امتیازات دانشگاه امام صادق(ع) در اخذ جایزه

امتیازات دانشگاه امام صادق(ع) در اخذ جایزه
مقام معظم رهبری
دانشگاه امام صادق یک پدیده‏ ممتاز است؛ صرفاً یک دانشگاه مثل بقیه‏ دانشگاه‌‏ها نیست که فقط می‏‌خواهند دانشجو و عالم تربیت کنند؛ این هم هست؛ منتها علاوه‏ بر این، می‏‌خواهد از همه جهت، یک الگوی دانشگاه اسلامی باشد؛ از جهت انگیزه‏‌های ایمانی، رعایت‏‌های عملی و رفتاری، و عشق به علم و علم‌‏آموزی عاشقانه و مؤمنانه.

بهترین کاری که در دانشگاه شد، یکی همین بود که این دانشگاه را مخصوص علوم انسانی کردند؛ که این منطقه‏ واقعاً خلأ و فراغی بود؛ یک خلأ است که آن باید پُر شود. خوب، اگر شما که دانشجوی این دانشگاه هستید و در این بیست و چند سالی که این دانشگاه سرپاست، توانسته باشد این رسالت را انجام دهد این دانشگاه به دستاورد بسیار بزرگی رسیده است. از این دانشگاه، توقع چیز دیگر و فراتر از این است.

راجع به مسؤولیت‏‌های آینده‏ شما، خروجی دانشگاه امام صادق، ایده‌‏آلش فقط نباید این باشد که حالا بیرون بیاید، فرض کنید اگر در فلان رشته، درس خوانده برود وکیل بشود یا محضردار بشود و یا برود کارمند فلان دستگاه وزارتی دولتی بشود؛ من موافقم که جوان‏‌های خوب در ارکان تشکیلات اجرایی کشور حضور داشته باشند؛ اما این برای خروجی دانشگاه امام صادق ایده‌‏آل نیست.

شما باید در علم، یک حرکتی به وجود آورید؛ باید در دنیای دانش‌‏آموزی و پیشرفت علم و بنای علمی کشور، یک تحرّکی به وجود آورید؛ این است آن رسالت اصلی شما. کاری کنید که دانشمندان مسلمان و مؤمن ما، در رشته‏‌های مختلف علوم انسانی، صاحب‏‌نظرانی شوند که دنیا از نظرات اینها استفاده کند؛ کاری کنید که دانشگاه امام صادق، نه فقط در مقایسه‏ با فلان دانشگاه دیگری که در تهران یا شهرستان هست، یک رتبه‏ جلوتری به دست آورد؛ بلکه این دانشگاه مرجع تحقیقات مراکز علمی و دانشگاه‏‌های دنیا بشود. این را ما از دانشگاه امام صادق می‏‌خواهیم. خروجی دانشگاه امام صادق باید با این نیّت و فکر، بتواند متخرج این دانشگاه بشود. بنابراین دانشگاه را قوی کنید.
............
شکی نیست که بسیاری از علوم انسانی، پایه‏‌ها و مایه‏‌های محکمی در این‏جا دارد؛ یعنی در فرهنگ گذشته‏ خود ما. برخی از علوم انسانی هم تولید شده‏ غرب است؛ یعنی به عنوان یک علم، وجود نداشته، اما غربی‏‌ها که در دنیای علم پیشروی کرده‏‌اند، اینها را هم به وجود آورده‏‌اند؛ مثل روانشناسی و علوم دیگر. ما، هم برای سرجمع کردن، مدوّن کردن، منظم کردن و نظام‏‌مند کردن آنچه که خودمان داریم، به یک تفکر و تجربه‏ علمی احتیاج داریم، هم برای مواد و پایه‏‌هایی که آنها در این علم جمع آورده‏‌اند، به یک نگاه علمی احتیاج داریم. منتها گرفتن پایه‏‌های یک علم از یک مجموعه‏ خارج از محدوده‏ مورد قبول ما، به معنای قبول نتایج آن نیست. مثل این می‌‏ماند که شما یک کارخانه را وارد می‌کنید، آنها با این کارخانه یک چیز بد درست می‏‌کرده‌‏اند، حالا شما با آن کارخانه، یک چیز خوب درست می‏‌کنید؛ هیچ اشکالی ندارد. ما تلفیق بین علوم انسانی غربی و علوم انسانی اسلامی، اگر به معنای مجذوب شدن، دلباخته شدن، مغلوب شدن و جوّ زده شدن در مقابل آن علوم نباشد، قبول داریم و اشکال ندارد.
..............

دانشگاه امام صادق علیه‌السلام در سال ۱۳۶۱ هجری شمسی (۱۹۸۳ میلادی و ۱۴۰۲ هجری قمری) در تهران تاسیس شد. هدف اصلی این دانشگاه تلفیق بین علوم اسلامی و علوم انسانی متداول بوده است. مؤسسان این دانشگاه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با درک شکاف موجود بین حوزه و دانشگاه در صدد تاسیس دانشگاهی بر‌آمدند که تلفیقی از دروس حوزه و دانشگاه را در خود داشته باشد. موضوع جدایی حوزه و دانشگاه از توجهات اصلی بنیانگذار جمهوری اسلامی‌ ایران، حضرت امام خمینی (قدس سره الشریف) بوده است و ایشان در مقاطع مختلف و در سخنرانی‌ها و وصیت‌نامه خود بارها بر وجود برنامه‌ای استعماری جهت ایجاد گسست بین این دو نهاد تاکید کرده و لزوم پیوند آن دو را گوشزد نموده‌اند.

مؤسسان دانشگاه، ریاست آن را به آیت الله محمد رضا مهدوی کنی (رحمه الله علیه) از یاران نزدیک امام خمینی (قدس سره الشریف) و از مبارزان انقلابی که مصائب زیادی را در دوران شاه تحمل کرده و بارها مورد شکنجه و تبعید قرار گرفته بود، سپردند و بدین ترتیب، در گام نخست، نظام علمی دانشگاهی با تلفیقی از دروس معارف اسلامی و علوم متداول انسانی به همراه اجرای اصول تربیتی و اخلاقی حوزه‌های علمیه اجرایی گردید.
در این نظام دانشجویان همزمان با تحصیل علوم اسلامی، علوم متداول انسانی را نیز می‌آموزند. یکی از شاخص‌های دانشگاه امام صادق علیه‌السلام عدم اختلاط جنسیتی است. بسیاری از خانواده‌های مذهبی در ایران آرزو دارند فرزندشان در دانشگاهی تحصیل کند که محیط آن مذهبی باشد. تلاش مسؤولان دانشگاه نیز بر آن است که این دانشگاه صرفا یک محیط علمی نباشد بلکه جنبه‌های تربیتی نیز در آن لحاظ شود. بر این اساس، دانشگاه به دو بخش برادران و خواهران تفکیک شده است.

مقاطع تحصیلی در هر یک از بخش‌های مزبور شامل موارد زیر است:
مقطع کارشناسی ارشد پیوسته برادران:
۱- الهیات، معارف اسلامی و ارشاد
۲- معارف اسلامی و علوم سیاسی
۳- معارف اسلامی و حقوق
۴- معارف اسلامی و مدیریت
۵- معارف اسلامی و اقتصاد
۶- معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
مقطع دکتری برادران:
۱- الهیات و معارف اسلامی
۲- علوم سیاسی
۳- علوم اقتصادی
۴- حقوق
۵- فرهنگ و ارتباطات
۶- مدیریت
مقطع کارشناسی پردیس خواهران:
معارف اسلامی و علوم تربیتی
فلسفه و کلام اسلامی
حقوق
فقه و حقوق
مقطع کارشناسی ارشد پردیس خواهران:
مدیریتی آموزشی
حقوق خانواده
دانشگاه امام صادق علیه‌السلام گام بعدی فعالیت خود را بر انجام پژوهش‌های اسلامی – انسانی قرار داد که این فعالیت نیز چند سال پس از تأسیس دانشگاه شروع شده و ادامه دارد.
یکی از اهداف مهم این تلفیق که شاید بتوان آن را هدف غایی ایجاد دانشگاه امام صادق علیه‌السلام دانست، تربیت محققانی است که در هر دو حوزه علوم اسلامی و علوم انسانی متداول صاحب نظر باشند. دستیابی به چنین هدف والایی تلاش و زمان زیادی را می‌طلبد که این دانشگاه در طی سال‌های اخیر کوشش زیادی برای تقویت این مبحث داشته است.

دانشکده ها و بخش ها دانشگاه امام صادق

دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد
دانشکده الهیات -معارف اسلامی و ارشاد
دانشکده معارف اسلامی و حقوق
دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی
دانشکده معارف اسلامی و مدیریت
دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
بخش زبانهای خارجی
گروه عربی

سند چشم‌انداز دانشگاه امام صادق علیه السلام
چشم‌انداز دانشگاه امام صادق علیه السلام: «دانشگاه اسلامی مرجع»
دانشگاه اسلامی: نهادی است در راستای تولید و تحّول دانش و تربیت نخبگان علمی و با ایمان بر اساس معارف اسلام و تعالیم اهل بیت علیهم‌السلام در علوم و فنون مورد نیاز.
دانشگاه مرجع: دانشگاهی است ممتاز در حوزه‌های تخصّصی به نحوی که مجموعه برون‌دادهای آن دارای بالاترین اثرگذاری و بیشترین مراجعه‌ ‌کننده باشد.
محمدرضا مهدوی کنی
۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ -
نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.