آووکادو

تهیه کننده : ناصر مکاری
منبع : راسخون
بر خلاف باور عام، آووكادو يك ميوه نيست، بلكه يك سبزي سرشار از مواد مغذي و اسيدهاي چرب مورد نياز براي بدن است. در واقع آووكادو يك نوع سبزي چرب است (يك آووكادوي متوسط حاوي حدود 30 گرم چربي است).
آووكادو داراي انواع مختلفي است، يك نوع آن سبز و براق است و چربي كمي دارد و وزني در حد 900گرم دارد.
انواع متوسط آن گلابي شكل هستند از نظر نوع روغن بسيار شبيه به زيتون است (يعني دارنده اسيد چرب ضروري مورد نياز بدن كه بدن قادر به ساخت آن نيست و بايد از منابع غذايي دريافت شود).
اين چربي از نوع مفيد است كه نه تنها تاثيري در افزايش كلسترول بدن ندارد، بلكه باعث كاهش ميزان كلسترول خون نيز مي شود.
تحقيقات باليني نشانگر آن است كه مصرف آووكادو در افراد با كاهش چشمگيري در ميزان كلسترول خون آنها، همراه بوده است.
همچنين آووكادو حاوي ميزان زيادي پتاسيم است كه مصرف پتاسيم نقش بسيار ارزنده اي در كاهش فشار خون بازي مي كند. همچنين يكي از عوامل بسيار تاثيرگذار در بهبود خون مردگي هاي زيرپوست (كبودي ها) پس از جراحي هاست.
همچنين حاوي اسيدفوليك (عامل درمان گر انواعي از كم خوني) است و مصرف اين سبزي مي تواند جبران كننده كمبود اين ماده مغذي باشد.
از ساير مواد مغذي موجود در آووكادو مي توان به ويتامين هاي A، C، E و ويتامين هاي B6 و B5 اشاره كرد.
بايد ذكر كنم ويتامين B5 موجود در آن بر پوست و طراوت و شادابي آن اثر خاصي دارد، مانع خشكي بيش از اندازه و پوسته پوسته شدن پوست است و بهبودي زخم را مخصوصاً بعد از جراحي، تسريع مي كند.
همچنين حاوي مس است كه براي استحكام ناخن ها و مو و حفظ رنگ آنها ضرورت دارد.
ميزان مصرف آووكادو در كشور ما بسيار پايين است، اما استفاده از آن به دليل دارا بودن مواد مغذي بي شمار بسيار توصيه مي شود.
آووكادو را بايد خام مصرف كرد، زيرا پس از پختن مزه تلخي به خود مي گيرد. به نظر مي آيد كه اولين بار آووكادو در ايران امروز و آمريكاي جنوبي كشت داده مي شده است و سپس به ديگر نقاط جهان برده شده است.
درختان آوکادو متعلق به نواحی استوایی و نیمه استوایی می‌باشند که با تعدادی استثنا ، در مناطقی که نسبتا فاقد سرما هستند سازگار می‌شوند. مکزیک بزرگترین تولید کننده آوکادو در جهان محسوب می‌شود. تولید تجاری این میوه در آمریکا که دومین تولید کننده عمده این میوه می‌باشد تقریبا به فلوریدا و کالیفرنیا محدود می‌شود. همچنین مقادر بسیاری کمی از این میوه در تگزاس و هاوایی تولید می‌شود. فصول متناوب رویش گونه‌های مختلف این میوه در فلوریدا و کالیفرنیا باعث شده تا تقریبا در تمام سال این میوه را داشته باشیم و قیمت آن در ماههای تابستان به پایین‌ترین حد خود می‌رسد .

گزینش و نگهداری

بیشتر آوکادویی که شما در بازار می‌بینید سفت و نرسیده هستند چون احتمال فساد و خرابی آنها کمتر است. زمانی که آوکادو خیلی سفت است برای رسیدن به چند روز زمان نیاز دارد اما آوکادویی که با کمی فشار فرو رود، پخته است . اگر فشردن این میوه گودالهای بزرگی در سطح آن ایجاد نماید نشان‌دهنده پخته بودن بیش از حد میوه است که در این صورت برای پورا مناسب می‌باشد. آوکادوی سفت و نپخته باید دردمای اتاق نگهداری شود و معمولا برای رسیدن به سه تا شش روز زمان نیاز است . آوکادو را به همراه یک عدد سیب ، موز ، گوجه فرنگی یا گلابی داخل پاکت کاغذی بگذارید این میوه‌ها تولید گاز اتیلن می‌کنند که فرآیند رسیده شدن آوکادو را تسریع می‌کند. هرگز آوکادو را داخل یخچال نگذارید زیرا با این کار هرگز رسیده نمی‌شوند. آوکادوی رسیده باید حداکثر مدت یک هفته در یخچال نگهداری شود. آوکادوی خوب درشت است و مقدار زیادی رطوبت دارد. اگر پوست آن شکسته نشوند خود میوه آسیب نخواهد دید .

گونه های آووکادو

در فلوریدا و کالیفرنیا گونه‌های مختلفی از آوکادو رشد می‌کند که دارای پوست سبز روشن تا سیاه هستند که بعضی از آنها دارای بافت صاف و بعضی دیگر زبر می‌باشند و اندازه آنها از چند اونس تا چندین پوند متفاوت است. مقدار چربی گونه‌های کالیفرنیا به میزان قابل ملاحظه‌ای بیشتر بوده و بنابراین خامه‌ای‌تر و خوش طعم‌تر از آوکادوهای درشت فلوریدا هستند که محتوی آب ، چربی کمتر و لذا طعم بی‌مزه‌تری می‌باشند .

گونه های کالیفرنیا

آوکادوهای Bacon : اندازه متوسط دارند شکل آنها بیضی و دارای پوستی نازک ، سبز و نرم و گوشتی سبز- زرد می‌باشند .
آوکادوهای Fuerte : پوستی نازک ، نرم و سبز تیره دارند و شکل آنها شبیه گلابی با گوشتی خامه‌ای به رنگ سبز روشن می‌باشد که تا وزن یک پوند دیده می‌شوند .
آوکادوهای Gwen : از نظر طعم ، ظاهر و بافت شبیه انواع Hass هستند فقط اندازه آنها بزرگتر است. رنگ پوست آنها در زمان رسیدن نیز سبز باقی می‌ماند. پوست سبز ، زبر و ضخیم است اما گوشتی خامه‌ای و قابل انعطاف به رنگ سبز – طلائی دارند .
آوکادوهای Hass : معروف‌ترین گونه کالیفرنیا محسوب می‌شود که در طول سال وجود دارند. پوست آنها در زمان رسیده سیاه و زبر است و یک پوند وزن دارند . شکل آنها بیضی و اندازه آنها از متوسط تا درشت است.
آوکادوهای Pinkerton : درشت هستند و شکل آنها مانند گلابی دراز است پوست آنها سبز رنگ با ضخامتی متوسط است که قدری زبر هستند . گوشت آن خامه مانند به رنگ سبز روشن است.
آوکادوهای Reed : درشت و گرد هستند و دارای پوستی به رنگ سبز تیره و تاحدی زبر می‌باشند . گوشت این گونه از آوکادو روغنی است.
آوکادوهای Zutano : درشت بوده و پوستی صیقلی به رنگ سبز- طلائی دارند و شکل آنها مانند گلابی است که گوشتی به رنگ سبز کم‌رنگ و بافت نرم دارا می‌باشد .

گونه های فلوریدا

گونه‌هایی که در فلوریدا کشت می شوند از انواع غرب هند یا پیوندی Guatemalan و غرب هند هستند . مهمترین آنها از نظر تجاری Booth8 ، Choquette ، Hall, Lula, Monroe, Pollock و Simmonds می‌باشند . آوکادوهای Lula ریز تا متوسط و شبیه گلابی هستند که گاهی اوقات دارای یک گرده هستند . پوست آنها تقریبا نرم و گوشتی کم‌رنگ تا زرد مایل به سبز دارند .

ترکیبات شیمیایی

آووکادو چرب است و دارای اسیدهای آمینه مختلف مانند سیستین ، تریپتوفان ، و تیروزین می‌باشد. در تحقیقات جدیدی که انجام شده وجود چند نوع آنتی بیوتیک در آووکادو ثابت شده است. دانه گیاه دارای مقدار کمی روغن است. این روغن غلیظ و سفت و به رنگ زرد مایل به سبز بوده که درای بو و طعمی مطبوع است. روغن دانه آووکادو دارای حدود 7 درصد روغنهای اشباع شده مانند اسید پالمتیک Palmitic و اسید استئاریک Steraric Acid ،‌اسید آراشیدیک Arachidic Acid ، اسید میریستیک Myristic Acid و در حدود 80 درصد روغنهای اشباع نشده مانند اسید اولئیک Oleic Acid و اسید لینولئیک Linoleic Acid می‌باشد.
در یکصد گرم آووکادو مواد زیر موجود است :
آب ۸۰ گرم
انرژی ۱۵۰ کالری
پروتئین ۱/۸ گرم
چربی ۱۴ گرم
مواد نشاسته ای ۵ گرم
کلسیم ۸ میلی گرم
فسفر ۳۵ میلی گرم
آهن ۵/۰ میلی گرم
پتاسیم ۶۰۰ میلی گرم
ویتامین آ ۲۵۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۰۸ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۱۵ میلی گرم
ویتامین ب۳ ۱/۴ میلی گرم
ویتامین ث ۱۲ میلی گرم

خواص داروئی

• جوشانده برگهای آووکادو قاعده آور است.
• آووکادو تقویت کننده معده است.
• نفخ و گاز معده را از بین می‌برد.
• برای درمان یرقان مفید است.
• جوشانده برگهای آووکادو اسهال خونی را برطرف می‌کند.
• آووکادو تقویت کننده بدن است.
• آووکادو رشد بچه‌ها را جلو می‌اندازد زیرا دارای مواد معدنی بسیاری است.
• آووکادو خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید از آووکادو استفاده کنند.
• آووکادو بدن را قلیایی کرده و تمیز می‌کند.
• چون آووکادو شکر و مواد نشاسته‌ای کمی دارد برای آنهایی که بیماری قند دارند نیز مناسب است.
• برای دوره نقاهت به مریض آووکادو بدهید. ضعف عمومی را برطرف می‌کند.
• خستگی را برطرف می‌کند.
• ناراحتی روده و معده را معالجه می‌کند.
• بی‌خوابی را درمان می‌کند زیرا دارای تریپتوفان است. اگر به کم خونی دچار هستید حتما با شام خود آووکادو بخورید.
• برای درست کردن سس سالاد از آووکادو استفاده کنید.
• روغن آووکادو دارای ویتامینهای مختلف مانند C ، K ، H ، E، D ، B ، A می‌باشد. بنابراین ارزش غذایی زیادی دارد.
• روغن آووکادو ضد رماتیسم است و اگر مفاصل شما درد می‌کند آنرا با روغن آووکادو ماساژ دهید.
• برای جلوگیری از ریزش مو ، هر شب مقداری از روغن آووکادو را به سر بمالید و صبح بشوئید.
• شوره سر را از بین می‌برد.
• برای براق شده موها ، بعد از شستشوی سر چند قطره آووکادو را به موها بمالید.
• روغن آووکادو بهترین کرم برای پوست است زیرا به آسانی در پوست نفوذ می‌کند و به پوست شادابی می‌دهد.
• آووکادو بهترین ماسک برای برطرف کرده چین و چروکهای صورت و جلوگیری از پیدایش آن است. برای این منظور آووکادو را پوست کنده و له کنید و به صورت ماسک بر روی صورت و گردن بگذارید و بعد از نیم ساعت بشوئید.

مضرات :

مضرات خاصي گفته نشده است .
آووكادو http://www.mprn.ir
آووکادو «داروئی» http://daneshnameh.roshd.ir
آووکادو Avocado http://www.irteb.com
آووکادو http://orkidekhademian.blogfa.com
آووكادو ، سبزی چرب ضد كلسترول http://omomi.mihanblog.com
آووکادو http://www.afghanpen.com