
در واقع، این دیدار که قرار بود به امضای توافقی حیاتی درباره مواد معدنی میان آمریکا و اوکراین بینجامد، به معرکه ای پرتنش و درگیری لفظی در کاخ سفید بدل شد!
دیدار ترامپ و زلنسکی
ترامپ که همواره طی وعدههای انتخاباتی خود مدعی متوقف سازی جنگ اوکراین و روسیه بود اینک طی دیداری؛ زلنسکی را در کمال بیاحترامی و جلوی دهها دوربین و خبرنگار تحقیر کرد.این در حالی است که زلنسکی مدعی شد؛ من میخواهم جنگ متوقف شود. توافق مواد معدنی برای امنیت ما کافی نیست. اوکراین به یک صلح عادلانه و پایدار نیاز دارد و ما دقیقاً برای آن تلاش می کنیم. من و مردم اوکراین آتشبس را میپذیریم، اما فقط در صورتی که تضمینهای امنیتی کامل و رسمی دریافت کنیم.
در ادامه این دیدار، دونالد ترامپ با کلماتی تند "ولودیمیر زلنسکی" را متهم کرد که به دنبال صلح نیست و منافع و جان مردم اوکراین برای او بیاهمیت است. وی با تهدید به قطع حمایت از اوکراین تأکید کرد که زلنسکی هرگز قدردان حمایتهای ایالات متحده نبوده است.
ترامپ همچنین تأکید کرد که ایالات متحده هیچ چیزی بابت پولهایی که به اوکراین دادیم دریافت نکردیم و این اشتباه دولت "جو بایدن" بوده است.

اما ماجرا به همین توهینها و تحقیرها ختم نشد و با عدم امضای توافقنامه معادن اوکراین میان سران دو کشور، زلنسکی رسماً از کاخ سفید اخراج شد و بی شک این پایانی بر تکیه اوکراین به وعدههای اروپا و آمریکا قلمداد میشود.
واکنشها به مشاجرات ترامپ و زلنسکی
در این راستا، "الکساندر مرکوریس" (تحلیلگر انگلیسی) اذعان دارد که رئیسجمهور اوکراین، از ابتدا با نیت ایجاد تنش با دونالد ترامپ، وارد کاخ سفید شده است و برخلاف آنچه که رسانهها ادعا میکنند، وی در دامی گرفتار نشده است. به بیان دیگر، زلنسکی قصد داشت تا در کاخ سفید، اگر نه یک رسوایی، حداقل یک درگیری لفظی با رئیسجمهور آمریکا ایجاد کند و از آن سوءبرداشت سیاسی کند.مرکوریس معتقد است که مشاجره میان زلنسکی و مقامات ارشد کاخ سفید پشت درهای بسته آغاز شده بود؛ ولی زلنسکی تصمیم گرفت که آن را در برابر دوربینها به نمایش بگذارد و همین روند نشان دهنده برنامهای از پیش تعیین شده و هدفمند است.
"پیتر سیارتو" (وزیر خارجه مجارستان) تقابل میان دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی در کاخ سفید را نشان دهنده عدم موافقت زلنسکی مبنی بر پایان دادن به جنگ عنوان کرد.
از نظر وزیر خارجه مجارستان؛ اینک بیش از هر زمان دیگری بر جهانیان آشکار شد که چه کسی خواستار صلح و چه کسی خواهان جنگ است؛ چه کسی میخواهد این کشتار متوقف شود و چه کسی خواستار تداوم آن است؛ چه کسی به عقلانیت پایبند است و چه کسی نه برای جان انسانها و نه میلیاردها یوروی هدررفته، اهمیتی قائل نیست.
وی متذکر شد که روند نامطلوبی که رئیس جمهور اوکراین طی مذاکره با ترامپ در پیش گرفته بود منجر بدان شد که ترامپ و معاونش، وی را به "قمار کردن با جنگ جهانی سوم" متهم کنند.
"دنیل دیویس" (سرهنگ بازنشسته ارتش ایالات متحده) طی یادداشتی نوشت: ولودیمیر زلنسکی همچنان تصور میکند که میتواند؛ مانند دیدارهایش با جو بایدن، شرایط خود را بر میزبان دیکته کرده و باز هم انتظارات دفاعی و مالی خود را مطرح کند، اما دیگر برای این خواستهها دیر شده است. کاملاً مشخص است زلنسکی به دنبال صلح نیست، چرا که در این صورت کار او تمام شده است. کییف نمیخواهد هیچ امتیازی بدهد، بلکه تنها خواهان دریافت ضمانتهای امنیتی و تحمیل شرایط خود است. زلنسکی هنوز هم فکر میکند که گزینههای مختلفی در اختیار دارد.

این کارشناس آمریکایی تأکید کرد: اگر زلنسکی واقعیت فعلی را نپذیرد، اوضاع برای اوکراین میتواند بسیار وخیمتر شود. دیویس افزود: در حال حاضر، بسیار مهم است که درک کنیم روسیه یا از طریق مذاکرات یا از طریق ادامه عملیات نظامی به اهداف خود خواهد رسید. ترامپ بعد از ماجرای کاخ سفید در گفتگو با خبرنگاران، پیام روشنی داد؛ یا توافق بسیار سریع حاصل میشود، یا هرگز رخ نخواهد داد. اگر کییف شرایط فعلی برای توافق با مسکو را نپذیرند، روسیه به فشار نظامی خود در جبهه ادامه خواهد داد تا زمانی که کار اوکراین را یکسره کند.
البته برخی سیاسیون و تحلیلگران نیز مقاومت زلنسکی را ستودند. "آندری یرماک" (رئیس ستاد زلنسکی) رفتار وی را روندی در راستای برقراری صلح و البته حفظ استقلال اوکراین دانست و تأکید کرد که زلنسکی از کشور و مردم اوکراین در برابر ابرقدرت جهانی دفاع کرد و این شجاعت قابل ستایش است.
"الکساندر سیرسکی" (فرمانده کل ارتش اوکراین و از منتقدین زلنسکی) رفتار سیاسی ولودیمیر زلنسکی را ستود و رسماً اعلام کرد که به حمایت همهجانبه از سیاستهای وی خواهد پرداخت چرا که شجاعانه در برابر خواستههای سلطهجویانه (اعطای امتیاز معادن خاکهای کمیاب و منبع طبیعی اوکراین به آمریکا) ایالات متحده ایستاده است. ارتش و مردم اوکراین همه با زلنسکی هستند. قدرت ما در متحد شدنمان است.
"اسماعیل بقائی" (سخنگوی وزارت امور خارجه) نیز در این راستا اظهار کرد که امنیت امری است درونزا و کشورهای منطقه باید برای اطمینان از ثبات و امنیت در منطقه غرب آسیا و خلیج فارس با کمک خود و اتکا به نیروهای درونزای منطقهای و ملی اقدام کنند و از حیث روابط بینالملل زنگ هشداری است برای اینکه آیا قرار است سیاست بینالملل دچار بازگشتی شود به قرن نوزدهم؛ زمانی که فقط قدرت و ارعاب و فشار مبنای تعامل بین کشورها بود.

نتیجه گیری:
رئیس جمهور آمریکا که همواره سودای سلطه بر منابع ملی و طبیعیِ گرانبهای اوکراین را داشته و دارد تا با این معامله به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد؛ اما در روز مذاکره با مخالف آشکار زلنسکی مواجه شد که به هیچ وجه انتظار آن را نداشت.باید توجه داشت که تنش و درگیری لفظی میان ترامپ و زلنسکی، نقطه عطفی در مناسبات بینالمللی است که نشاندهنده هنجارشکنیها و خلف وعدههای ایالات متحده در سطح بینالمللی است و پیامی به کشورهای مختلف جهان، بالاخص ایران اسلامی، تا بار دیگر برای آنان که چشم به غربیها و آمریکا دوختهاند تکرار کنیم که این ابرقدرت قابل اعتماد نبوده و نخواهد بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها تأکید کردند: " تجربه به ما نشان داد که ما در هیچ مسئلهای نمیتوانیم [با آمریکا] مثل یک طرف مورد اعتماد بنشینیم صحبت کنیم. انسان گاهی با دشمن هم حرف میزند؛ اما دشمنی که به حرف خودش پایبند باشد و انسان بتواند اعتماد کند که او به هر دلیلی زیر قول خود و زیر تعهّدات خود نخواهد زد. با این دشمن میشود حرف هم زد، بله؛ امّا وقتی ثابت شد که دشمن، دشمن نابکار است، دشمنی است که در عمل، از نقض عهد هیچ ابایی ندارد و نقض عهد میکند، بعد هم وقتی میگوییم آقا چرا [نقض عهد] کردی، باز لبخند میزند، باز زبان چرب و نرم را باز میکند و یکجوری توجیه میکند، با این [دشمن] نمیشود وارد مذاکره شد. این نشان دهنده این است که مشکلات ما در مسائل مربوط به منطقه، در مسائل گوناگونی که داریم، در مشکلاتی که با آمریکا و امثال آمریکا داریم، با مذاکره حل نمیشود." (11 مرداد 1395)