رئیس موسسه مطالعات اسلامی فتوح اندیشه با بیان این که انسان مکارتر در نگاه ماکیاولی مفیدتر است عنوان کرد: تعریف غرب از انسان منجر میشود حق وتو در سازمان ملل برای کشورهایی خاص به رسمیت شناخته شود.
به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)حجتالاسلام والمسلمین احمد رهدار، رئیس موسسه مطالعات اسلامی فتوح اندیشه با اشاره به نقاط اشتراک بین تمدنها، گفت: یکی از مهمترین ممیزات تمدن اسلامی و غیر اسلامی تفسیری است که اسلام از انسان ارایه میکند؛ نگاه اسلام به ناس و غرب به انسان، نقطه آغاز این دو جریان فکری است.
وی افزود: انسانشناسی در غرب جدید در ابتدای رنسانس توسط ماکیاولی در دو کتاب گفتارها و شهریار شکل جدیدی به خود گرفت؛ وی در این دو کتاب انسان تیپیکال را مطرح کرد که در این آثار یک انسان موفق زمان و انسان مفید را مطرح کرد؛ وی در این دو اثر مجموعه قواعدی ر ابرای انسان تیپیکال خود تبیین میکند؛ وی گفت که انسان همچون روباه است و هرچه روبهتر باشد، پس مفیدتر است.
انسان مکارتر در نگاه ماکیاولی مفیدتر است
مدرس حوزه ودانشگاه یادآور شد: در نگاه ماکیاولی، انسان هرچه مکارتر باشد مفیدتر است و بر مبنای چنین نگاهی سیاست ماکیاولیستی به شکل کتاب نصایحالملوک نگارش شد؛ آموزش دروغ و فریبکاری و ریا و عهد شکنی در کتاب او مهمترین مشخصهای است که میتوان برای این اثر ذکر کرد.
وی ادامه داد: این نگاه در ابتدای غرب مدرن شکل میگیرد و انسان روباه سیصد سال بعد از ماکیاولی در زمان توماس هابز در کتاب لویاتان، ظهوری جدید و نو دارد؛ وی در این کتاب انسانی را ترسیم کرد که گرگ انسانهای دیگر است؛ بعد از وی چارلز داروین انگلیسی ظهور کرد و در 1870 کتابی به نام تبار انسان نوشت که ادعا کرد انسان از نسل بوزینه است.
رئیس موسسه مطالعات اسلامی فتوح اندیشه، تصریح کرد: در پایان قرن نوزده، نیچه کتاب دجال را نوشت که در آن صحبت از ابر حیوان کرد؛ وی میگوید که انسانی که هم روباه است، هم گرگ است و هم میمون، باید نامی چون ابرحیوان را یدک بکشد، او در توصیف این ابر حیوان به عنصر هوس به عنوان یک عنصر حیاتی و اصلی در این موجود اشاره کرد و گفت که اگر هوس را از او بگیریم دیگر چیزی از او باقی نمیماند.
ادعای میشل فوکو در مورد مرگ انسان پس از مرگ خداوند
وی گفت: البته یک نکته ضروری است که نباید ابر انسان نیچه را در کنار ابر حیوان ببینیم؛ این انسان وارد قرن بیستم شد و در فاصله کمتر از سیصد سال دو جنگ جهانی به راه انداخت و هشتاد میلیون کشته را روی دست تاریخ گذاشت؛ همین سیر است که باعث میشود میشل فوکو ادعا کند وقتی خدا در قرن نوزده مرد، انسان هم در قرن بیستم مرد؛ هم اکنون در دنیای غرب کتبی درباره قهر تکنیک، انسان منفعل شده و مباحثی نظیر آن مطرح است، منتشر میشود.
خلیفهاللهی انسان از منظر اسلامی
رهدار یادآور شد: خط اصلی تبیین انسان در دنیای غرب همین روند بود؛ در تفکر اسلامی انسان این گونه تعریف نمیشود؛ در تعریف اسلامی از انسان، وی خلیفهالله است؛ یعنی کسی است که جانشین خدا روی زمین و اشرف مخلوقات است؛ مصداق «نخفت من روحی» است؛ ویژگیهای اسلام در انسانشناسی به هیچ عنوان قابل مقایسه با نگاه غربی نیست.
وی عنوان کرد: در واقع باید گفت که وقتی جوهره انسان در تفکر غربی، حیوانی است، چنین تعریفی از انسان در حقوق بشر مطرح میشود و این تعریف در شورای امنیت در بالای سر همگان قرار گرفته و حق وتو نیز در بالاترین رکن این سازمان در مقابل مظلومان و کشورهای ضعیفتر قرار میگیرد، این تعریف غربی از انسان حق وتو را برای کشورهای خاصی به رسمیت میشناسد.
این کارشناس حوزوی بیان کرد: چون اسلام، انسان را خلیفهالله تببین کرده است؛ به جای آنکه حق بشر را به سان منشور حقوق بشر مطرح کند به مسئله حکم بشر تاکید کرده است؛ تفاوت حق و حکم آن است که حق هم قابل اسقاط است هم انتقال، ولی حکم دائمی است.
وی گفت: در بحث علم هم قصه به همین گونه است که علم در غرب به قدرت تعبیر شده است ولی ما هم معتقد هستیم که علم هم متضمن به قدرت است؛ با همین عناصر مولفههای شکلگیری علم در عالم اسلامی و غربی متفاوت خواهد شد؛ در قرآن راجع به علم مباحث مختلفی ارایه شده است.
حکمت در اسلام بالاترین درجه علم است
رهدار عنوان کرد: خداوند در قرآن بیان میکند که تقوا پیشه کنید تا خداوند برکات عالم را برای شما فرو بریزد؛ اخلاص در اسلام جزو مولفههای علم محسوب میشود؛ در اسلام حکمت بالاترین درجه علم است؛ مبحث شکر نیز در اسلام از مصادیق عالی علم است که این تعریف در غرب هیچ جایگاهی ندارد.
وی گفت: یکی دیگر از تفاوتهای مفهومی اسلام و غرب در مفهوم درونی علم از منظر کسب یا عدم کسب علم است؛ بسیاری از علوم در اسلام اکتسابی نیست؛ یعنی اینکه خداوند این علم را به بشر میدهد و اوست که باید استعداد دریافت را پیدا کند.
7432
مشروعیت حق وتو برای کشورهایی خاص در تعریف ماکیاولی از انسان
رئیس موسسه مطالعات اسلامی فتوح اندیشه با بیان این که انسان مکارتر در نگاه ماکیاولی مفیدتر است عنوان کرد: تعریف غرب از انسان منجر میشود حق وتو در سازمان ملل برای کشورهایی خاص به رسمیت شناخته شود.
سهشنبه، 3 دی 1392
تخمین زمان مطالعه:
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
تازه های اخبار
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
از اهتمام ویژه اسلام تا نقش فناوریهای نوین
پاسخ طنز به پیام جدید نتانیاهو + فیلم
بسیج؛ با مردم، برای مردم + گالری تصاویر نقاشیهای جدید از خدمات بسیج
همه چیز درباره فلسفه؛ از یونان تا ایران
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
مزایده انگشتر هدیه رهبری برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لبنان
#فراخوان| سومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری نماز با عنوان ” فجر تا فجر”
بازتاب سبک زندگی ایرانی یا حرکت به سمت غربیسازی؟
ادواردو آنیلی، از ارثیه ایتالیایی تا دیدار با امام خمینی (ره)
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
سکوت رسانهها درباره «طوبی کرمانی» اولین بانوی فیلسوف ایرانی
میراث سردار سلیمانی؛ حفظ «حماس» در میانه هجمههای داخلی و منطقهای
يا فارس الحجاز ادرکني گفتم «يا صاحب الزمان » گفتم
موارد بیشتر برای شما
قطعنامه بدون توجه به سفر گروسی تصویب شد
عصبانیت گاریدو در کنفرانس خبری
پزشکیان: شرم بر حقوق بشری که آمریکا و اروپا از آن دفاع میکنند
حضور رهبر انقلاب در محلهی فولادی سرپل ذهاب
توصیههای شیطانی کتاب "تلمود" برای کشتار غیریهودیان
رئیسجمهور چند ساعت در روز کار میکند؟
هلاکت یک صهیونیست در نهاریا در حمله حزبالله
پزشکیان: مملکت برای همه ایرانیان است
نماهنگ | روزهای شکست صهیون
۸۰ شهید در جنایت تروریستهای وهابی علیه شیعیان پاراچنار
بنر هواداران تراکتور در حمایت از مردم فلسطین
واکنش ایران به قطعنامه آژانس اتمی
بازتاب مجازی حکم دستگیری نتانیاهو
بدون تعارف با جوانی که برای نجات هموطنش بیپروا به دل آتش زد
گلهای بازی تراکتور یک - گلگهر ۲