى , مقدار زيادى را در كيسه يا صندوق كرده بودند و در گوشه اى بوده است و شايد روزى هم مى خواسته اند آنها را زير خاك دفن كنند . به هر حال مردى كه لااقل علاقمند بوده است , رفته آنها را گشته است و گويا در حدود هزار و صد نسخه قرآن نفيس در ميان آنها پيدا كرده است كه يكى از آنها , قرآنى است كه در حدود سى ميليون ريال  ارزش دارد . ما اين مقدار به مواريث فرهنگى و تمدنى خودمان علاقمند و آگاهيم ! به خدا قسم اگر انسان از ديده خون ببارد كم است . چرا بايد كارنامه ما ملت در امر به معروف و نهى از منكر اينقدر پست و پائين باشد ؟ ! امر به معروف و نهى از منكر يعنى چه ؟ يعنى همدردى , همبستگى , همكارى , همگامى , تعرف ( شناسائى ) , آگاهى , قدرت . آنكه روز اول اين اصل را طرح كرد , براى اين طرح كرد كه مى دانست دينش دين اجتماعى است , دين فردى نيست , دين صومعه و دير نيست . آنها كه يك عمر در ديرها و صومعه ها زندگى كردند , امروز دارند متشكل مى شوند , همبستگى و همدردى پيدا مى كنند , ما كه دينمان دين اجتماع و زندگى و همكارى و وحدت و همبستگى است , به سوى انفراد و تنهائى و جدائى و تفرق گرايش پيدا كرده ا يم .
آنكه چنين دستورى را طرح مى كند مى خواهد ما ملتى آگاه باشيم , و بلكه حوادثى را كه در بطن روزگار مستتر و پنهان است , آينده را پيش بينى كنيم . ما نه تنها آينده را پيش بينى نمى كنيم بلكه وضع زمان خودمان را هم نمى فهميم ! امام صادق در هزار و سيصد سال پيش فرمود : العالم بزمانه لا تهجم عليه اللوابس ( 1 ) . آنكس كه زمان خود را درك كند , اوضاع زمان خود را بشناسد , جريانى را كه در سطح و بطن زمان مستمر است درك كند , در كار خود اشتباه نمى كند . يعنى مردم بى خبر از زمان خود , بى خبر از اوضاعى كه در بطن يا سطح روزگار مى گذرد , هميشه در اشتباهند , يعنى هميشه عوضى كار مى كنند , به جاى اينكه دشمن را بكوبند , خودشان را مى كوبند , به جاى اينكه سينه دشمن را سياه كنند , سينه و پشت خودشان را سياه مى كنند . سالها بايد در تيه بمانند . اين هم كارنامه ما .
در جلسات گذشته ارزش امر به معروف و نهى از منكر در اسلام را درك كرديم . اين را كه امر به معروف و نهى از منكر ارزش نهضت حسينى را بالا برد و همچنين نهضت حسينى امر به معروف و نهى از منكر را ارزش و اعتبار و آبرو داد , فهميديم .
حال چكار كنيم كه خودمان ارزش پيدا كنيم , به صورت يك ملت با ارزش در آييم , به صورت يك ملت معتبر و با آبرو در آييم ؟ جواب اين سئوال را قرآن مجيد داده است : كنتم خير امه اخرجت للناس ( 1 ) . شما بهترين امتها و ملتها هستيد , شما با ارزشترين امتها و ملتها هستيد , اما با يك شرط : تامرون بالمعروف و تنهون عن المنكر . مى خواهى به خودت ارزش بدهى ؟ مى خواهى در نزد پيغمبر خدا ارزش پيدا كنى ؟ با عمل كردن به اين اصل در نزد خدا و پيغمبر خدا ارزش پيدا كنى ؟ با عمل كردن به اين اصل در نزد خدا و پيغمبر ارزش پيدا كن . اگر مى خواهى در نزد ملل جهان ارزش پيدا كنى كه هم بلوك شرق روى تو حساب كند و هم بلوك غرب , سرنوشت تو را او در اختيار نگيرد و او براى تو تصميم نگيرد , امر به معروف و نهى از منكر داشته باش , همبستگى و همدردى داشته باش , اخوت و برادرى اسلامى را زنده كن , از بى خبرى پرهيز كن , از ضعف پرهيز كن , از لاابالى گرى پرهيز كن . اين برنامه هاى بى خبرى و لاابالى گرى براى چيست ؟ برنامه بى خبرى براى اينست كه آگاه نباشى , نفهمى , ندانى , و برنامه لاابالى گرى براى اينست كه ضعيف باشى , قدرت نداشته باشى .
ما بنشينيم اينجا و بگوئيم عنصر امر به معروف و نهى از منكر در نهضت حسينى , يك عامل بزرگ كه حسين ( ع ) را به حركت واداشت , او را از جا تكان داد , امر به معروف بود , حسين بن على به امر به معروف و نهى از منكر ارزش داد , اسلام براى امر به معروف و نهى از منكر ارزش درجه اول قائل است يعنى آن را يكى از اركان تعليمات خودش مى داند , اگر اين ركن نباشد , ساير تعليمات نمى توانند كار كنند . اينها درست ولى ما چكار كنيم ؟ آيا ما دائم از گذشته صحبت كنيم ؟ يا گذشته براى آينده است ؟ آينده و گذشته را بايد به يكديگر مربوط و متصل كرد . از نهضت حسينى در همين زمينه بايد استفاده كرد , مردم را آگاه نمود . ببينيد چه مى كنند ؟ چگونه تبليغ مى كنند ؟ چگونه كتاب مى نويسند و چگونه بايد بنويسند ؟ درباره چه مسائلى بايد فكر كنند و درباره چه مسائلى حساسيت دارند ؟ ببينيم على بن ابى طال