يکشنبه، 12 فروردين 1397

کودکم نارس به دنیا آمده بود. آیا بر روی رشد او تأثیر خواهد گذاشت؟

پرسش :

کودکم نارس به دنیا آمده بود. آیا بر روی رشد او تأثیر خواهد گذاشت؟

پاسخ :
نارس‌بودن، سرعت رشد او را کُند و آهسته نخواهد کرد، اما باید به این حقیقت توجه داشته باشید که کودک شما زندگی را از زمانی متفاوت آغاز کرده است. به طور مثال اگر شش هفته زودتر به دنیا آمده، بدین معنی است که مثلاً در سه ماهگی، میزان رشد او بیشتر شبیه یک کودک شش هفته‌ای است. تا دو سالگی.

نباید میان کودکانی که نارس به دنیا آمده‌اند، هیچ تفاوتی با کودکان دیگر باشد.

* تا 1 سالگی، می‌تواند:
• اگر دستش را بگیرید، ممکن است راه برود.
• ممکن است اولین کلمه واقعی‌اش را به زبان آورد.
• می‌تواند مداد را در مُشتش نگه دارد.

* تا 2 سالگی، می‌تواند:
• راه برود و حتی بدود و از پله‌ها بالا و پایین برود.
• یک جمله دو کلمه‌ای بگوید.
• دستوراتی را که به او می‌دهید، انجام دهد و اطاعت کند.

* تا 3 سالگی، می‌تواند:
• جمله بسازد.
• با کمک شما لباس می‌پوشد.
• از توالت بزرگسالان استفاده کند.
• سوار سه‌چرخه شود.

* تا 4 سالگی، می‌تواند:
• توضیح بدهد که این تصویر چیست.
• بشمارد.
• توپ را بگیرد.

* تا 5 سالگی، می‌تواند:
• واضح و تقریباً منطقی صحبت کند.
• بعضی از کلمه‌های ساده را بخواند.
• نقاشی بکشد و از روی چیزی کپی کند.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

کدام‌یک از دوره‌های رشد کودک، اهمیت بیشتری دارد؟

چگونه می‌توانم موجب پیشرفت یا رشد و تحولی در کودکم شوم؟

همان‌طور که کودکم رشد می‌کند، چگونه بهترین موقعیت را برایش به وجود آورم؟

آیا شخصیت کودکم روی رشد او تأثیر می‌گذارد؟

چرا تربیت فرزند برای مادر کار دشواری است؟

هرکسی در مورد کودکم به من توصیه‌ای می‌کند، اما چرا این توصیه‌ها کاملاً با هم مغایرند؟

مهمترین اثرات پدر و مادر شدن چیست؟

وقتی بچه‌دار می‌شویم، چه تغییری در زندگی ما به وجود می‌آید؟

چه موقع باید مقررات به کودکان آموزش داده شود؟