زنان نامدار شیعه
دختر شاه طهماسب صفوی

در اعیان الشیعه تحت عنوان بنت شاه طهماسب آمده است که وی زنی عالمه و فاضله بوده است، و جمعی از علما برای این زن رساله ها در اصول فقه و معارف دین، تألیف کرده اند.

...

دختر شاه طهماسب صفوی

 (-ز 990 ق)

وی از شاهزادگان نیکوکار و فاضله بود. او در قزوین متولد گشت و در دربار پدرش پرورش یافت و مدارج عالی اجتهاد را نزد بزرگان علمای حوزه قزوین طی کرد. وی دارای ذکاوت و هوش سرشاری بود، و از این رو مورد توجه پدرش قرار داشت و از او به عنوان مشاور در امور مملکت ...

دختر امیرنظام استرآبادی

وی از زنان دانشمند و سخنور شیعه و فاضل، ادیب و همانند پدرش یکی از شعرای اهل بیت علیهم السلام است. پس از اخذ مقدمات و فنون ادب با پدرش به هرات هجرت نمود و از زنان ارباب فصاحت و بلاغت بود و طبع موزون و روان داشت. او در سال 922 ق در قید حیات بود.

...

دارمیه حجونیه کنانیه

دارمیه حجونیه کنانیه یکی از زنان دانشمند و سخنور و قوی الحجه در مناظره و از دوستداران امیرالمؤمنین علی علیه السلام است. در عقد الفرید داستان مباحثه معاویه با وی درباره حضرت علی علیه السلام ذکر شده است که حاکی از فصاحت و قدرت استدلال و منطق کوبنده و رجحان عقل و صدق والای او نسبت به مولایش ...

دارالدملوئه سلطان یوسف

(-717ق)

بنیله بنت سلطان یوسف زنی دانشمند و سیاستمدار و باعفت بود. وی مسجدی در بلدیکه نزدیک جبل صیر در یمن و در شهر زبید مدرسه ای به نام مدرسه الاشرافیه بنا کرد. وی در سال 717 ه.ق دار فانی را وداع گفت.

...

خیرالنساء بیگم قزوینی

دختر سید میرعبدالله مرعشی قزوینی ملقب به مهد علیا، از زنان دلیر، دانشور و سیاستمدار مقتدر و شهبانوی ایران بود. وی پس از فراگیری مقدمات و علوم اسلامی و فنون ادب، مدارج عالی اجتهاد را نزد علمای عصر خود پیمود و همسر ولیعهد شاه طهماسب صفوی، محمدمیرزا گردید. به امر شاه محمدمیرزا به حکومت خراسان ...

خوصاء کلابی

وی دختر عمرو بن عامر کلابی، مکنی به ام الثغر یا ام عمرو، از زنان شجاع، مبارز، جلیل القدر و از اصحاب امام حسین علیه السلام بوده است. او از قبیله بنی کلاب و همسر عقیل بن ابی طالب و مادر جعفر است.

خوصاء هنگام عزیمت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام از مدینه به مکه و ...

خوله دختر منظوربن ریّان

 (-ز 50 ق)

وی از زنان فاضل، باتقوی، جلیل القدر شیعه و همسر امام حسن مجتبی علیه السلام است. حسن مثنی حاصل ازدواج او با امام علیه السلام می باشد، که عمده سلسله بنی الحسن از ذریّه اوست. خوله زنی عارف، با کمال  و بلندهمّت بود و در سال 50 ه.ق در قید حیات بود.

...

خورشید کلاه خانم حکیم الممالک

وی دختر علینقی حکیم الممالک، ادیبه شاعره و خوشنویس و از هنرمندان بلندآوازه دوران قاجار بود. از جمله آثار او نسخه ای از قرآن کریم بود که به دستور ناصرالدین شاه در سال 1307 ه.ق نوشته است.

...

خُرامی تبریزی

خُرامی، ادیبه، شاعره و حافظ قرآن بود. او از زنان دانشور عصر صفوی بود که در زیبایی آوازه بلندی داشت. سام میرزا صفوی که معاصر وی بود در تحفه سامی خود از خُرامی چنین یاد می کند: به صباحت و ملاحت شهره شهر است و به حُسن رفتار و شیرینی گفتار آشوب دهر و حافظ کلام است...

...

خدیجه زوجه حضرت عبدالعظیم حسنی

وی دختر قاسم بن حسن بن زید بن حسن بن علی علیه السلام است. وی را در امامزاده قاسم تهران به خاک سپردند.

...

خدیجه دختر امام جواد علیه السلام

(-ز 262 ق)

وی زنی عالمه محدثه و جلیل القدر بود. علوم الهی و حدیث را از محضر پدرش بهره مند گشت و در علوم اسلامی و حدیث مرتبه والایی را کسب نمود.

او دانا به اخبار و قائل به امامت ائمه اثنی عشریه بوده، و درکتب حدیث در شمار راویان بزرگ شیعه آمده است. ...

خدیجه بنت موسی بن جعفر علیه السلام

(-ز 183 ق)

خدیجه کبری دختر امام موسی کاظم علیه السلام و از زنان دانشور، عابده و زاهده و در سال 183 ق در قید حیات بوده است.

...

خدیجه دختر امام محمدباقر علیه السلام

وی از زنان فاضل، محدّثه، عارفه، جلیل القدر و باتقوی بود. علوم الهی و معارف اسلامی را از محضر پدرش فرا گرفت و در علم حدیث متبحّر گردید. شیخ طوسی در رجال خود او را در شمار راویان حدیث و از اصحاب پدرش امام محمدباقر علیه السلام ضبط کرده است.

...

خدیجه بنت العبیری

 (-570ق)

ابن علی بن عبدالعزیز معتقد است که خدیجه بنت العبیری (فخرالنساء) از زنان فاضله قرن ششم هجری بود. خدیجه در نزد مشاهیر علمای عصر خود اخذ علم و استماع حدیث کرد و بسیاری از او علم آموختند. وی بیش از نود سال عمر کرد و در سال 570 ه.ق درگذشت.

...

خدیجه بنت السجاد علیه السلام

گویند، وی دختر امام سجاد علیه السلام بود که به عقد محمد بن عمرالاطرف بن امیرالمؤمنین علیه السلام درآمد و از او عبدالله و عمر به دنیا آمدند. او از زنان برجسته و صاحب علم و تقوی بوده است.

...

خدیجه بنت الحسن

(-841ق)

ابن علی عبدالعزیز تأکید می کند که این بانوی دانشمند باتقوا، صالح و حافظ قرآن بود. وی به تجوید تسلط کامل داشت و احمد بن الموازینی استاد او بود. در کُتب شیعه او را در مقام فقیهی عالیقدر معرفی کرده اند. خدیجه به سال 841 در سند چشم از جهان فروبست.

...

خدیجه بُرغانی قزوینی

خدیجه سلطان خانم دختر شیخ محمد صالح بن شیخ ملامحمدکاظم برغانی قزوینی با میرزا حسن قزوینی ازدواج کرد و پنج فرزند پسر به دنیا آورد که سید میرزا مسعود قزوینی معروف به شیخ الاسلام مشهورترین آنهاست. وی زنی فقیه و متکلم و محدث و مفسر و حافظ قرآن و عابد و زاهد بود. خدیجه مقدمات و عربی و ادبیات ...

خدمعلی سلطان بیگم

 (-1002 ق)

ملکه ایران و از زنان نیکوکار و دانشور و سیاستمدار برجسته دربار صفوی بود. وی به همسری شاه طهماسب اول صفوی درآمد و از ملکه های مقتدر و با نفوذ و زیرک و با تدبیر دربار صفوی بود. این بانو نزد نوه خود شاه عباس اول صفوی نیز اعتبار و نفوذ بسیاری داشت، در ...

خان خانم نیشابوری

 (-ز 1195 ق)

خان خانم، متخلّص به خان عالمه ادیب و از زنان فاضل شیعه امامیه در عصر خود بود. مشهورترین تألیفات شناخته شده او کتاب نورنامه شامل شرح حال پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و دختر گرامی اش حضرت فاطمه سلام الله علیها و نهایت شرح حال امام عصر (عج) ...