طبیعت تماشایی سردشت | آذربایجان غربی سرزمین زیبایی ها

طبیعت تماشایی سردشت | آذربایجان غربی سرزمین زیبایی ها
اینجا ایران است
سردشت کجاست؟

سردشت در جنوب غربی آذربایجان غربی قرار دارد و یکی از شهرهای کردنشین آذربایجان است.
مردم این شهر که مرزهای مهمان نوازی را جا به جا کرده‌اند به زبان کردی صحبت می‌کنند. این شهر با شمال عراق همسایه است و اسم این شهر در کنار جنگ ایران با عراق که مورد حمله شیمیایی قرار گرفت، زیاد شنیده می‌شود. شاید یکی از دلایل مهمی که خیلی‌ها به این شهرمی‌روند به خاطر شرایط جبری آن باشد که در مرز خیلی از شهرهای مرزی عراق قرار دارد و حالا با این دلیل وجود بازارهای مختلف که شاید کم‌تر کسی از آن‌ها خبر داشته باشد باعث شده است که سردشت یکی از بهترین شهرهای ممکن برای مسافرت باشد.

چه زمانی به سردشت سفر کنیم؟
اگر می‌خواهید زیبایی‌های این شهر را در رویایی‌ترین حالت آن ببینید بهتر است بهار و تابستان که خنکی آب و هوای آن جان و دلتان را تازه می‌کند،
مهمان این شهر شوید. هم‌چنین فراموش نکنید که به خاطر آب و هوای معتدل و جذاب این شهر، آب و هوا همیشه در حالت ایده‌آل خودش قرار دارد اما طیف رنگ‌بندی شهر سردشت در تابستان موضوعی است که به راحتی نمی‌توان از آن گذشت. اما اگر دوست دارید در فصل‌های پاییز و زمستان به این شهر مسافرت کنید، حتما مدنظر داشته باشید که با خود لباس گرم ببرید، چرا که انقدر سرمای عجیبی دارد که اگر بدنتان به سرمای زیاد عادت نداشته باشد کاملا می‌تواند خاطره بدی برایتان به جا بگذارد اما اگر عاشق باران و برف هستید، شهر سردشت شما را از این لحاظ راضی نگاه خواهد داشت.

شهر سردشت غرق در زیبایی‌هایی طبیعی است و خود شهر زاده این طبیعت زیباست. این شهر آبشارهای فصلی و دشت‌های سرسبز زیاد و آب و هوای بسیار خنک و مطبوعی دارد که این شهر را یک گزینه ایده‌آل برای سفرهای تابستانی می‌کند.

جاده‌های سردشت محال است از یادتان برود
جاده‌های سردشت شما را تا رسیدن به مقصد منتظر نمی‌گذارند و از همان مسیر زیبایی‌های و دیدنی‌های این شهر شروع می‌شود. مسیر سردشت به ویژه از مبدا شهرهای آذربایجان در فصل بهار به یک بهشت تمام عیار تبدیل می‌شود. هرجا که سر برمی‌گردانید آبشارهای ریز و درشت فصلی را می‌بینید که از دل کوه‌های پوشیده از جنگل‌های بلوط جاری شده‌اند.

جنگل‌های بلوط با آن شکل خاص و متفاوت برگ‌هایشان برای خودشان جاذبه‌ای شده‌اند در مسیر این شهر. حیف است که در کنار این آبشارها ماشین را نگه ندارید و دست و صورت‌تان را با آب زلال و خنک آن نشویید تا جان و دلتان حال بیاید.
آبشار شلماش، فوران زیبایی در دل کوه

شاید معروف‌ترین جاذبه طبیعی سردشت آبشار شلماش بالا بلند آن باشد. آبشار شلماش که در نزدیکی روستایی به همین اسم قرار گرفته در واقع یک آبشار نیست بلکه مجموعه‌ای از ۳ آبشار است که در فاصله‌های ۲۰۰ متری از هم قرار دارند. در فصل بهار همزمان با برف شدن آب‌ها ابشار شلماش در پرآب‌ترین و خروشان‌ترین روزهای خود است.
آبشار شلماش

اما دیدن آبشار همه ماجرا نیست؛ در نزدیکی آبشار جنگل‌های بلوط زیادی هستند که شکل تنه و برگ این درختان که در فصل بهار جوانه‌های برگ‌های تازه با آن سبز خوشرنگ را هم زیاد می‌توان آنجا دید، فضای جنگل را خیلی رویایی می‌کند.
کانی گراوان، آبشاری از رنگ‌ها

کانی در زبان کردی به معنای چشمه است و گراوان یعنی آب سنگین و سخت. کانی گراوان چشمه‌ای است که املاح و مواد معدنی زمین را از دل آن به روی خاک می‌رساند. در هر لیتر از آب این چشمه معدنی حداقل یک گرم املاح وجود دارد که همین املاح به مرور زمان روی تخته سنگ بزرگ نشسته‌اند و اثر طبیعی کانی گراوان را شکل داده‌اند. طبیعی است که این آب با این همه املاح و مواد معدنی که دارد دوای درد خیلی از بیماری‌ها باشد و به همین خاطر کانی گراوان میزبان مهمان‌های زیادی می‌شود که برای درمان بیماری‌های پوستی راهی این چشمه می‌شوند.

سازه طبیعی چشمه گراوان از دور شبیه به کوه‌های رنگی آلاداغلار در آذربایجان شرقی است و انگار که از آن آبشارهای رنگارنگی در جریان است.
آبشار سردشت

هرچند با پرآب شدن رود هرمز آباد و سرسبزی طبیعت اطراف در فصل بهار می‌شود با یک تیر دو نشان زد؛ هم چشمه گراوان را دید و هم از طبیعت زیبا و سرسبز آن لذت برد اما در زمستان هم طبیعت کانی گراوان عالم دیگری دارد. این منطقه زمستان‌های پربرفی دارد و وقتی سازه چشمه در برف پوشانده می‌شود به یک قلعه سفید در فیلم‌ها می‌ماند.

هر چند جاذبه‌های طبیعی سردشت در جلب توجه گردشگران از جاذبه‌های تاریخی آن پیشی گرفته‌اند اما برای کسانی که همیشه در جستجوی تاریخ هستند این شهر یادگاری‌های تاریخی هم دارد.

پل قلعه تاسیان
قدمت این پل به سال‌های قبل از اسلام و به دوره سامانیان برمی‌گردد. هر چند از پل و قلعه آثاری برای دیدن به جا مانده اما انتظار دیدن بناهای سالم را نداشته باشید. پل و قلعه‌های مربوط به دوره سامانیان به نام ایزدی قهلاتاسیان در روستایی به همین نام و در شمال شهر سردشت قرار گرفته‌اند. این پل در مسیر رودخانه‌ زاب قرار گرفته و به علت صخره‌ای بودن بستر رودخانه پی‌ریزی نشده است و پایه‌های آن مستقیما روی صخره‌ها قرار گرفته‌اند.

حمام تاریخی سردشت
حمام قدیمی سردشت یا همان حمام بیستون که یادگاری از دوران قاجار و زمانی است که حمام‌ها عمومی بودند و مردم در خانه‌هایشان حمام نداشتند. معماری این حمام شبیه معماری حمام‌های دوره قاجار در دیگر مناطق کشور است. این حمام در لیست آثار ملی ثبت شده است و از آنجایی که داخل خود شهر سردشت است، به راحتی می‌توانید به بازدید از آن بروید.

بازار سردشت
بازارچه مرزی کیله سردشت
اسم بازارهای بانه در میان تمام بازارچه‌های مرزی پررنگ‌تر است، اما در سفر به سردشت فرصت خرید از بازارچه مرزی کیله سردشت را از دست ندهید. به خاطر هم مرز بودن این شهر با عراق و نداشتن تعرفه گمرک روی محصولاتی که در بازارچه ارائه می‌شود، قیمت‌ کالاها به شکل چشمگیری پایین‌تر است. اگر قصد خرید لوازم خانگی، آشپزخانه و مواد شوینده را دارید دست خالی از این بازار بیرون نمی‌آیید.

علاوه بر بازارچه مرزی، سردشت مجتمع‌های تجاری زیادی هم دارد که تعداد آنها در سال‌های اخیر رو به افزایش است و در این مجتمع‌ها اجناس خارجی، به ویژه انواع ظروف چینی، کالاهای الکترونیکی، لوازم خانگی و انواع شکلات را می‌توانید تهیه کنید.

بازارچه گلزار و بازارچه شار نیز از بازارهای معروف سردشت هستند اما قطعا بازارچه مرزی این شهر بسیار مشهورتر و کارآمدتر است و حتما یادتان باشد که به بازار پارچه سرچشمه سر بزنید و از قیمت‌های مناسب این بازار پارچه‌ای استفاده کنید.

غذای سردشت
آش دوغ داغ در خنکای آبشارها
اگر برای اولین بار در این مسیر سفر می‌کنید شاید از دیدن آن همه بطری دوغ در زیر آبشارهای سردشت تعجب کنید. اما برای بار دوم هم چشمتان عادت خواهد کرد و هم ممکن است خود این دوغ‌ها و آن آش دوغ‌های خوشمزه و کم نظیری که محلی‌ها وسط راه روی آتش درست می‌کنند دلیل سفر دوباره شما به این شهر باشند. در طول مسیر و در فواصل مختلف غرفه‌هایی هستند و مسافران زیادی را می‌بینید که کنار این دکه‌ها می‌ایستند و با یک کاسه آش دوغ محلی تمام عیار در کنار خنکای آبشارها زندگی را مزه مزه می‌کنند.

کباب
به دیدن این جنگل‌ها بروید و بسته به زمان، صبحانه یا ناهارتان را در دل این جنگل‌ها نوش جان کنید. کباب‌های سلطانی سردشت حرف ندارند؛ توصیه می‌کنیم از همان کبابی‌های نزدیک آبشار کباب‌های سلطانی را بگیرید و در جنگل‌های نزدیک نوش جان کنید. البته این شهر انواع و اقسام کباب‌های محلی خودش را نیز دارد و با توجه به این که این شهر معدن کشت سماق است، کباب‌های پرسماق و خوشمزه‌ای را در دسترس دارد که تا مدت‌ها طعم آن از زیر زبانتان خارج نخواهد شد.

سردشت کجاست
کلانه؛ پیتزای کردی
اصالت کلانه به شهر کرمانشاه برمی‌گردد، اما تقریبا در اکثر شهرهای کردنشین می‌توان آن را پیدا کرد. علاوه بر آش دوغ، این غذای لذیذ را هم می‌توانید در غرفه‌های غذای بین راهی سردشت نوش جان کنید. اما اینکه کلانه را چطور و از چه چیزی درست می‌کنند که طعم بهشتی دارد باید بگویم که این غذا فقط ترکیبی از نان و روغن حیوانی و سبزی محلی است. خمیر کلانه از آرد گندم درست می‌شود، در فصل بهار گیاه کوهی «پیچک» و در بسیاری از مواقع هم پیازچه را داخل این خمیر می‌پیچند آن را روی ساج می‌پزند و در روغن حیوانی سرخ می‌کنند. اگر اوایل بهار که هنوز هوا سرد است به سردشت بروید، حتما باید این غذا را امتحان کنید و ببینید که خوردن کلانه داغ همراه با دوغ طبیعی در کنار آتش و سرمای سردشت چه تضاد زیبایی خلق می‌کند. -
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.