دانستنی هایی درباره روز نیایش(1)
دانستنی هایی درباره روز نیایش(1)
دانستنی هایی درباره روز نیایش(1)
نويسنده: سید محمد جواد مهری، الهام موگویی و طیبه چراغی و حکیمه مهدیه نجف آبادی
روز عرفه، روز شناخت
امروز روز دعا و به خاک افتادن در برابر خدا و نیایش و توجه به معبود است. هرکس به اندازه معرفت و شناختش باید دست راز و نیاز را به سوی حضرت ذیالجلال بلندکند و مناجات و استغفار نماید و هر اندازه تضرع و خشیتبیشتر باشد، قرب به خداافزونتر خواهد بود.
باید از امام حسین علیه السلام فرا گرفت که چگونه در این روز باعظمت، بااشک دیده و قلب شکسته و نیتخالص، خدا را میخواند. او است که شناخت واقعی ازپروردگارش دارد و میداند که در این روز، در کنار «جبل الرحمه عرفات»، چگونهبا خدایش گفتوگو کند و او را نه از روی خوف و نه از روی طمع، بلکه چون شایستهعبادت است، پرستش نماید و نیازهایش را برشمرد و درخواست عفو و بخشش از او کندبا این که خود معصوم از هر خطا و اشتباهی است ولی مقام الهی را قدری است کهتنها بندگان زبدهاش به آن معرفت دارند و عارفان حقیقی از خاندان اهلبیت عصمتاندکه میدانند چگونه او را بخوانند و در درگاهش تضرع و زاری کنند و از پیشگاهربوبی علی رغم هیچ گناهی عذر تقصیر بخواهند.
بارالها ! چقدر به من لطف داری با آن همه جهل و نادانیم، و چه اندازه بر منترحم میکنی با آن همه کارهای ناشایستهام.
خدایا! چقدر به من نزدیکی و چقدر من از تو دورم. و تو که به من اینقدر محبتمیکنی، پس چه مرا از تو پنهان نگه داشته؟ ! کور باد دیدهای که تو را مراقبرفتارهایش نداند و زیانبار باد تجارت بندهای که از محبتت، نصیبی برایش معیننکردهای... خدایا! من به وسیله خودت، تو را میشناسم، پس با فروغ نورت مرا بهسوی خود رهنما باش و بردگی و بندگی راستین را به من بیاموز تا در پیشگاهت،خالصانه پرستش کنم.
خدایا! از دانش نهانت، مرا دانش بخش و در پوشش نگه دارندهات مرا نگه دار.
بارالها! مرا با حقایق «اهل قرب» آشنا ساز و راه «اهل جذب» را به منبنمایان...
خداوندا! تویی که پردهها را از دلهای محبان و عاشقانت پس زدی تا جز تو دوستیبر نگیرند و جز به سوی تو، دستی دراز نکنند. تو مونس آنان هستی در وقتی که تمامجهانها و عوالم برایشان غریب است و تو راهنمایشان میباشی آنجا که راهها را بررویشان میگشایی.
کسی که تو را دارد چه ندارد و کسی که تو را ندارد چه دارد! بیگمان نومید شدکسی که به جز تو دل بست و زیان دید کسی که از تو روی گرداند.
چه گونه به سوی دیگران روی آورد در حالی که تو هرگز یک آن از او احسانت راقطع نکردی و چگونه از غیر تو رخواستیاری کرد، در حالی که تو منت را بر اوپیوسته داشتی.
ای کسی که شیرینی هم نشینیش را به محبانش چشاند، پس در پیشگاهش، متملقانه رازو نیاز کردند و ای کسی که لباسهای هیبتش را بر اولیایش پوشاند تا در برابرش سربه خاک افتادند. تو پیش از یاد یادکنندگان به یاد آنهایی و قبل از توجه بندگان،آغازگر احسانی و پیش از درخواست درخواست کنندگان، از دریای بیکران کرمت،بخشندهای; پس مرا شامل رحمتت قرار ده تا به تو برسم، و بر من منت گذار و مراجذب خویش گردان تا بر تو وارد شوم.
خداوندا! هرگز امیدم از رحمتت قطع نمیشود هرچند نافرمانیت کنم و هرگز ترسم ازقهرت نمیریزد، هرچند اطاعتت کنم، و اینک که از همه چشم برگرفته و به تو دیدهدوختهام، آماده دریافت لطف و بخشندگیت هستم.
الها! چه گونه نومید گردم در حالی که تو امیدم هستی و چهگونه اهانتشوم درحالی که تکیه گاه و پشتیبانم میباشی...
راستی اگر دعای عرفه امام حسین علیه السلام را با شناختبخوانیم، تااندازهای شیرینی و لطافت عبارتهای عرفانی آن حضرت را لمس میکنیم; زیرا حسین خدارا میشناسد و او را نزدیکتر از «حبل الورید» به خود میداند، پس روش سخن گفتنبا او و راز و نیاز کردن در پیشگاهش را خوب درک میکند و ما باید این سخنان رابخوانیم و تکرار کنیم و دقت نماییم و در معانیش غرق شویم و از یم عرفانش نمیبرداریم، تا شاید نظر لطف خدا شامل حالمان گردد و پوششی از رحمت و مغفرتش بر آنهمه گناهان و نافرمانیهایمان کشیده شود چرا که خداوند خود را به لطف و رحمت ورافت توصیف نموده، پس هرگز از خود نمیراند بندهای را که در این روز شناخت، بابرشمردن گناههایش، به سویش روی آورده و از مقام ربوبیش درخواست عفو و بخششنموده است.
آری! اگر پوشش او نبود رسوا میشدیم و اگر ابر رحمتش آنی بر سر ما نمیبارید،هلاک میگشتیم. اگر با تاییدات پنهانیش ما را یاری نمیکرد، شکست میخوردیم و اگرما را پناه نمیداد، پناهگاهی نداشتیم.
اگر خمینی، این بنده شایسته خدای، در او فانی نمیشد و جز او را نمیدید، نهانقلاب به پیروزی میرسید و نه مستضعفین رهایی مییافتند. و این راز موفقیت امامبود. این راز نهان بود که ملت ایران یک پارچه آوایی از صدای رسایش شدند و همراهاو «لا اله الا الله» سر دادند و همسان با او مشتها را گره کردند و همگام با اودر برابر جباران و ستمگران و ابرجنایتکاران ایستادند و تا «احدی الحسنیین»مقاومت و پایداری کردند، و قطعا هرچه پیروزی به دست آمد به خاطر صبغه اللهیانقلاب و راهبرش بود و مردم هم چون گام در گام او نهادند و خدا را مد نظر خویشقرار دادند، به این مقام والا دستیافتند و خداوند به آنها توجه کرد و دعایشانرا مستجاب نمود و بر دشمنان غلبهشان داد. باز هم باید از خدا خواست و از درگاهشدر این روز مبارک خاضعانه و متضرعانه درخواست نمود که این انقلاب الهی را تارسیدن صاحب اصلیش حضرت ولی الله الاعظم نگه دارد و لحظهای این ملتخداجوی را ازرحمت گستردهاش دور نکند و از فتنههای زمان در امان دارد. آمین یا رب العالمین.
عطر بندگی
عرفه، روزی است که حاجیان، از ظهر تا غروب آفتاب، میهمان «عرفات» میشوند تا در سایه سار لطف الهی، در زیر نگاه مهربان آفتاب، در زلالی چشمه سار عرفه، زنگار گناه از آینه دل بزدایند.
عرفه، لحظه شکفتن است، لحظه اوج و پرواز، لحظهای که فراسوی مرزهای زمان و مکان، میشود دل به رحمت پروردگاری سپرد که مهربانترینِ مهربانان است. این روز را به همه مسلمانان شادباش میگوییم.
عرفه و عرفات
وقوف در عرفات
سرزمین بخشایش
عرفه و مناسک حج
قرارگاه استجابت
عرفات، سرزمین دعا
آداب دعا
مستحبات عرفات
یک راز از عرفات
روز عرفه، روز خواری شیطان
امام حسین علیهالسلام و عرفه
عطر بندگی
«ای حسین علیهالسلام ! تو در این دشت چه خواندی که هنوز سنگهای «جبلُ الرَّحمة»، از گریههای تو نالانند؟ عشق را هم ز تو باید آموخت. خدا را هم باید از کلام تو شناخت. در دعای عرفه، چه فرمودی و چه خواندی که هنوز رد عرفان تو در پهنه این دشت، جاری است... زیر هر خیمه گرم، یا که در سایه هر سنگ بزرگ، یا که در دامن کوه، حاجیان گریانند؛
با تو در نغمه و در زمزمهاند...»
عرفه، روز درک است
روز عرفه، تنها ویژه حاجیان و سرزمین عرفات نیست. میتوانیم در هر مکانی که هستیم، دل را عرفاتی کنیم و روز عرفه را درک کنیم؛ دعایی بخوانیم و عذر به درگاه خدای آوریم؛ با او سخن بگوییم، و از او مدد بخواهیم که خود، آفریدگار این زمین و آسمان است. آنان که در عرفات نیسند، اگر عرفه را دریابند، گویی چون حاجیان، حج به جا میآورند و در سرزمین عرفات، عرفه را درک کردهاند و به فیض عرفه رسیدهاند.
عرفه، عید رحمت
«عرفات»، جلوه بندگی
پهن دشت عرفات
چهره روشن وحدت پیداست
همه در زیر یکی سقف بلند آسمان نیلی
به مناجات و عبادات مشغول
اشک بر دیده، غمها بر دل، بار گناهان بر دوش
همه در گریه و در راز و نیاز، جامهای ساده و یکسان و سفید، جامهای ضدّ غرور، همه بر تن دارند».
ویژگیها، مراتب و درجات نیایش
عید عرفه
عرفه؛ یعنی دعا و دعا؛ یعنی ابزاری مناسب برای رابطه سریع عاشقانه با شکستنِ قفسِ آهنین خودپرستی. دعا؛ یعنی شیوهای در فاصلهافکنیِ ممدوح میان دل و گناه. گرایش به سپیدی و شستوشوی تیرگیهای پیشین و این؛ یعنی عید. عید بر عاشقان مبارک.
جایگاه دعا در قرآن و احادیث
دانش نوین و نیایش
عرفات، سرزمین اشك و دعا
سرزمینى كه خیال بخشیده نشدن در آن، خود گناه بزرگى است. (3) حتى كسانى كه هنوز متولد نشدهاند، امید است مورد لطف قرار گیرند. (4)
عرفات سرزمینى است كه به عرصات قیامت ماند كه خلایق همه جمعند و هر كس به دعا مشغول، و در انتظار رد و قبول، بیرون دروازهاند. مىخواهند نزد مولایشان حضور یابند. ابتدا باید پشت در بایستند تا اجازه ورود بگیرند. باید بنالند تا به حرم(مشعر) راه یابند چقدر بنالند؟ چگونه بنالند؟... تا ننالند به حرم راه نیابند آنگاه كه پاك شوند، وارد حرم شوند. خانه خدا پاك است و مهمان پاك مىپذیرد. (5)
پس دعا كنند. روز عرفه روز دعاست. انسان جز دعا مالك چیزى نیست نه تنها مالك مال نیست بلكه مالك اجزاء و جوارحش نمىباشد. ما جز تضرع و دعا سلاحی نداریم، دشمن درون ما تنها با اشك رام مىشود. و "سلاحه البكاء". (6) یا از ترس جهنم مىنالد یا گریه شوق دارد كه چرا به بهشت نرسیده، چرا از هجرانش ننالد؟
عرفات سرزمینى است كه بهترین مردان خدا در آن توقف كرده، دعاها و اشكها داشتهاند، و در هر سوى این دشت ردّ پاى مهدى فاطمه است. (7) عرفات با اشكهاى مقدس سیدالشهدا اباعبدالله الحسین علیه السلام در روز عرفه به هنگامه خواندن دعاى عرفه متبركتر شد.
پي نوشت :
1- كنزالعمال، جلد 5، ص 13.
2- مستدرك الوسایل، جلد 2، ص 168/ وافى، جلد 2، ص 45.
3- بحارالانوار، ج 99، ص 264.
4- همان، ص 293 .
5- جوادى آملى، صهباى صفا، ص 85 .
6- همان، صص 85 و 86 .
7- محسن قرائتى، حج، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ چهارم .
منابع:
ماهنامه گلبرگ، ش47
ماهنامه گلبرگ، ش59
ماهنامه گلبرگ، ش82
ماهنامه پاسدار اسلام، ش195
ماهنامه پاسدار اسلام، ش196
ماهنامه پاسدار اسلام، ش289
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}