بسته تحلیلی خبری روز (سه شنبه، 11 آذر ماه)
▼حرف روز              

ترفند رقیب هراسی

هر چه به انتخابات خردادماه سال 1400 نزدیک می‌شویم، فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی بیشتر می‌شود. رقیب هراسی یکی از راهبردهای مذمومی است که گاه جریان‌های سیاسی در طول ادوار انتخابات گذشته از آن استفاده کرده‌اند که آن‌هایی که حافظه تاریخی قوی دارند، موارد متعددی از آن را می‌توانند به یاد آورند. در انتخابات آتی نیز این شگردهای رسانه‌ای کلید خورده است؛

نکات تحلیلی:
1- یکی از ترفندها، ادعای ورود نظامیان به میدان انتخابات و سناریوی بزرگنمایی خطر به قدرت رسیدن نامزدی نظامی است. اصلاح‌طلبان سردمدار این خط‌اند و مدعی شده‌اند که جریان رقیب مصمم است با گزینه‌ای نظامی وارد کارزار انتخابات شود. طرح بحث گزینه‌های نظامی با این هدف است که به افکار عمومی این‌گونه القاء کنند که کشور در معرض قرار گرفتن در شرایطی است که: دیپلماسی و گفتگو با جهان کمرنگ شود، سایه جنگ بر سر کشور بازگردد، اقتدارگرایان به قدرت برسند، آزادی‌های سیاسی– اجتماعی کمرنگ شود و فعالیت‌های آزاد اقتصادی نیز با محدودیت‌های فراوانی مواجه شود و این‌همه با قدرت یافتن گزینه نظامی محقق خواهد شد!

2- اکثریت گزینه‌های مطرح برای #انتخابات_1400 سال‌هاست از جایگاه نظامی‌گری خارج شده و بیش از آن‌که به‌عنوان یک شخصیت نظامی شناخته شده باشند، یک رجل سیاسی به‌حساب می‌آیند. این افراد مدت‌هاست جزو مدیران طراز اول کشور بوده‌اند که در مراکز غیرنظامی و در دستگاه‌های اجرایی و تقنینی فعالیت کرده‌اند.

3- ورود نظامیان به سیاست از آنجایی نامطلوب است که نظامیان، با حفظ ریاست آن مجموعه نظامی، در جایگاه قدرت تکیه زنند و به‌واقع قوه مجریه را به زیرمجموعه‌ای از ارتش تبدیل کنند، در نتیجه سیاسیون به کناری گذاشته شده، نهادهای جامعه مدنی تعطیل گردیده و اقتدارگرایی حاکم شود و مردم حاشیه‌نشین شوند. چنین شرایطی به‌هیچ‌وجه در این کشور ممکن نیست. چراکه در رأس این نظام فقیه جامع‌الشرایطی قرار دارد که متضمن حفظ اسلامیت و جمهوریت نظام اسلامی است و اجازه شکل‌گیری دیکتاتوری و خودکامگی را نمی‌دهد.

4- آنچه در جمهوری اسلامی در طول چهار دهه جاری و ساری بوده، تلاش برای گزینش مسئولین مبتنی بر شایسته‌سالاری بوده که حاصل اجرای قانون اساسی و سپردن امور به رأی مردم است.

نکته پایانی: در ماه‌های باقی‌مانده به انتخابات، هر روز شگرد و ترفندی جدید توسط جریان‌های سیاسی، برای جلب رأی و اعتماد مردم طرح‌ریزی و اجرا می‌شود که باید در برابر آن هوشمند بود و در انتخابات دچار خطای محاسباتی نشد و بهترین‌ها را که می‌توانند آینده کشور را تضمین کنند، برگزید. (نویسنده: مهدی سعیدی)

▼گزارش روز              

افزایش نظارت بر بازار با «سامانه جامع تجارت»

گرانی مهم‌ترین مشکل اقتصادی کشور طی سال‌های اخیر و نبود نظارت مهم‌ترین گلایه مردمی از دولت بوده است. سؤال این است؛ آیا هیچ تدبیری در دولت برای حل این مشکل اندیشیده نشده است؟

گزاره‌های خبری:
1- رئیس‌جمهور در جلسه شورای اجرایی فناوری اطلاعات (22/7/99) گفت: «دولت اکنون با راه‌اندازی سامانه جامع تجارت بسیاری از مسائل و مشکلات تجاری ناشی از عدم شفافیت، انحصارگرایی، ناهماهنگی در امور صادرات و واردات را مرتفع کرده و این سامانه نه‌تنها موجب شفافیت اطلاعات، تسهیل تجارت و رفع موانع تجارت فعالان اقتصادی می‏شود، بلکه مانع از قاچاق کالا و فساد اقتصادی خواهد شد».

2- «آذری جهرمی» وزیر ارتباطات در توئیتی نوشت: «امروز در 9/۹/99، بالاخره «سامانه جامع تجارت» یکی دیگر از دستاوردهای دولت الکترونیکی دولت دوازدهم وارد فاز عملیاتی شد. این سامانه با اژدهای هفت سر فساد از طریق جلوگیری از قاچاق، شفافیت آمار تجارت و تسهیل خدمات برای بازرگانان مبارزه خواهد کرد».

گزاره تحلیلی:
1- وظیفه سامانه جامع تجارت این است که از روزی که ثبت سفارش صورت می‌گیرد، تا زمانی که جنس در مغازه به فروش می‌رسد، بتوان آن را در این سامانه دنبال کرد. راه‌اندازی درست این سامانه می‌تواند بسیاری از مشکلات ناشی از عدم شفافیت، انحصار و ناهماهنگی در صادرات و واردات را مرتفع و مانع قاچاق و احتکار شود.

2- روز یکشنبه (10/9/99) هیچ تعریف و تمجیدی از سوی رسانه‌های دولتی از این سامانه صورت نگرفت تا امکان‌سنجی موفقیت این سامانه همچنان سؤال‌برانگیز باشد. البته با توجه به سخنان رئیس‌جمهوری که بیان داشت: «حدود ۷۰ درصد این سامانه امروز افتتاح شد و امیدواریم در ۱۱ بهمن امسال، شاهد تکمیل این سامانه باشیم»؛ برای اظهارنظر در خصوص موفقیت این سامانه همچنان باید تا راه‌اندازی کامل آن منتظر بود. 3- در شرایط تحریم، سیاست دولت در خصوص واگذاری ارز دولتی به برخی افراد خاص، در کنار گسترش رانت دولتی، مانع از افزایش قیمت‌ها در بازار نشد، به‌طوری‌که در کنار ضربه به ذخایر استراتژیک ارزی کشور، ضربه اساسی به سفره مردم نیز وارد شد و ضرورت وجود سامانه‌ای برای رصد کالا از مبدأ تا مقصد، بیش‌ازپیش احساس شد. امید است با اهتمام دولت به موضوع شفافیت تجارت و تبادلات ارزی و اقتصادی، در هفته‌های پیش‌رو شاهد حل مشکل 30 درصدی سامانه جامع تجارت باشیم تا مردم برخورد سیستماتیک دولت با قاچاق و احتکار و رانت‌خواری ارزی را لمس کنند و شیرینی آن را بچشند. (نویسنده: فرهاد کوچک‌زاده)

▼تحلیل رسانه ها

بیلد: احتمال انتقام ایران اسرائیل را نگران کرده است

یک نشریه آلمانی با‌ اشاره به پیامدهای ‌ترور دانشمند هسته‌ای ایران نوشت: احتمال انتقام‌گیری ایران، تل‌آویو را نگران کرده‌ است. نشریه بیلد، رژیم اسرائیل را مظنون اصلی ‌ترور شهید «محسن فخری‌زاده» نامید و نوشت که احتمال انتقام‌گیری ایران، تل‌آویو را بسیار نگران کرده‌ است.
این نشریه نوشت: رئیس سازمان انرژی هسته‌ای ایران گفته که ‌ترور این فیزیکدان، پیشرفت برنامه هسته‌ای را متوقف و مختل نخواهد کرد. پیامد این ‌ترور، کار را برای مقامات اسرائیلی دشوار می‌کند. در حال حاضر اسرائیل نه‌تنها باید با تهدیدهای انتقام‌جویانه و حملات تلافی‌جویانه از سوی ایران مقابله کند، بلکه باید مراقب تهدیدهای طرفداران ایران در کشورهای همسایه نزدیک نیز باشد. در این ارتباط «شیخ نعیم قاسم» معاون رهبر حزب‌الله لبنان، حمله به فخری‌زاده را اعلان جنگ علیه ایران و کل منطقه توصیف کرده است.

در ایران خشم مردمی از این اقدام ‌تروریستی، بالا گرفته و پرچم‌های آمریکا و اسرائیل به همراه تصاویری از ‌ترامپ و بایدن در مقابل وزارت امور خارجه به آتش کشیده می‌‌شود. رهبر ایران تهدید کرده کسانی که پشت‌ سر عوامل این ‌ترور هستند باید مجازات شوند و رئیس ستاد مشترک ارتش، از «انتقام وحشتناک» خبر داده است.

در واکنش به این تهدیدها، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند تدابیر حفاظتی از سفارتخانه‌های این رژیم در سراسر جهان افزایش یافته و نگرانی از حملات تلافی‌جویانه ایران به اوج خود رسیده است. تهران امکانات زیادی برای ضربه زدن داشته و نیروهای لازم برای این کار را نیز دارد.

هرچند نه اسرائیل و نه آمریکا رسماً دست داشتن در این ‌ترور را تأیید نکرده‌اند، اما نشانه‌های روشنی وجود دارد که تل‌آویو و واشنگتن انگیزه کافی برای این حمله داشته‌اند؛ در آوریل ۲۰۱۸، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نتایج یک عملیات سرویس مخفی را ارائه داد و در پایان آن با نام بردن از «محسن فخری‌زاده» تأکید کرد: این نام را به‌خاطر بسپارید.

چند هفته پیش، آژانس اعلام کرد ایران دوازده برابر آنچه در توافق هسته‌ای مجاز شناخته شده، اورانیوم غنی‌شده دارد و این نشان می‌دهد سیاست‌های آمریکا و اقدامات اسرائیل نتوانسته خللی به پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران وارد کند.

در همین حال یک تحلیلگر صهیونیست گفت: ایران، ‌ترور فخری‌زاده را تلافی خواهد کرد. ایهود یااری تحلیلگر کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گفت: ایران برای مقابله به مثل، چند گزینه دارد. اولین مورد شامل تقویت برنامه هسته‌ای از جمله غنی‌سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد و فسخ بخش‌هایی از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)؛ و به راه انداختن دوباره رآکتور آب سنگین است.

وی افزود: ایران می‌تواند مانند حمله سال ۲۰۱۹ به تأسیسات نفتی سعودی، حمله بزرگی به اسرائیل ‌ترتیب دهد و به حملات جزئی مانند حمله به سفارت یا هدفی با اهمیت مشابه بسنده نمی‌کند. روزنامه اماراتی نشنال نیز در گزارشی نوشت: ایران گزینه‌های متعددی برای واکنش به ‌ترور فخری‌زاده دارد. ایران به تلافی ‌ترور «محسن فخری‌زاده» دانشمند صنعت دفاعی کشور می‌تواند از گزینه‌های نظامی و دیپلماتیک از جمله تشدید فعالیت در منطقه و حمله به اهداف مرتبط با اسرائیل استفاده کند.

این رسانه اماراتی در گزارشی با عنوان «ایران چگونه به ‌ترور دانشمند عالی‌رتبه هسته‌ای خود واکنش نشان خواهد داد» افزود: ایران شمار متنوعی از گزینه‌های نظامی و دیپلماتیک را برای پاسخ به ‌ترور فخری‌زاده در اختیار دارد. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران وعده انتقام سخت را از عوامل ‌ترور این دانشمند برجسته کشور داده، است.  «کنث کاتزمن» کارشناس مسائل ایران در بخش خدمات پژوهشی کنگره آمریکا، به نشنال گفت: فخری‌زاده به‌عنوان معمار پژوهش‌های هسته‌ای شهرت زیادی داشت و به یقین در ایران صاحب اعتبار و احترام بود. در نتیجه، نظام برای اقدامات تلافی‌جویانه از حمایت برخوردار است.
 

برجام، بده - بستان بود یا بده- بده؟!

هاشمی‌طبا در گفت‌وگو با نامه‌نیوز اظهار داشت: کسانی که درباره شرط و شروط در مذاکره با آمریکا حرف می‌زنند،‌ متوجه نیستند که مذاکره یعنی چه. مذاکره یک بده بستان است. یعنی همین که وارد شدی باید آمادگی بده بستان داشته باشی».

وی با بیان اینکه «هر تیم مذاکره کننده‌ای که وارد مذاکرات برجامی شود می‌خواهد که غائله را به نحوی ختم به خیر کند و به توافق برسد» گفت: «بنابراین الان می‌گویند که این شرط را داریم و چنان می‌کنیم و ...، اما وقتی وارد فضای مذاکره شوند، وضعیت فرق می‌کند و هر کسی که مسئول مذاکره باشد دنبال آن است به نتیجه برسد.

الان همه به آمریکایی‌ها فحش می‌دهند، اما وقتی رو‌به‌روی چهارتا نماینده آمریکا بنشینند حرف‌های دیگری می‌زنند، چون می‌دانند که حرف‌های فعلی خریدار ندارد و آنان را به نتیجه نمی‌رساند».

نامزد انتخابات 96 گفت: «این طور نیست که طرف مقابل چوب خشک باشد و هرچه ما گفتیم عمل کنند. مذاکره یک بده بستان است و باید به تفاهم رسید».
مشابه حرف‌های ناپخته هاشمی‌طبا را، محمدرضا خباز استاندار پیشین سمنان و نامزد ناکام انتخابات مجلس یازدهم کرده و گفته است: مذاکره بده بستان است یعنی این طور نیست که هرچه ما بگوییم، باید همان شود. بنابراین تیم مذاکره کننده باید افراد عاقلی باشند که وقتی پشت میز مذاکره قرار می گیرند با نگاه به تأمین منافع ملی، بر مبنای اصول دیپلماتیک راه های رسیدن به توافق را پیدا کنند.

وی افزود: کاری به مغرضین ندارم امروز همه کسانی که منصف هستند می گویند «در دوره‌ای که آقای دکتر حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، بهترین مذاکره کننده بود». آقای دکتر علی لاریجانی مدتی دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئول تیم مذاکره کننده ایران بود، او صریحا اعلام کرد «بهترین ایام مذاکره و بهترین زمان امتیازگیری مربوط به دوره‌ای بود که آقای روحانی دبیری شورای عالی امنیت ملی را برعهده داشت». وی ظریف را عالم علم مذاکره خواند و ادامه داد: ظریف سال ها نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود، او در مذاکرات برجامی نشان داد که می‌تواند با 6 کشور بزرگ دنیا که پشت هر کدام‌شان یک تیم صدنفره کارشناسی خُبره بود مذاکره کند و در نهایت آنها حق مسلم ملت ایران برای بهره مندی از انرژی صلح آمیز هسته‌ای را به رسمیت بشناسند.

درباره اظهارات این دو فعال اصلاح‌طلب گفتنی است که اولاً مذاکره ذاتاً برای دادن امتیاز - به ویژه آن‌جایی که شما ذی‌حق هستید و طرف مقابل زور می‌گوید- نیست بلکه دفاع از حقوق ملی است. ثانیاً اگر مذاکره، بده- بستان است، چرا حضرات فقط قائل به «بده-بده- باز هم بده» و «بده- بره» هستند و خبری از «بستان» (گرفتن امتیاز) نیست.

این حرف‌ها مربوط به قبل از برجام است و اکنون این طیف باید پاسخ دهند که در ازای امتیازاتی که دادند، چرا امتیازی متوازن نستاندند و همان تعهدات نیم بند آمریکا نیز از همان روز اجرای توافق در 5 سال اخیر، نقض شد؟!

پرسش دیگر این است که اگر دولتین آمریکا به تعهدات خود پایبند نماندند، چرا باید دوباره مذاکره کرد و امتیاز داد؟ این کار بی‌عقلی و سفاهت نیست؟!
اما درباره سخنان آقای خباز درباره آقای لاریجانی، آنچه از آقای لاریجانی نقل شده و زبانزد است، این جمله معروف درباره 2 سال مذاکرات روحانی با تروئیکای اروپایی در سال‌های 82 تا 84 است که گفت: «دُر غلطان دادیم، آب نبات چوبی گرفتیم». لاریجانی بعدها اگرچه با روحانی ائتلاف کرد اما در دوره مذاکرات خود حاضر نشد مرتکب توافقی خسارت‌بار مانند برجام شود.
 

ایران:‌ اشتباه برجام در اعتماد به غرب را نباید تکرار کنیم

سید حمید حسینی در روزنامه ایران نوشت: ما نباید تجربه دفعه گذشته را تکرار کنیم. در آن برهه همه تجربیاتی که در دوران تحریم، راه‌های دور زدن تحریم، یا مقاومت در برابر تحریم داشتیم به‌راحتی کنار گذاشتیم و فکر کردیم با امضای توافق برجام یک عضو عادی جامعه جهانی شدیم و دیگر تحریم نخواهیم شد.

در حالی که می‌دانیم برجام یک توافق و آن توافق با حزب دموکرات بود. این توافق در مجلس سنا آمریکا تصویب نشد و به همین دلیل ترامپ توانست با یک فرمان از توافق خارج شود و اروپایی‌ها هم نتوانستند در مقابل آمریکا بایستند و همه قول‌هایی که داده بودند، به خاطر فشارهای آمریکا بی‌نتیجه ماند.

در دوران مذاکرات آمریکایی‌ها، اروپایی‌ها می‌گفتند که ما مثل اعداد صفر هستیم که وقتی آمریکا جلوی ما قرار می‌گیرد، ما معنا پیدا می‌کنیم و عملاً اروپایی‌ها نشان دادند واقعاً صفر هستند. اروپایی‌ها در برابر قدرت نظامی، تسلیحاتی و اقتصادی آمریکا هیچ قدرتی ندارند و حتی نمی‌توانند مقاومت کنند.

وی با انتقاد تلویحی از قراردادهای نقض توتال و پژو و ایرباس و بوئینگ می‌افزاید: این تجربیات نشان می‌دهد که اگر این بار آمریکا به برجام برگردد، نباید دلخوش به همکاری غربی‌ها باشیم و تا آنجا که می‌شود دستاوردهایی را که از تحریم به دست آمده است حفظ کنیم. ما در چند زمینه طی این سال‌ها (قبل از تحریم‌های ظالمانه) به شرکت‌های خارجی وابسته بودیم، این شرکت‌ها پیمانکاری و فنی و مهندسی بوده است. ما در انجام پروژه‌های بزرگ فنی و مهندسی و پیمانکاری در کشور توانایی نداشتیم و نه تنها در اجرا بلکه در طراحی پایه کاملا وابسته بودیم. در جریان تحریم دوره‌های قبل ما مجبور شدیم که تعدادی از فازهای توسعه‌ای پروژه‌های بزرگ پارس جنوبی را برای اولین بار توسط شرکت‌های پیمانکار ایرانی اجرایی کنیم. اگر چه هزینه و مدت زمان اجرای آن طولانی شد، ولی حداقل به این توانایی رسیدیم که امکان انجام پروژه‌های بزرگ را داریم و نیازی به پیمانکاران خارجی نداریم.

این امر یکی از دستاوردهای تحریم است چرا که ما به خودمان جرات و جسارت دادیم و همچنین به شرکت‌های داخلی اعتماد کردیم. شرکت‌های داخلی با توجه به تجارب قبلی توانستند پروژه‌های بزرگ نفتی، سازه‌های شهری، سدسازی و سایر پروژه‌ها را انجام دهند.

عرصه دیگری که تحریم باعث شد تا بتوانیم کارهای خوبی انجام دهیم حوزه دانش‌بنیان‌ها است. در این بخش فعالیت‌های منحصر به فردی انجام شده به‌گونه‌ای که فاصله علمی ما با جهان بسیار کم شده است. مورد بعدی که وابستگی ما به خارج زیاد بود خطوط تولید و تجهیزات صنعتی بود. بدین جهت موفق شدیم پروژه‌های فولادی، ریل قطار، لوله‌های حفاری و توربین‌های گاز را با سخت‌ترین شرایط تحریمی تولید کنیم.
 

اصلاح‌طلبان، آبرویی برای خود باقی نگذاشته‌اند

یک همکار گروهک ملی مذهبی تصریح کرد: اصلاح‌طلبان سرمایه و آبرویی برای خود باقی نگذاشته‌‌اند.
«احمد - ز» در روزنامه آرمان می‌نویسد: از صمیم قلب آرزو دارم بخشی از نیروهای باسابقه «اصلاح‌طلب» اعتبار اجتماعی خود را به دست آورند و در جغرافیای سیاسی ایران نقش طبیعی خود را بازی کنند.

با این حال، به نظرم چهره‌های اصلی اصلاح‌طلب، جز تعداد انگشت‌شماری، از زاویه حفظ اعتبار اجتماعی به موقعیت‌شان نمی‌نگرند. آنها سیاست را که امری پیچیده، سیال، چندوجهی و متناقض‌نماست، در حد یک کمپین انتخاباتی ساده و ملال‌انگیز تنزل داده‌اند و اکثر اوقات خود را به آن اختصاص می‌دهند. در همین مورد نیز، داده‌های مورد اتکای آنها سطحی و گزینشی و دستگاه تحلیلی‌شان معیوب است! طبعاً وقتی داده‌های ناقص و غیر‌دقیق وارد یک دستگاه تحلیلی معیوب شود، برونداد آن، نسبتی متوازن با واقعیت‌های محیط پیدا نمی‌کند و نهایتاً به بیراهه ختم می‌شود.

گمان من بر این بود که تجربه دولت دوم حسن روحانی به آنها تکانی داده است، اما اکنون پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا، آنها در حال ترویج این تصورند که اشکال عمده‌ای در رویکردهای پیشین‌شان نبوده و همه مشکلات جاری به موجودی به نام ترامپ مربوط می‌شود که او هم با شکست در انتخابات روزگارش به سر آمده و اینک با حضور دمکرات‌ها در کاخ سفید، باید به نقطه همیشگی بازگشت و سیاست را در همان قالب تلاش برای کسب پاره‌ای از قدرت اجرایی از سر گرفت. خلاصه روز از نو، روزی از نو! وقتی اغلبِ اصلاح‌طلبان به این نتیجه رسیده‌اند یا برسند طبعاً کوشش کسی مثل من برای تغییر نگاه آنان نافرجام خواهد ماند و تنها اثرش این خواهد شد که اگر انتخابات را ببازند، با هر تصمیم نادرستِ طرفِ برنده، هدفی سهل و آسان و بی‌پناه برای شکستن تمام کاسه - کوزه‌ها بر سر او، در اختیارشان خواهد بود! این اتفاق در سال ۱۳۸۴ هم رخ داد.

به محض پیروزی احمدی‌نژاد در انتخابات آن سال، اما در هر محفلی حاضر شدم نخستین انتقاد حاضران این بود که با بی‌تفاوتی و انفعالِ خود نسبت به انتخابات، زمینه‌ساز پیروزی احمدی‌نژاد شده‌ام و باید در برابر تک‌تک اقدامات او پاسخگو باشم! من با تکیه به چه ابزار و توسل به چه نوع استدلالی می‌توانستم آنها را مجاب کنم که اگر هاشمی هم پیروز می‌شد، اوضاع حتی می‌توانست از جهاتی برای آنها سخت‌تر باشد؟ طبعاً هیچ ابزار و استدلالی در کار نبود چرا که تاریخ فقط به یک صورت اتفاق می‌افتد و صورت‌های موازی و بدیل آن، فقط با تکیه بر استدلال‌های صوری و منطقی قابل تصور است! همان اتفاق سال ۸۴ در سال ۹۶ هم تکرار شد. در سال ۹۶ به دوستان اصلاح‌طلب به شدت هشدار دادم که اگر روحانی دوباره پیروز شود، با توجه به چشم‌انداز آینده، دولتش در مشکلات غرق خواهد شد و تمام سرمایه و اعتبار اصلاح‌طلبان هم خواهد سوخت. اصلاح‌طلبان اما این نگرانی را بی‌پایه و اساس دانستند و آن را به خیالات انتزاعی و مجرّد نسبت دادند.

به هر حال این داستان باز هم در حال تکرار است! با این حال، این را هم می‌دانم که اگر کاندیدای مورد حمایت اصلاح‌طلبان به پاستور راه نیابد، از فردای آن روز مرا مسئول تمام مشکلات معرفی خواهند کرد! با این وضع بهتر نیست من پایم را از این گلیم بیرون بکشم و به دوستان بگویم هر چه خود صلاح می‌دانید! من نظری ندارم!

▼ خبر ویژه                           

ترس و هراس در رژیم صهیونیستی

وزارت خارجه رژیم صهیونیستی رسماً از سفارتخانه‌ها و نمایندگان این رژیم در خارج خواست برای پرهیز از حملات انتقام‌جویانه، سطح آماده‌باش امنیتی را بالا ببرند. منابع خبری روز شنبه گزارش داده بودند که در پی ترور دانشمند ایرانی و تأکید تهران بر انتقام، سفارتخانه‌های رژیم صهیونیستی به حال آماده‌باش کامل درآمدند. در همین حال ارتش رژیم اشغالگر قدس با هدف مقابله با شلیک احتمالی موشک از سوریه و لبنان یا هر جای دیگر سامانه گنبد آهنین را در بندر حیفا مستقر کرد. حیفا بزرگ‌ترین بندر رژیم صهیونیستی بوده و پایگاه نیروی دریایی در این شهر قرار دارد. د

ر همین زمینه، رئیس اندیشکده امنیت رژیم صهیونیستی گفت: «مسئولان اسرائیل دهان خود را ببندند و چیزی را لو ندهند. تا همین الآن هم بیشتر از حد مجاز صحبت کرده‌اند. دانشمند ایرانی با روش پیچیده عملیاتی و توانمندی‌های خاص ترور شد. چنین عملیات دقیقی به برنامه‌ریزی طولانی‌مدت و گسترده نیاز داشت. واکنش تهران در روزهای پایانی ترامپ یا آغاز دولت بایدن می‌تواند خطر تلافی‌جویی آمریکا را کاهش دهد. حتی گروه‌های حامی ایران در همه‌جا می‌توانند برای انتقام استفاده شوند».

▼ اخبار

تغییر روش‌های ترور از ۴۰ سال پیش تاکنون

شلیک مستقیم به نفر: شلیک مستقیم یکی از اولین روش‌های ترور مخصوصاً در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ بود و منافقین از این شیوه در حذف بسیاری از شخصیت‌ها و ترورهای روزانه خود استفاده می‌کردند. شهید صیادشیرازی و لاجوردی قربانی این روش از ترور بودند. بمب‌گذاری در مراکز مهم: بمب‌گذاری از وحشیانه‌ترین و البته کارسازترین روش‌ها در حذف دسته‌جمعی شخصیت‌ها بود. بمب‌گذاری مقر حزب جمهوری اسلامی و دفتر نخست‌وزیری از این نوع ترور بودند. بمب‌گذاری در موتور: ترور شهید مسعود علی‌محمدی دانشمند هسته‌ای در قیطریه تهران توسط همین روش بود؛ بمب در یک موتورسیکلت به فاصله یک متری از درِ خانه این شهید جاسازی شده بود. بمب‌گذاری با چسباندن بسته انفجاری: این شیوه یک‌بار توسط تروریست‌ها در شهادت مجید شهریاری استفاده شد و با تقویت دوربین‌های شهری و اشراف اطلاعاتی، دیگر تکرار نشد. عملیات تروریستی با پهپاد: شهید سردار سلیمانی اولین شخصیت ایرانی بود که با استفاده از پهپاد ترور شد. سه پهپاد آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد کاروان حاج قاسم را هدف قرار دادند. ترور با سلاح اتوماتیک و کنترل از راه دور: شیوه ترور شهید فخری‌زاده جدیدترین روش در این جنایت‌ها بود. از یک دستگاه تیربار اتوماتیک کنترل از راه دور که در نیسانی نصب شده بود، شلیک‌های متعددی به سمت شهید صورت گرفت.
 

جایگاه سیزدهم ایران در مقالات کرونایی

عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران خبر داد: «ایران با ۷۸۶ مقاله مرتبط با کووید-۱۹ در جایگاه سیزدهم جهان قرار دارد. ۲.۳ درصد مقالات مربوط به این بیماری توسط ایران منتشر شده است. میانگین ارجاع به هر مقاله ایرانی، چهار است و این عدد بسیار خوبی است». دکتر علی‌اکبر صبوری افزود: «این در شرایطی رخ داده است که دانشگاه‌های ما واقعاً از لحاظ مالی در مضیقه بوده‌اند. تحقیقات مرتبط با کووید-۱۹ در ایران، توسط دانشگاه‌ها حمایت مالی شده‌اند و هیچ مورد حمایتی از صندوق پژوهشگران و فناوران کشور و نظایر آن دیده نشده است» صبوری با اشاره به فعالیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در تولید ماسک، ساخت ونتیلاتور و کیت‌های تشخیص کرونا، بیان کرد: «توسعه، پیشرفت، قدرت، برتری اقتصادی، سلامتی و رفاه جامعه و درنهایت ابرقدرتی، درگرو پژوهش و تحقیق بوده و حتی در کمبودها و بحران‌های سنگین اقتصادی، نه‌تنها از اعتبارات پژوهشی نباید کاست، بلکه برای مقابله با این طوفان، باید دست به دامن محققان شد و بر اعتبارات پژوهشی افزود. توانایی، دانایی می‌خواهد و این نیازمند تحقیق است».
 

فاش شدن نقش عربستان در تخریب عراق

پس از اعترافات مفتی گروه تروریستی داعش درباره جزئیات حمایت عربستان از گروه‌های مسلح و تروریست در عراق برای کشتار مردم و ویرانی این کشور در جهت تأمین اهداف مشترک آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان، هرروز ابعاد بیشتری از میزان وقاحت و ادعای دروغین عربستان مبنی بر «بازگرداندن عراق به آغوش جهان عرب» و درواقع آغوش عربستان، فاش می‌شود. این تروریست پس از آنکه توسط نیروهای امنیتی عراق دستگیر شد، اعتراف کرد که در سال 2006 با «ابو مصطفی العراقی» – که تابعیت اروپایی دارد – در مکه دیدار کرده و از او درباره جزئیات گروه‌های مسلح «سنی» در عراق و چگونگی حمایت از آن‌ها گفتگو کرده است و پول‌های کلانی برای حمایت از این گروه‌ها به بهانه تأسیس مرکز حفظ قران کریم دریافت کرده است.
 

جهانگیری: منفعتی از برجام نبردیم!

معاون اول رئیس‌جمهور اذعان داشت: «برجام که به‌عنوان یکی از دستاوردهای مهم دیپلماسی بین‌المللی دهه اخیر است، به‌رغم رویکرد برجام ستیزانه و خروج غیرقانونی دولت ترامپ و اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه کشور ما و بی‌عملی کشورهای اروپایی عضو، به‌واسطه سیاست صلح‌طلبانه و صبر راهبردی ایران و با حمایت اعضای جامعه بین‌المللی، ازجمله اعضای سازمان همکاری شانگهای و البته با مقاومت ملت بزرگ ایران تاکنون پایدار مانده است. هرچند ایران منفعت قابل‌توجهی از اجرای آن نبرده است، اما همچنان برای تقویت رویکرد چندجانبه‌گرایی، درصدد بازگشت توازن و تعادل در انجام تعهدات طرفین به این توافق بین‌المللی است».

▼ اخبار کوتاه
◄ نتیجه «با این‌ها می‌شود کنار آمد»!
«احمد نجفی»، بازیگر کشورمان در مورد شهید فخری‌زاده گفت: «من حرف سیاسی می‌زنم چون دلم می‌سوزد. یک آدم دانشمند شهید شده، به‌عمد هم کردند و اتفاقی هم نبوده است. صدها میلیارد خرج شده که تا یکی مثل این دانشمندان به وجود بیاید. آقایان بس کنید و به امید بایدن هم ننشینید. ما جواب می‌خواهیم. به‌عنوان آدمی که در سینما فرصت پیدا کرد حرف بزنم می‌گویم، باید جواب بدهید وگرنه این آش همان آش همیشگی است. تکلیف ما باید روشن شود، اینکه نمی‌شود هرکسی از آن ور دنیا بیاید برای خودش یک کاری بکند و بلایش بر سر مردم کشور ما بیاید. مردم مواظب باشید، خیانت‌ها دارد آشکار می‌شود. این اتحادیه اروپا کثیف‌ترین رفتار را با ما داشته و فکر می‌کنم نتیجه "با این‌ها می‌شود کنار آمد" را داریم می‌بینیم».
 
◄ بررسی طرح بازنشستگی زودتر از موعد در مجلس
«جلال محمودزاده»، نماینده مردم مهاباد در مجلس در مورد طرح جدید بازنشستگی پیش از موعد گفت: «طبق این طرح، آقایان با ۲۵ سال و خانم‌ها با ۲۰ سال سابقه کار بازنشسته می‌شوند و حقوق ۳۰ روزه می‌گیرند. همچنین بازنشسته شدن کارمندان نیازی به تأیید مدیر یا رئیس اداره مربوط ندارد و شرط سنی سابق از این طرح حذف شده است. هم‌اکنون سه تا پنج میلیون نفر جوان فارغ‌التحصیل جویای کار داریم که می‌توانند در دستگاه‌های اجرایی مختلف به کار گرفته شوند. طبق قانون قدیم به ازای هر سه بازنشسته یک نیروی جدید در ادارات استخدام می‌شد که در طرح جدید این تبصره برداشته شده است».
 
◄ توافق ایران و روسیه برای ساخت نیروگاه
یکی از جدیدترین توافق‌های صورت گرفته میان ایران و روسیه توافق مربوط به ساخت نیروگاه سیریک است. مجری طرح‌های نیروگاهی بخار شرکت تولید نیروی برق حرارتی با اشاره به توافق این شرکت با پیمانکار جدید روسی برای ساخت نیروگاه سیریک هرمزگان، گفت: «عملیات اجرایی این پروژه به‌زودی با استفاده از وام دولتی فدراسیون روسیه آغاز خواهد شد».
 
◄ واکنش مدیرکل به طرح محدود شدن بازرسی‌ها
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به طرح راهبردی مجلس شورای اسلامی که می‌تواند در صورت تداوم بدعهدی طرف‌های اروپایی برجام، حتی به توقف اجرای پروتکل الحاقی در ایران منجر شود، اعلام کرد که هیچ‌کس از توقف بازرسی‌ها در ایران سودی نخواهد برد.
نسخه چاپی