به موازات رشد و توسعه شهرها،هر روز مشاغل جدیدی شکل گرفته و به جذب جویندگان کار می پردازند. در کنار این جذب ، سودجویانی نیز وجود دارند که با راه اندازی شرکت های مختلف و سو استفاده از سادگی شهروندان از آنان کلاهبرداری می کنند و از این طریق پول های هنگفت به جیب می زنند.
این روزها بحث برخورد با شرکت های خصوصی را می توان موضوع داغ رسانه های خبری، محافل اجتماعی و....نامید.
برخورد با شرکت هایی که به نوعی در پوشش یک ماده قانونی، تخلفاتی مرتکب می شوند و کسی نمی داند مسوول رسیدگی کدام مرجع است؟.
البته در این میان ، شرکت هایی وجود دارند که برای فرار از مالیات و قانون در خفاء به فعالیت غیرقانونی خود ادامه می دهند و همچون یک ویروس ، اقتصاد پویای جامعه را به ورطه هلاکت می کشاند.
*کلاهبرداری در پوشش شرکت
در کنار شرکت های خصوصی که به نوعی فعالیت قانونی دارند، برخی شرکت ها با عناوین قلابی و داشتن مجوزهای قانونی در کلاهبرداری و به تارج بردن اموال شهروندان ید طولایی دارند.
مشکلات ریز و درشتی که هر روز به نوعی با آن دست و پنجه نرم می کنیم ،سوژه جدیدی برای کلاهبرداران شده است به گونه ای با تاسیس شرکت قلابی در رابطه با آن موضوع و گرفتن مبالغ کم ،سعی در برطرف کردن مشکل ما دارند که زهی خیال باطل!
به این نمونه ها توجه کنید:شکایت منشی جوان، دست سازندگان داروهای تقلبی را رو کرد(27/11/86)کلاهبرداری از شهروندان در پوشش اعزام زایران به عتبات عالیات(2/12/86)وعده دروغین به مردم اعضای شرکت واهی را گرفتار قانون کرد(3/12/86)کلاهبرداری میلیونی از مردم در پوشش شرکت پترو پارسیان(12/12/86) سرقت احشام اطراف تهران ؛ شغل دوم کارگران سارق شرکت جنرال مکانیک(16/2/87) دستگیری یکی از اعضای شرکت واهی راه طرح ریزان سپید(28/11/86)وعده های دروغین پرداخت وام مسکن کلاهبرداران را به دام انداخت(27/11/86)؛" کلاهبرداری تحت عنوان شرکت سوئیس کیش(25/10/86)؛" کلاهبرداری میلیاردی از 3200 نفر تحت عنوان سهام کارخانه قلب زمان (13/12/87)و....
این نمونه ها از موارد کلاهبرداری میلیاردی اند که با وعده های مختلف چون وام مسکن، محصولات آرایشی و بهداشتی ، فروش سهام و اوارق مشارکت، استخدام متقاضیان کار،لیزینگ و... در پوشش شرکت های با مجوز قانونی فعالیت می کنند.
*ثبت شرکت
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با بیان اینکه آسان و کم هزینه بودن ثبت شرکت ها از جمله عواملی است که مجرمان حرفه ای را به سمت ثبت شرکت ها سوق می دهد، عنوان می کند: ثبت شرکت در کم ترین زمان ممکن در عرض چند ساعت و با کمترین هزینه کمتر از یکصد هزار تومان صورت می گیرد.
«محمدیان» با اشاره به فعالیت بسیار گسترده این شرکت ها می افزاید:در اساسنامه شرکت های کاغذی 30 تا 40 عنوان فعالیت ثبت می شود و صاحبان آنها معمولا با اجاره موقت یک مکان ، نصب تابلوی کوچک و اختصاص یک میز و چند صندلی فعالیت خود را آغاز می کنند، در حالیکه می توانند شمار زیادی از افراد جامعه را جذب کنند.
*دفاع کلاهبرداران با استناد به قانون
به این مطلب توجه کنید:مرد جوانی که با فروش سهام کارخانه ساعت سازی با عنوان " قلب زمان" از سه هزار و 200 نفر در سراسر کشور مبلغ 15 میلیارد ریال کلاهبرداری کرده بود توسط پلیس پایتخت دستگیر شد.
مدیران شرکت قلب زمان از طریق پخش آگهی های تبلیغاتی در سطح وسیع و گسترده از طریق صدا و سیما و روزنامه های کثیر الانتشار و نیز پخش بروشورهای تبلیغاتی مبنی بر پذیره نویسی و فروش سهام به مبلغ 100 میلیارد ریال منقسم به یکصد میلیون سهم یکصد تومانی به جذب شهروندان برای خرید سهام این شرکت اقدام کردند.
شاکیان پرونده برای خرید سهام مبالغی از یک میلیون ریال تا یکصد و پنجاه میلیون ریال را به مدیرعامل این کارخانه به نام " علی- ن" پرداخت و پس از آن برگ سهام را از شرکت تحویل می گرفتند.
پس از گذشت دو سال از زمان خرید سهام هیچگونه سودی به آنها تعلق نگرفت. سهامداران با مراجعه به شرکت مذکور متوجه شدند که مدیران شرکت محل را تخلیه و به مکان های نامعلومی متواری شدند. مدیرعامل شرکت پس از دستگیری در حالیکه منکر هر گونه کلاهبرداری می شد در گفته هایش، تاکید می کرد: من طبق قانون تجارت و با استناد به ماده های قانونی سهام خود را به فروش رساندم و هیچ جرمی مرتکب نشدم.
رییس پلیس آگاهی پایتخت در خصوص هدف کلاهبرداران از ثبت شرکت های کاغذی می گوید: مهم ترین هدفی که یک کلاهبردار در سر می پروراند این است که پس از دستگیری،دفاعیات خویش را منطبق با قانون سازد و به اصطلاح با قانون به جنگ قانون رود.
قانون مجازات اسلامی، ایجاد شرکت بدون ثبت را از مصادیق بارز کلاهبرداری برشمرده است؛ بنابراین کلاهبرداران در صدد ثبت شرکت بر می آیند تا در صورت تشکیل پرونده در مراجع قضایی و انتظامی و پیگیری آنان اجرانشدن تعهدات را نوعی معامله و دعوی حقوقی قلمداد کرده و خود را از بار کیفری آن نجات دهند.
سرهنگ «عبدا... قاسمی» معاون اجتماعی پلیس آگاهی ناجا در این باره اعلام می کند: درج آگهی در مطبوعات از سوی شرکت ها، موسسات و سایر مراکز دلیلی بر درستی مطلب عنوان شده و تایید آن از سوی مراجع رسمی نیست.
*کلاهبرداران در پشت پرده
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این باره اظهار می دارد:عده ای از کلاهبرداران و جاعلان حرفه ای با تغییر مندرجات شناسنامه و جعل آن با اسامی غیر واقعی شرکت را به ثبت می رسانند. گزارش ایسکانیوز می افزاید، اصولاعده ای از کلاهبرداران حرفه ای و پیشینه داران که آنها در اختیار پلیس است به لحاظ ترس شناسایی از روی آلبوم و رایانه تشخیص هویت، فردی را به عنوان همدست که پیشینه کیفری ندارد به عنوان کارمند با نام مجعول انتخاب می کنند تا پاسخگوی مراجعان و یا مجرمان حرفه ای باشد و خود در پشت پرده بر امور نظارت می کند.
پس از تشکیل پرونده قضایی با توجه به اینکه اسامی مجعول است ، شناسایی کلاهبرداران از طریق استعلام ثبت احوال میسر نیست.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ تصریح می کند: شکات با رویت آلبوم سابقه داران و رایانه تشخیص هویت قادر به شناسایی متهمان نبوده و یا فردی را که رویت کرده اند سابقه دار نمی باشد.
*ویژگی های ظاهری کلاهبرداران
کلاهبرداران ، تحت پوشش شرکت های بازرگانی ، استخدام ، لیزینگ خودرو ،خرید وام ،آژانس های توریستی و سیاحتی زیارتی ، قرعه کشی و.... همچون زالویی ،خون مردم را می مکند و بزرگ می شوند.
آنها با ظاهری موقر، دفتر شیک و تمیز، داشتن یک یا دو منشی خوش چهره و مطابق مد روز و مهمتر از همه داشتن یک روابط عمومی بالا اقدام به جذب مشتری می کنند.در کنار دهن به دهن گشتن نوع کار آنها برای کسانی که دارای مشکلات هستند و نیز استفاده از آگهی جراید و مطبوعات نوعی تبلیغات برای آنها محسوب شده و در عرض یک یا چند روز ره صد ساله را می روند.
کلاهبرداری و غارت دارایی مردمی که برای حل مشکلات خود به این بنگاه های قلابی کارگشایی مراجعه می کنند به این جا ختم نمی شود بلکه اغفال زنان و دختران تنها با ترفند استخدام آنها به این معنا که از نظر اقتصادی خودکفا شوند، راه بعدی این دستیاران شیطان می باشد.
*اغفال زنان شاغل در شرکت ها
«به یک کارمند جوان،مجرد با روابط عمومی بالا نیازمندیم»این کلمه ها در بیشتر آگهی های استخدام به چشم می خورد که گاهی از کنار آن با بی تفاوتی عبور می کنیم.همچنین هرگز به ذهنمان خطور نمی کند که پشت چنین کلمه های ساده چه اتفاقات دهشتناکی رقم می خورد.
با افشاء و بر ملاشدن راز های کثیف کارفرمایانی که به نوعی از زنان سوءاستفاده می کردند،آنها نیز روش و شیوه خود را تغییر داده و از طریق دیگری وارد عمل می شوند.
سواستفاده از زنان در محیط کار و اغفال آنها همیشه وجود داشته اما به مرور زمان و با افشای نوع اغفالشان ،شیوه و خط مشی کارفرمایان فرصت طلب نیز تغییر کرد.
به گفته رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ ، عده زیادی از این افراد با تاسیس شرکت تحت عنوان منشی و یا عناوین دیگر فعالیت اقدام به استخدام افراد می کنند.
وی خاطر نشان کرد: اعضای این شرکت ها از طریق اطلاعیه ها و به صورت غیرحضوری اقدام به اخذ وجه و مدارک از کارکنان می کنند که اغفال کارکنان،تهیه مدارک جعلی برای کارکنان در راستای انجام فعالیت هایشان،انجام امور غیرقانونی و غیرشرعی در محل شرکت به دلیل عدم حضور ارباب رجوع و یا نبود نظارت بر این گونه شرکت ها باعث می شود تا جرایم متعدد در حاشیه فعالیت آنها رخ دهد.
سرهنگ محمدیان تصریح کرد: اقدامات پشت درهای بسته و به دور از چشم شهروندان و ماموران نظارتی می تواند زمینه ساز ارتکاب جرایم و یا بروز تخلفات عدیده شود.
هنگامی که وارد شرکت خصوصی می شویم با دیدن دخترانی که با روابط عمومی استثنایی خود ( اشاره به غمزه و بالا بردن ابرو) چگونه لباس و آرایش آنها مطابق مد روز جامعه می باشد،فکر می کنم که هر روز باید چه مقدار وقت و یا هزینه را صرف پوشش و آرایش خود بکنند تا بتوانند از این طریق ارباب رجوع بیشتری را جذب کنند.(این شامل همگی زنان و دختران شاغل نمی شود)
ضرر این گونه پوشش تنها لغزش ناخواسته می باشد که دیگر راه بازگشتی برای فرد فریب خورده باقی نمی گذارد.البته داشتن سرو وضع آراسته به گونه ای که خدشه ای در جامعه وارد نکند مورد پسند جوامع با ادیان مختلف نیز هست.
رییس پلیس امنیت اخلاقی ناجا با طرح این سؤال که چرا باید در کشور جمهوری اسلامی، گزارش دهند که یک شرکت، بیش از تعداد انگشتان دست، دختران را به فساد کشیده است؟ اظهار داشت: متاسفانه زنانی که نیازمند شغل هستند، با مراجعه به بعضی از این شرکت های خصوصی، با کسب درآمد ناچیز به صورت ماهانه، پول لوازم آرایش و لباس خود را از کارفرمایان، به منظور رسیدن به اهداف ناسالم این افراد دریافت میکنند.
سردار «روزبهانی»در خصوص وضعیت حجاب در شرکت های خارجی اظهار می دارد: تمام شرکت های تجاری ـ خدماتی و ... در ایران، باید تابع قوانین و مقررات این کشور باشند و پلیس نیز با هر یک از این شرکت ها حتی اگر خارجی باشند، بر اساس قانون عمل کرده و نسبت به جرم انجام شده آنها، برخورد متناسب خواهد داشت.
سرهنگ «محمدیان» رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ نیز در این رابطه می گوید: ضرورت دارد نوع فعالیت این شرکت ها به نحوی باشد که این شرکت ها به عنوان اماکن عمومی محسوب گردد و ضمن حضور مردم در این اماکن، دستگاه های نظارتی همچون اداره نظارت بر اماکن عمومی بر فعالیت اینگوه شرکت ها نظارت داشته باشند.
البته باید گفت در کنار اغفال زنان و دختران شاغل در محیط های کار آزاد، می توان به کلاهبرداری از آنها به بهانه کاریابی اشاره کرد.
*کاریابی، نوع دیگرکلاهبرداری
ثبت نام استخدام در موسسه،ادارات در ازای پرداخت مبالغی گزاف در پوشش موسسات آموزشی رایانه و... یکی دیگر از اهداف کلاهبرداران می باشد که تا حدودی توانسته اند در این زمینه با سوء استفاده از مشکلات جوانان به نفع خود بهره برداری کنند. البته گاهی اوقات شیوه کلاهبرداری آنها لو رفته و باطرح شکایت دستگیر و راهی زندان می شوند.
از سوی دیگر،ت اسیس یک شرکت و استخدام کارمند به منظور فریب مردم شیوه دیگری این کلاهبرداران حرفه ای است.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این باره توضیح می دهد:در موارد متعدد مشاهده شده است که مدیران شرکت ها از بی اطلاعی کارکنان خود سوءاستفاده کرده و با عناوین چون تفویض اختیار،مشارکت در سود شرکت ، دادن حق امضا و یا به عنوان نماینده ویژه اختیاراتی را به کارکنان واگذار می کنند که این اختیارات برای آنها مسوولیت آور است.
سرهنگ «محمدیان» ادامه می دهد:رییسان این گونه شرکت ها بعد از رسیدن به اهداف سودجویانه خود از محل متواری شده و کارکنان به واسطه نوع فعالیت شان ضمن پاسخگویی به مشتریان شرکت دچار دردسر می شوند.
این مقام ناجا ، انکار هر گونه فعالیت در شرکت را علت اصلی مخفی کاری مدیران شرکت های کاغذی پس از دستگیری پلیس عنوان می کند : در صورت شکایت، منشی های شرکت به عنوان مجرم محسوب شده و صاحبان شرکت های به راحتی می توانند از قانون فرار کنند.
«محمدیان» با اشاره به وجود پرونده های متعدد در این زمینه اضافه می کند:فرد سابقه داری پس از ثبت شرکت و اجاره محلی به عنوان محل فعالیت شرکت از طریق اطلاعیه ها اقدام به جذب منشی و کارمند برای شرکت مزبور کرد. این تبهکار با اغفال کارکنانش، آنان را مجبور به استفاده از مدارک مجعول برای نقد کردن تراول چک های سرقتی می کرد که کارآگاهان از طریق دوربین های بانک موفق به دستگیری سارقان شدند.
وی تصریح می کند:با اعتراف متهمان ، پلیس طی یک عملیاتی ضربتی موفق شد پس ازشناسایی شرکت مزبور، کارکنان را به جرم نقد کردن تراول های سرقتی دستگیر کند.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با تاکید براینکه شهروندان می توانند از طریق وزارت کار و امور اجتماعی از قانونی بودن فعالیت شرکت ها مطمئن شوند ، اعلام می کند: قشر جوان و طالب کار بهترین طعمه برای صاحبان شرکت های کلاهبرداری به شمار می آید ؛ زیرا آنها با وعده دروغین رییسان این گونه شرکت ها خام و مرتکب جرم می شوند.
وی با اشاره به بی تجربه بودن جوانان و سوءاستفاده از آنها از طریق روسای شرکت های کاغذی از والدین خواست که حتماً در زمینه فعالیت شرکت،مکان و نوع فعالیت آنها تحقیق کنند.
*راههای مقابله با شرکت های کلاهبرداری
توجه به هشدارهای پلیس و به سادگی نگذشتن از موضوعاتی که برای ما بی اهمیت جلوه می کند، می تواند بعدها مشکلاتی به وجود آورد.
این مقام ناجا ، یادآوری می کند: به راستی چه قدر به هشدارهای پلیس توجه کرده و به سادگی از آن عبور نکرده ایم.هوشیاری پلیس ، همیشه به ضرر مجرمان بوده است اما سادگی ، بی اعتنایی، بی توجهی ، طمع و... از سوی تک تک ما باعث شده است خلافکاران خیالشان راحت باشد که می توانند هر کاری دلشان می خواهند انجام دهند.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ بهترین راه شناسایی رییسان شرکت های کاغذی را بررسی برگ انگشت نگاری ، استعلام پیشینیه کیفری و احراز هویت واقعی مسوولان مربوطه از طریق ثبت احوال می داند: باید از ثبت شرکت های خانوادگی که بعضا اعضای آن از لحاظ سنی صغیر می باشد،جلوگیری کرد.
وی تعامل پلیس با اداره ثبت شرکت ها،آموزش متصدیان ثبت شرکت ها را یکی از راههای مقابله با رییسان این شرکت ها ذکر کرد.
محمدیان ادامه می دهد: معمولا کلاهبرداران عکس خود را بر روی شناسنامه ها الصاق و مبادرت به ثبت شرکت می کنند بنابراین اخذ استعلام از ثبت احوال به همراه عکس از روی سند سه جلدی و تطبیق آن با شناسنامه ارائه شده ضروری می باشد.
وی پیشنهاد می دهد سایت ثبت شرکت ها به سایت ثبت احوال لینک شود تا ازاین طریق هنگام ثبت شرکت، مشخصات شناسنامه متقاضی ، مشخص و صحت آن تایید شود: مفاد قانونی ثبت شرکت ها که از سال 1311 در حال اجرا است، نیاز به تغییران اساسی دارد زیرا جوابگوی نیازهای فعلی اجتماعی نیست.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با بیان اینکه معمولا ثبت کنندگان شرکت کاغذی یا با کلاهبرداران رابطه دارند و یا خودشان کلاهبردارند تصریح می کند:: اداره ثبت شرکت ها با اهرم های قوی تری که در این زمینه در اختیار دارد می تواند در کاهش جرایم این گونه شرکت های کاغذی نقش موثری داشته باشد.به گونه ای که باید مکانیزم این کار پیچیده شود تا هرکسی به آسانی قصد تخلف نداشته باشد.
به اعتقاد سردار «صدرالسادات» باید ببینیم از چه دیدگاهی می خواهیم به شرکت های خصوصی بنگریم. اگر از نظر اقتصادی بخواهیم تحلیل کنیم ،آنچه مسلم است در صورت فعالیت سالم این شرکت ها رشد وشکوفایی نظام اقتصادی واشتغال زایی از مزایای بارز این شرکت ها می باشد.اما اگر از دیدگاه جرایم این شرکت ها بخواهیم بررسی کنیم، شاید به جرات بتوان گفت بخش عمده علل فرار سرمایه از کشور عملکرد نادرست اینگونه شرکت ها (به ویژه کلاهبرداری هایی که از سوی برخی از آنان صورت می گیرد) است .ایم مساله باعث بی اعتمادی سرمایه گذاران داخلی به دیگر شرکت هایی که فعالیت سالم دارند، می شود.
این روزها بحث برخورد با شرکت های خصوصی را می توان موضوع داغ رسانه های خبری، محافل اجتماعی و....نامید.
برخورد با شرکت هایی که به نوعی در پوشش یک ماده قانونی، تخلفاتی مرتکب می شوند و کسی نمی داند مسوول رسیدگی کدام مرجع است؟.
البته در این میان ، شرکت هایی وجود دارند که برای فرار از مالیات و قانون در خفاء به فعالیت غیرقانونی خود ادامه می دهند و همچون یک ویروس ، اقتصاد پویای جامعه را به ورطه هلاکت می کشاند.
*کلاهبرداری در پوشش شرکت
در کنار شرکت های خصوصی که به نوعی فعالیت قانونی دارند، برخی شرکت ها با عناوین قلابی و داشتن مجوزهای قانونی در کلاهبرداری و به تارج بردن اموال شهروندان ید طولایی دارند.
مشکلات ریز و درشتی که هر روز به نوعی با آن دست و پنجه نرم می کنیم ،سوژه جدیدی برای کلاهبرداران شده است به گونه ای با تاسیس شرکت قلابی در رابطه با آن موضوع و گرفتن مبالغ کم ،سعی در برطرف کردن مشکل ما دارند که زهی خیال باطل!
به این نمونه ها توجه کنید:شکایت منشی جوان، دست سازندگان داروهای تقلبی را رو کرد(27/11/86)کلاهبرداری از شهروندان در پوشش اعزام زایران به عتبات عالیات(2/12/86)وعده دروغین به مردم اعضای شرکت واهی را گرفتار قانون کرد(3/12/86)کلاهبرداری میلیونی از مردم در پوشش شرکت پترو پارسیان(12/12/86) سرقت احشام اطراف تهران ؛ شغل دوم کارگران سارق شرکت جنرال مکانیک(16/2/87) دستگیری یکی از اعضای شرکت واهی راه طرح ریزان سپید(28/11/86)وعده های دروغین پرداخت وام مسکن کلاهبرداران را به دام انداخت(27/11/86)؛" کلاهبرداری تحت عنوان شرکت سوئیس کیش(25/10/86)؛" کلاهبرداری میلیاردی از 3200 نفر تحت عنوان سهام کارخانه قلب زمان (13/12/87)و....
این نمونه ها از موارد کلاهبرداری میلیاردی اند که با وعده های مختلف چون وام مسکن، محصولات آرایشی و بهداشتی ، فروش سهام و اوارق مشارکت، استخدام متقاضیان کار،لیزینگ و... در پوشش شرکت های با مجوز قانونی فعالیت می کنند.
*ثبت شرکت
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با بیان اینکه آسان و کم هزینه بودن ثبت شرکت ها از جمله عواملی است که مجرمان حرفه ای را به سمت ثبت شرکت ها سوق می دهد، عنوان می کند: ثبت شرکت در کم ترین زمان ممکن در عرض چند ساعت و با کمترین هزینه کمتر از یکصد هزار تومان صورت می گیرد.
«محمدیان» با اشاره به فعالیت بسیار گسترده این شرکت ها می افزاید:در اساسنامه شرکت های کاغذی 30 تا 40 عنوان فعالیت ثبت می شود و صاحبان آنها معمولا با اجاره موقت یک مکان ، نصب تابلوی کوچک و اختصاص یک میز و چند صندلی فعالیت خود را آغاز می کنند، در حالیکه می توانند شمار زیادی از افراد جامعه را جذب کنند.
*دفاع کلاهبرداران با استناد به قانون
به این مطلب توجه کنید:مرد جوانی که با فروش سهام کارخانه ساعت سازی با عنوان " قلب زمان" از سه هزار و 200 نفر در سراسر کشور مبلغ 15 میلیارد ریال کلاهبرداری کرده بود توسط پلیس پایتخت دستگیر شد.
مدیران شرکت قلب زمان از طریق پخش آگهی های تبلیغاتی در سطح وسیع و گسترده از طریق صدا و سیما و روزنامه های کثیر الانتشار و نیز پخش بروشورهای تبلیغاتی مبنی بر پذیره نویسی و فروش سهام به مبلغ 100 میلیارد ریال منقسم به یکصد میلیون سهم یکصد تومانی به جذب شهروندان برای خرید سهام این شرکت اقدام کردند.
شاکیان پرونده برای خرید سهام مبالغی از یک میلیون ریال تا یکصد و پنجاه میلیون ریال را به مدیرعامل این کارخانه به نام " علی- ن" پرداخت و پس از آن برگ سهام را از شرکت تحویل می گرفتند.
پس از گذشت دو سال از زمان خرید سهام هیچگونه سودی به آنها تعلق نگرفت. سهامداران با مراجعه به شرکت مذکور متوجه شدند که مدیران شرکت محل را تخلیه و به مکان های نامعلومی متواری شدند. مدیرعامل شرکت پس از دستگیری در حالیکه منکر هر گونه کلاهبرداری می شد در گفته هایش، تاکید می کرد: من طبق قانون تجارت و با استناد به ماده های قانونی سهام خود را به فروش رساندم و هیچ جرمی مرتکب نشدم.
رییس پلیس آگاهی پایتخت در خصوص هدف کلاهبرداران از ثبت شرکت های کاغذی می گوید: مهم ترین هدفی که یک کلاهبردار در سر می پروراند این است که پس از دستگیری،دفاعیات خویش را منطبق با قانون سازد و به اصطلاح با قانون به جنگ قانون رود.
قانون مجازات اسلامی، ایجاد شرکت بدون ثبت را از مصادیق بارز کلاهبرداری برشمرده است؛ بنابراین کلاهبرداران در صدد ثبت شرکت بر می آیند تا در صورت تشکیل پرونده در مراجع قضایی و انتظامی و پیگیری آنان اجرانشدن تعهدات را نوعی معامله و دعوی حقوقی قلمداد کرده و خود را از بار کیفری آن نجات دهند.
سرهنگ «عبدا... قاسمی» معاون اجتماعی پلیس آگاهی ناجا در این باره اعلام می کند: درج آگهی در مطبوعات از سوی شرکت ها، موسسات و سایر مراکز دلیلی بر درستی مطلب عنوان شده و تایید آن از سوی مراجع رسمی نیست.
*کلاهبرداران در پشت پرده
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این باره اظهار می دارد:عده ای از کلاهبرداران و جاعلان حرفه ای با تغییر مندرجات شناسنامه و جعل آن با اسامی غیر واقعی شرکت را به ثبت می رسانند. گزارش ایسکانیوز می افزاید، اصولاعده ای از کلاهبرداران حرفه ای و پیشینه داران که آنها در اختیار پلیس است به لحاظ ترس شناسایی از روی آلبوم و رایانه تشخیص هویت، فردی را به عنوان همدست که پیشینه کیفری ندارد به عنوان کارمند با نام مجعول انتخاب می کنند تا پاسخگوی مراجعان و یا مجرمان حرفه ای باشد و خود در پشت پرده بر امور نظارت می کند.
پس از تشکیل پرونده قضایی با توجه به اینکه اسامی مجعول است ، شناسایی کلاهبرداران از طریق استعلام ثبت احوال میسر نیست.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ تصریح می کند: شکات با رویت آلبوم سابقه داران و رایانه تشخیص هویت قادر به شناسایی متهمان نبوده و یا فردی را که رویت کرده اند سابقه دار نمی باشد.
*ویژگی های ظاهری کلاهبرداران
کلاهبرداران ، تحت پوشش شرکت های بازرگانی ، استخدام ، لیزینگ خودرو ،خرید وام ،آژانس های توریستی و سیاحتی زیارتی ، قرعه کشی و.... همچون زالویی ،خون مردم را می مکند و بزرگ می شوند.
آنها با ظاهری موقر، دفتر شیک و تمیز، داشتن یک یا دو منشی خوش چهره و مطابق مد روز و مهمتر از همه داشتن یک روابط عمومی بالا اقدام به جذب مشتری می کنند.در کنار دهن به دهن گشتن نوع کار آنها برای کسانی که دارای مشکلات هستند و نیز استفاده از آگهی جراید و مطبوعات نوعی تبلیغات برای آنها محسوب شده و در عرض یک یا چند روز ره صد ساله را می روند.
کلاهبرداری و غارت دارایی مردمی که برای حل مشکلات خود به این بنگاه های قلابی کارگشایی مراجعه می کنند به این جا ختم نمی شود بلکه اغفال زنان و دختران تنها با ترفند استخدام آنها به این معنا که از نظر اقتصادی خودکفا شوند، راه بعدی این دستیاران شیطان می باشد.
*اغفال زنان شاغل در شرکت ها
«به یک کارمند جوان،مجرد با روابط عمومی بالا نیازمندیم»این کلمه ها در بیشتر آگهی های استخدام به چشم می خورد که گاهی از کنار آن با بی تفاوتی عبور می کنیم.همچنین هرگز به ذهنمان خطور نمی کند که پشت چنین کلمه های ساده چه اتفاقات دهشتناکی رقم می خورد.
با افشاء و بر ملاشدن راز های کثیف کارفرمایانی که به نوعی از زنان سوءاستفاده می کردند،آنها نیز روش و شیوه خود را تغییر داده و از طریق دیگری وارد عمل می شوند.
سواستفاده از زنان در محیط کار و اغفال آنها همیشه وجود داشته اما به مرور زمان و با افشای نوع اغفالشان ،شیوه و خط مشی کارفرمایان فرصت طلب نیز تغییر کرد.
به گفته رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ ، عده زیادی از این افراد با تاسیس شرکت تحت عنوان منشی و یا عناوین دیگر فعالیت اقدام به استخدام افراد می کنند.
وی خاطر نشان کرد: اعضای این شرکت ها از طریق اطلاعیه ها و به صورت غیرحضوری اقدام به اخذ وجه و مدارک از کارکنان می کنند که اغفال کارکنان،تهیه مدارک جعلی برای کارکنان در راستای انجام فعالیت هایشان،انجام امور غیرقانونی و غیرشرعی در محل شرکت به دلیل عدم حضور ارباب رجوع و یا نبود نظارت بر این گونه شرکت ها باعث می شود تا جرایم متعدد در حاشیه فعالیت آنها رخ دهد.
سرهنگ محمدیان تصریح کرد: اقدامات پشت درهای بسته و به دور از چشم شهروندان و ماموران نظارتی می تواند زمینه ساز ارتکاب جرایم و یا بروز تخلفات عدیده شود.
هنگامی که وارد شرکت خصوصی می شویم با دیدن دخترانی که با روابط عمومی استثنایی خود ( اشاره به غمزه و بالا بردن ابرو) چگونه لباس و آرایش آنها مطابق مد روز جامعه می باشد،فکر می کنم که هر روز باید چه مقدار وقت و یا هزینه را صرف پوشش و آرایش خود بکنند تا بتوانند از این طریق ارباب رجوع بیشتری را جذب کنند.(این شامل همگی زنان و دختران شاغل نمی شود)
ضرر این گونه پوشش تنها لغزش ناخواسته می باشد که دیگر راه بازگشتی برای فرد فریب خورده باقی نمی گذارد.البته داشتن سرو وضع آراسته به گونه ای که خدشه ای در جامعه وارد نکند مورد پسند جوامع با ادیان مختلف نیز هست.
رییس پلیس امنیت اخلاقی ناجا با طرح این سؤال که چرا باید در کشور جمهوری اسلامی، گزارش دهند که یک شرکت، بیش از تعداد انگشتان دست، دختران را به فساد کشیده است؟ اظهار داشت: متاسفانه زنانی که نیازمند شغل هستند، با مراجعه به بعضی از این شرکت های خصوصی، با کسب درآمد ناچیز به صورت ماهانه، پول لوازم آرایش و لباس خود را از کارفرمایان، به منظور رسیدن به اهداف ناسالم این افراد دریافت میکنند.
سردار «روزبهانی»در خصوص وضعیت حجاب در شرکت های خارجی اظهار می دارد: تمام شرکت های تجاری ـ خدماتی و ... در ایران، باید تابع قوانین و مقررات این کشور باشند و پلیس نیز با هر یک از این شرکت ها حتی اگر خارجی باشند، بر اساس قانون عمل کرده و نسبت به جرم انجام شده آنها، برخورد متناسب خواهد داشت.
سرهنگ «محمدیان» رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ نیز در این رابطه می گوید: ضرورت دارد نوع فعالیت این شرکت ها به نحوی باشد که این شرکت ها به عنوان اماکن عمومی محسوب گردد و ضمن حضور مردم در این اماکن، دستگاه های نظارتی همچون اداره نظارت بر اماکن عمومی بر فعالیت اینگوه شرکت ها نظارت داشته باشند.
البته باید گفت در کنار اغفال زنان و دختران شاغل در محیط های کار آزاد، می توان به کلاهبرداری از آنها به بهانه کاریابی اشاره کرد.
*کاریابی، نوع دیگرکلاهبرداری
ثبت نام استخدام در موسسه،ادارات در ازای پرداخت مبالغی گزاف در پوشش موسسات آموزشی رایانه و... یکی دیگر از اهداف کلاهبرداران می باشد که تا حدودی توانسته اند در این زمینه با سوء استفاده از مشکلات جوانان به نفع خود بهره برداری کنند. البته گاهی اوقات شیوه کلاهبرداری آنها لو رفته و باطرح شکایت دستگیر و راهی زندان می شوند.
از سوی دیگر،ت اسیس یک شرکت و استخدام کارمند به منظور فریب مردم شیوه دیگری این کلاهبرداران حرفه ای است.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این باره توضیح می دهد:در موارد متعدد مشاهده شده است که مدیران شرکت ها از بی اطلاعی کارکنان خود سوءاستفاده کرده و با عناوین چون تفویض اختیار،مشارکت در سود شرکت ، دادن حق امضا و یا به عنوان نماینده ویژه اختیاراتی را به کارکنان واگذار می کنند که این اختیارات برای آنها مسوولیت آور است.
سرهنگ «محمدیان» ادامه می دهد:رییسان این گونه شرکت ها بعد از رسیدن به اهداف سودجویانه خود از محل متواری شده و کارکنان به واسطه نوع فعالیت شان ضمن پاسخگویی به مشتریان شرکت دچار دردسر می شوند.
این مقام ناجا ، انکار هر گونه فعالیت در شرکت را علت اصلی مخفی کاری مدیران شرکت های کاغذی پس از دستگیری پلیس عنوان می کند : در صورت شکایت، منشی های شرکت به عنوان مجرم محسوب شده و صاحبان شرکت های به راحتی می توانند از قانون فرار کنند.
«محمدیان» با اشاره به وجود پرونده های متعدد در این زمینه اضافه می کند:فرد سابقه داری پس از ثبت شرکت و اجاره محلی به عنوان محل فعالیت شرکت از طریق اطلاعیه ها اقدام به جذب منشی و کارمند برای شرکت مزبور کرد. این تبهکار با اغفال کارکنانش، آنان را مجبور به استفاده از مدارک مجعول برای نقد کردن تراول چک های سرقتی می کرد که کارآگاهان از طریق دوربین های بانک موفق به دستگیری سارقان شدند.
وی تصریح می کند:با اعتراف متهمان ، پلیس طی یک عملیاتی ضربتی موفق شد پس ازشناسایی شرکت مزبور، کارکنان را به جرم نقد کردن تراول های سرقتی دستگیر کند.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با تاکید براینکه شهروندان می توانند از طریق وزارت کار و امور اجتماعی از قانونی بودن فعالیت شرکت ها مطمئن شوند ، اعلام می کند: قشر جوان و طالب کار بهترین طعمه برای صاحبان شرکت های کلاهبرداری به شمار می آید ؛ زیرا آنها با وعده دروغین رییسان این گونه شرکت ها خام و مرتکب جرم می شوند.
وی با اشاره به بی تجربه بودن جوانان و سوءاستفاده از آنها از طریق روسای شرکت های کاغذی از والدین خواست که حتماً در زمینه فعالیت شرکت،مکان و نوع فعالیت آنها تحقیق کنند.
*راههای مقابله با شرکت های کلاهبرداری
توجه به هشدارهای پلیس و به سادگی نگذشتن از موضوعاتی که برای ما بی اهمیت جلوه می کند، می تواند بعدها مشکلاتی به وجود آورد.
این مقام ناجا ، یادآوری می کند: به راستی چه قدر به هشدارهای پلیس توجه کرده و به سادگی از آن عبور نکرده ایم.هوشیاری پلیس ، همیشه به ضرر مجرمان بوده است اما سادگی ، بی اعتنایی، بی توجهی ، طمع و... از سوی تک تک ما باعث شده است خلافکاران خیالشان راحت باشد که می توانند هر کاری دلشان می خواهند انجام دهند.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ بهترین راه شناسایی رییسان شرکت های کاغذی را بررسی برگ انگشت نگاری ، استعلام پیشینیه کیفری و احراز هویت واقعی مسوولان مربوطه از طریق ثبت احوال می داند: باید از ثبت شرکت های خانوادگی که بعضا اعضای آن از لحاظ سنی صغیر می باشد،جلوگیری کرد.
وی تعامل پلیس با اداره ثبت شرکت ها،آموزش متصدیان ثبت شرکت ها را یکی از راههای مقابله با رییسان این شرکت ها ذکر کرد.
محمدیان ادامه می دهد: معمولا کلاهبرداران عکس خود را بر روی شناسنامه ها الصاق و مبادرت به ثبت شرکت می کنند بنابراین اخذ استعلام از ثبت احوال به همراه عکس از روی سند سه جلدی و تطبیق آن با شناسنامه ارائه شده ضروری می باشد.
وی پیشنهاد می دهد سایت ثبت شرکت ها به سایت ثبت احوال لینک شود تا ازاین طریق هنگام ثبت شرکت، مشخصات شناسنامه متقاضی ، مشخص و صحت آن تایید شود: مفاد قانونی ثبت شرکت ها که از سال 1311 در حال اجرا است، نیاز به تغییران اساسی دارد زیرا جوابگوی نیازهای فعلی اجتماعی نیست.
رییس پلیس آگاهی تهران بزرگ با بیان اینکه معمولا ثبت کنندگان شرکت کاغذی یا با کلاهبرداران رابطه دارند و یا خودشان کلاهبردارند تصریح می کند:: اداره ثبت شرکت ها با اهرم های قوی تری که در این زمینه در اختیار دارد می تواند در کاهش جرایم این گونه شرکت های کاغذی نقش موثری داشته باشد.به گونه ای که باید مکانیزم این کار پیچیده شود تا هرکسی به آسانی قصد تخلف نداشته باشد.
به اعتقاد سردار «صدرالسادات» باید ببینیم از چه دیدگاهی می خواهیم به شرکت های خصوصی بنگریم. اگر از نظر اقتصادی بخواهیم تحلیل کنیم ،آنچه مسلم است در صورت فعالیت سالم این شرکت ها رشد وشکوفایی نظام اقتصادی واشتغال زایی از مزایای بارز این شرکت ها می باشد.اما اگر از دیدگاه جرایم این شرکت ها بخواهیم بررسی کنیم، شاید به جرات بتوان گفت بخش عمده علل فرار سرمایه از کشور عملکرد نادرست اینگونه شرکت ها (به ویژه کلاهبرداری هایی که از سوی برخی از آنان صورت می گیرد) است .ایم مساله باعث بی اعتمادی سرمایه گذاران داخلی به دیگر شرکت هایی که فعالیت سالم دارند، می شود.