برجام، یکی از مهم‌ترین توافق‌های بین‌المللی است که دارای نکات و ظرایف فراوانی است. این توافق پس از بررسی قانونی در مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی و با تأیید توسط مقام معظم رهبری به صورت مشروط پذیرفته شد و روند قانونی آن به اتمام رسید. نامه‌ای که مقام معظم رهبری خطاب به رییس جمهور نوشتند (۱۳۹۴/۰۷/۲۹)، حاوی نکات بسیار دقیقی است که در ادامه آنها را مرور خواهیم کرد.
 

کیفرخواست علیه رئیس جمهور آمریکا
اظهارات رئیس جمهور امریکا در دو نامه به اینجانب مبنی بر این‌که قصد‌ براندازیِ جمهوری اسلامی را ندارد، خیلی زود با طرفداری‌اش از فتنه‌های داخلی، خلاف واقع از آب در آمد و تهدیدهای صریح وی به حمله‌ی نظامی و حتی هسته‌ای - که می‌تواند به کیفر خواست مبسوطی علیه وی در دادگاه بین‌المللی منتهی شود - پرده از نیّت واقعی سران آمریکا برداشت.

معامله و تبادل اورانیوم غنی شده
معامله‌ی اورانیوم غنی شده‌ی موجود در برابر کیک زرد با دولت خارجی در صورتی آغاز خواهد شد که قرار داد مطمئن در این باره همراه با تضمین کافی منعقد شده باشد. معامله و تبادل مزبور، باید بتدریج و در دفعات متعدّد باشد.

تضمین لغو تحریم‌ها
لازم است تضمین‌های قوی وکافی برای جلوگیری از تخلّف طرف‌های مقابل [در لغو تحریم‌ها بر طبق برجام]، تدارک شود، که از جمله‌ی آن اعلام کتبی رئیس جمهور آمریکا و اتّحادیه‌ی اروپا مبنی بر لغو تحریم‌ها است.

قدردانی خود را اعلام می‌دارم
لازم می‌دانم از همه‌ی دست‌اندرکاران فرایند پر چالش [برجام]، در همه‌ی دوره‌ها از جمله: هیئت مذاکره کننده‌ی اخیر، منتقدان، رئیس واعضاء کمیسیون ویژه‌ی مجلس، اعضای عالی مقام شورای عالی امنیت ملّی، رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رسانه‌ی ملی و نویسندگان مطبوعات کشور قدردانی خود را اعلام دارم.

پایان پرونده‌ی (PMD)
اقدامات مربوط به آنچه [درباره نوسازی کارخانه اراک و معامله اورانیوم غنی شده] آمده است، تنها هنگامی آغاز خواهد شد که آژانس، پایان پرونده‌ی موضوعات حال و گذشته (PMD) را اعلام نماید.

نوسازی کارخانه اراک
اقدام در مورد نوسازی کارخانه‌ی اراک با حفظ هویت سنگین آن، تنها در صورتی آغاز خواهد شد که قرار‌داد قطعی و مطمئن در باره‌ی طرح جایگزین و تضمین کافی برای اجرای آن منعقد شده باشد.

تحقیق و توسعه
سازمان انرژی اتمی، تحقیق و توسعه در ابعاد مختلف را در مقام اجرا به گونه‌ای سامان‌دهی کند که در پایان دوره‌ی هشت ساله هیچ کمبود فنّاوری برای ایجاد غنی‌سازیِ مورد قبول در برجام نداشته باشد.

مرجع بودن متن مذاکرات
در موارد ابهام سند برجام، تفسیر طرف مقابل مورد قبول نیست و مرجع، متن مذاکرات است.

نقض برجام، با وضع هر گونه تحریم
هر گونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه‌ای توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد.

منبع مقاله : KHAMENEI.IR