بهداشت غذايی در اسلام
بهداشت غذايی در اسلام
بهداشت غذايی در اسلام
شراب
« يا أيها الذين آمنوا انما الخمر... رجس من عمل الشيطان فاجتنبوه لعلكم تفلحون» .
« اى كسانى كه ايمان آوردهايد ! همانا خمر و شراب... پليدست و از عمل شيطان است پس اجتناب كنيد از شراب، شايد شما رستگار شود ».
مضرات شراب
محققان، امراضى را كه با نوشيدن شراب حاصل مىشود، به شرح ذيل عنوان مىكنند.
1. امراض معدى: مرض گاستريت، ضعف و نابودى قوا، فلگمن معده، انتريت، درد معده، دل دردهاى مختلف، اتساع معدى حتى در بعضى مواقع به پنج برابر خود مىرسد، باعث خراشيدگى جداره روده مىشود، از بين برنده بزاق دهان و شيرهاى معدى، بىاشتهائى...
2. امراض دستگاه تنفس: سل، تورم ريهها، ظاهر شدن لكهاى بنفش يا سفيدى روى ريهها، لخطههاى خون در خلط شراب خوار، سرفههاى فراوان در صبح، داراى تنفس سخت و پر زحمت.
3. امراض گردش خون: بر اثر مصرف شراب، مواد اصلى خون از جمله « فيبرين » و گلبولهاى قرمز، خيلى كم مىشوند و مايع خون خراب مىشود و بدن دچار اختلال و ضعف مىگردد.
شخص شراب خور، آمادگى سكته را براى خود فراهم مىكند. چون رگها سخت و شكننده مىشود و بر اثر فشار جزئى مثل عصبانيت، پاره مىشود و سكته ناقص و كامل را به وجود مىآورد.
4. امراض قلب: در نتيجهى خرابى خون، عمل قلب مختل مىشود و كم كم چربى دور قلب را مىگيرد و اطراف قلب سنگين مىشود و افراد الكلى ضربان قلبشان آهسته و نامرتب مىزند.
5. امراض عصبى: الكل، داراى « اسيد اوريك »مىباشد و باعث درد اعصاب و رماتيسم مىشود. و محركه را تضعيف مىكند. در تمام بدن حالت خارش دست مىدهد و احساس حرارت مىكند. باعث لرزش دست و حرفهاى نامفهوم وعصبانيت و ترس و سر درد مىگردد.
6. بيمارىهاى مغزى: شراب، گاهى مغز را لاغر مىسازد. و شراب توليد جنون و ديوانگى هم دارد. شراب، موجب تشنج و صرع و آماس مغز و فشار خون در سر مىگردد. و هم چنين شراب باعث كم عقلى و كم حافظهگى مىشود روايتهاى زيادى به دست ما رسيده كه شراب، از بين برنده عقل است.
قال رسول الله صلى الله عليه و آله « كل شراب يتغير منه العقل » « هر شرابى، تغيير دهنده عقل است ».
7. بيمارىهاى كبد: با مصرف شراب، سلولهاى بدن مىميرند و در كبد جمع مىشوند و موجب بزرگى غير طبيعى كبد مىشود.
8. امراض كليه: طبق آمارى كه از الكلىها درباره درد و مرض كليه به دست آمده اين است كه، 90% مرض كليه از اثر الكل است.
شراب، مرض « سيستيت»مزمن و خفقان بول را در كليه فراهم مىكند.
9. امراض جلدى و پوستى: قرمزى غير طبيعى، ايجاد زشتى در صورت، سرخ كردن نامطلوب بينى و گونهها، خارشهاى بىجهت، اگزما، جوش صورت، چاقى كاذب، ثمره خوردن شراب است.
10. امراض حنجره و دستگاه صوتى: التهاب حنجره، گرفتگى صدا، درشت شدن صدا، ضخيم شدن زبان، ضعيف شدن سلولهاى ذائقه و طعم.
11. امراض مثانه: توليد سنگ مثانه، تحريك مثانه، سبب بروز قند در ادرار، و مخاط عضله ادرار را مىسايد و ضعيف مىكند .
مطالب فوق، اندك نمونهاى از اثرات سوء شارب بر بدن است. حتى بعضى ها قائلند كه شراب، سر دستهى نوشيدنىهاى مضرحياتى هست و
زندگى را بر انسان سخت مىسازد و انسان را در زندان ابدى خويش، حبس مىكند. شراب هم چنين انسانها را تحقير و بودن در اجتماع را ننگ ترسيم مىكند. شراب با تغيير دادن قيافه دنياى تنهايى را باز مىكند و از لذت دنيوى بهرهاى اندك مىبرد و عمر خويش را كوتاه و با تنى رنجور حيات زندگانى خويش را خاتمه مىبخشد.
الكلىها، نه تنها بر خويش ظلم مىكنند ؛ بلكه به ديگران، همانند فرزندان خود هم، جفا مىكنند ؛ در حالى كه آنها قدرت دفاع ندارند. شخص الكلى، ثمرهاى كه با دست خود به وجود مىآورد آينده او را هم به تباهى مىكشانند. به همين علت جناب آقاى دكتر « كارل »مىنويسد:
مستى زن و شوهر در عمل زناشوئى، جنايت بزرگى به كودكان است كه موجب عصبيت و روانى درمان ناپذير دارد و غالبا اين كودكان ضعيف، عليل، مبتلا به تشنجات شديد بوده . كسانى كه در حال انعقاد نطفه، مست باشند ؛ 35% عوارض كلسيم حاد را بر فرزندان منتقل مىكند. و اگر زن و مرد مست باشند 100% عوارض حاد در بچه ظاهر مىشود. كودكان از پدران و مادران الكلى 45% و از مادران الكلى 31% و از پدران الكلى 17% زودتر از وقت طبيعى به دنيا مىآيند .
اهلبيت عصمت و طهارت، سفارشها و توصيههاى زيادى درباره عدم ازدواج با شارب الخمر كردهاند، از جمله ؛ قال الصادق عليهالسلام « من زوج كريمته بشارب الخمر فقد قطع رحمها» « هر كس دختر خويش را به الكلىها و شراب خوارها تزويج كند ؛ ارتباط او را با خويش قطع كرده است »؛ حتى يكى از پزشكان آلمان اثبات كرده است كه اثر الكل، تا سه نسل باقى مىماند .
بيمارىهاى بچههاى الكلى
1. 50 درصد منجر به قتل عمومى ؛
2. 8/77 درصد ضرب و جرح ؛
3. 8/88 درصد جرائم جنسى ؛
4. 7/88 درصد سرقت ؛
اكثر جنايتها در حالت مستى روى مىدهد .
انگور
« و جنات من أعناب » « و باغ از درخت انگور، براى شما پديد آوردهايم »
« شيخ حر عاملى »احاديث زيادى را در كتاب « وسائل الشيعه ج 17، ص 117» درباره استحباب خوردن انگور بيان كرده است.
فوايد انگور
البته از انگور استفادههاى نامناسب مىشود براى مثال، زمانى كه انگور جوشانده شود ؛ تبديل به شراب مىگردد. ( مضرات آن را در صفحات قبل بيان كرديم ).
انگور به محض جوشاندن، نجس مىشود و خوردنش نيز حرام است ؛ مگر زمانى كه دو سوم آبش بخار گردد و در آن لحظه تبديل به سركه مىشود و خوردنش، هيچ اشكالى ندارد.
شير
« و ان لكم فى الأنعام لعبرة نسقيكم مما فى بطونه من بين فرث و دم لبنا خالصا سائغا للشاربين » .
« حالات چهار پايان همه عبرت و حكمت است، از ميان شكمبه و خون، شير پاكى به وجود مىآيد كه شما را مىنوشانيم كه در طبع همه نوشندگان، گوارا باد».
در آيه فوق، دو مطلب علمى را ملاحظه مىكنيم:
الف. طريقه توليد شير در بدن حيوانات ؛
ب. فوايد مصرف شير ؛
قرآن به صراحت فرموده است: « شير،از غذاى هضم شده درون شكم توليد مىشود » غذاى هضم شده تبديل به خون و از خون، شير به وجود مىآيد. شيرى كه نه رنگ خون را دارد و نه طعم و بوى آن را.
اين عمل( تبديل خون به شير) ، هيچ يك از محققين آن را انكار نكردهاند و كلام قرآن را تأييد نمودهاند، حتى شير مادران، از عصاره خونيست كه براى قاعدگى فراهم مىشد و در دوران شير دهى خون، تبديل به شير پاك و مقوى مىگردد.
مواد معدنى شير
*19 آنزيم در درون شير يافت مىشود. از جمله: الدولاز، آميلازالف..
فوائد شير
زيتون
1، انعام: 99، مؤمنون: 20.
« من شجرة مباركة زيتونة » ؛ « درخت زيتون كه مبارك است ».
مردمان گذشته، روغن زيتون را به دو صورت استفاده مىكردند:
الف: براى مصرف خوراكى ؛ ب. براى ماليدن و چرب كردن بدن.
روايتها نيز به خوردن زيتون ( البته در حد تعادل ) ، و ماليدن آن به بدن راتوصيه نمودهاند.
روغن زيتون در بعضى از احاديث « طعام انبياء » ، و در بعضى ديگر « طعام المسلمين » ناميده شد. اين خود نشان دهنده آن است كه انبياء و مسلمين، اهتمام خاصى به روغن زيتون داشتهاند و نشان دهنده آن است كه داراى فوايد زيادى براى سلامتى و تندرستى انسان است.
پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله فرمودند: « روغن زيتون را تناول كنيد و هم چنين بدن خود را روغن مالى كنيد كه با اين عمل، شيطان 40 روز وارد بدن شما نمىشود» .
شيطان از ماده « شطن »، « يشطن » به معنى، « موجود شرور و ضرر زننده »آمده است - و اختصاص به ابليس مطرود درگاه الهى ندارد و هر چيزى و هر كسى به ديگرى ضررى برساند ؛ نام شيطان صدق مىكند . در اين روايت با توجه به صدر آن، شيطان به « ميكرب» تفسير شده است، كه به انسان ضرر مىرساند.
فوايد طبى زيتون
استفادهى يك قاشق در حال ناشتا براى دل دردها مفيد و مجارى روده و كبد و كيسه صفرى را به فعاليت مىاندازد.
« زيتون، كبد را با نشاط مىكند و دستگاه گوارش را تقويت مىكند، پوست را لطيف، و رشد انسان را قوى، و ضد سموم بدن تسكين دردهاى شكم است، و براى تقويت مو و براى امراض پوستى و تقويت اعصاب و تقويت نور چشم مفيد است.»
با توجه به فوايد روغن زيتون، لازم است به مصرف روزانه خود درآوريم. هم چنين نشان دهنده اهتمام اسلام به مصرف غذايى انسانها دارد.
منع خوردن گوشت خوك
در دوران جاهليت، حلال و حرام را از باب تعبد پذيرا بودند و به آن جامه عمل مىپوشاندند ؛ اما امروزه با كشف بعضى از مفسدهها و حكمتهاى حرمت، و منفعتهاى حليت، آسانتر به مفاهيم قرآن و اعجاز قرآن در زمينههاى مختلف پى مىبريم.
خداوند اهتمام خاصى به خوردنىهاى بشر دارد و در پى آن است، بهداشت غذايى انسان راتضمين نمايد و از جمله از آنها، منع خوردن گوشت خوك است.
« انما حرم عليكم الميتة و الدم و لحم الخنزير » .
« خداوند( تبارك و تعالى ) گوشت ميته و مردار و گوشت خوك و خوردن خون را براى شما حرام كرد. »
ضررهاى گوشت خوك
*بيمارىهاى ويروسى گوشت خوك: برفك، هارى، آبله، تورم دهان .
سياه زخم، بروسلوز، همورژيك، سل، ليستريوز، سالمونلا، سرخجه، خوكى، اسهال آميبى و انواع كرمها و انگلها، كرم تيانسليوم و ميكروب بوتوليسم .
علاوه بر موارد بالا، گوشت خوك موجب بدبينى، بىدينى، قساوت قلب، خستگى و بر قلب و عروق، تأثيرى فراوان مىگذارد .
موارد فوق، قرنها بعد از ظهور اسلام كشف شده حقيقت قرآن را روشن ساخته است و ما را به واقعيتهاى اسلام كه گوشت خوك را تحريم نمود، نزديك مىسازد.
منع خوردن خون
محتويات خون
منع خوردن مردار
طبق تعريف، خون حيوان از بدنش بيرون نمىآيد و بودن خون در بدن، بدون زنده بودن حيوان، همانند خون در بيرون بدن است، در آن هنگام شروع به ميكروب زائى و گوشت حيوان را فاسد مىكند.
بعد از مرگ حيوان، ميكروبها وارد خون مىشوند و شروع به رشد و نمو مىكنند، باكترىهاى هواخواه، مواد سفيدهاى را تجزيه كرده و تبديل به عناصر شيميايى و گازهاى چون اسيد كربنيك، هيدروژن سولفور، و آمونياك و غيره مىنمايد و ايجاد مسموميت مىكنند، از جمله ؛ « يتومائين » . خوردن مردار، موجب سكته قلبى و تصلب شرايين مىشود، همچنين با خوردنش، جهاز هاضمه، خود را محتاج آن نمىبيند و به علاوه موقعى كه با خون انسان، مخلوط شود، خون را فاسد و بدن انسان را ضعيف و در سلولهاى زنده اختلال ايجاد مىكند و موجب منقطع شدن نسل مىشود .
لازم به ذكر است، تمام اديان و اقوام، براى حيوانات ذبحى قائل هستند، هر چند كيفيت ذبح با هم فرق دارند، ولى حيوان بدون ذبح را حرام مىدانند.
روايتهاى زيادى درباره زيانهاى مردار وارد شده است، ازجمله:
« الميتة قد جمد فيها الدم و تراجع الى بدنها فلحمها ثقيل، غير مرىء لانها يوكل لحمها بدمها » « در مردار، خونها منجمد مىشوند آن خونها در بدن مردار مىمانند و خارج نمىشوند و گوشت مردار، سنگين و غير گوارا است و خورندگان، مردار را با خونش مىخورند».
عسل
« فيه شفاء للناس » « خوردن عسل براى مردم شفاء است ».
پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله فرمودند: « لم يستشف المريض بمثل شربة العسل » « هيچ مريضى، به مثل نوشيدن عسل شفاء پيدا نمىكند ».
واژه « شفا » در هيچ جاى از قرآن درباره خوردنىها نيامده است، مگر براى عسل. و يك سورهاى از قرآن، اختصاص به نحل ( يعنى ؛ زنبور عسل) داده شد. قرآن درباره وحى به زنبورعسل مىفرمايد: ما به زنبور عسل وحى كرديم ( وحى غريزى ) كه خانههايشان را روى كوهها و درختها برگزينند و بخورند از هر ميوهاى ( خوردن در اين جا مجاز است منظور نوشنده است ) و از شكمهايشان، شرابى خارج مىشود كه رنگهايش مختلف است كه آن شراب، براى مردم شفا بخش است .
فوايد عسل
قبل از هر چيز، مواد معدنى و تخميرى و ويتامينهاى عسل را نام مىبريم.
مواد معدنى: پتاسيم، آهن، فسفر، يد، منيزيم، سرب، منگنز، آلومينيوم، مس، سولفور، كروميوم، ليتيوم، نيكل، روى، اسميوم، تيتانيوم، سديم، و مواد آلى، مانيتها، ضمغ، پولن،اسيد لا كتيك، اسيد فرميك ( تركيب عسل با او فاسد نمىشود و ضد رماتيسم است )، اسيد ماليك، اسيد تار تاريم، اسيد اگزاليك، اسيد سيتريك، رنگها، روغنهاى معطر، ازته.
مواد تخميرى: انور تاز، آميلاز، كاتالاز در هضم غذا مفيد است.
عناصر ديگر عسل: گلوكز، لولز، ساكارز، دكسترين، مواد البر مينوئيد، سولفاتها، انورتين، آب...
عسل داراى ويتامينها شش گانه (A,B,C,D,K,E) و برخى هم قائل به ويتامين «PP» هستند .
در كتاب « مع الطب فى القرآن الكريم »آمده است:
پرخورى
« كلوا و شربوا و لاتسرفوا لايحب المسرفين»
(از نعمتهاى خداوند )بخوريد و بياشاميد ولى اسراف و زياده روى نكنيد، كه خداوند مسرفان را دوست ندارد.
احاديث فراوانى در مذمت پر خورى از اهلبيت وارد شده است، از جمله: امام باقر عليهالسلام فرمودهاند: « دورترين مخلوق خدا كسى است كه شكمش پر باشد » .
اسراف داراى مصاديق گوناگونى است از جمله ؛ خوردن بيش از حد، فرو بردن سريع غذا، زياده روى در خوردن يك نوع غذا، زياده روى در برآوردن تمام خواستههاى نفس، خوردن لقمه حرام، ضايع كردن غذا، مصرف ناقص غذا و... را مصاديق اسراف مىگويند .
خرما
قال على عليهالسلام: « كلوا التمر فان فيه شفاء من الادواء ؛ خرما را بخوريد همانا خرما شفاء دردهاست.»
قرآن نيز اشاره به خرما نموده و به حضرت مريم توصيه كرده كه خرما راتناول نمايند.
( فاجائها المحاض الى جذع النخلة... و هزى اليك بجذع النخلة تساقط عليك رطبا جنيا فكلى و اشربى...»
« آن گاه مريم را درد زائيدن فرارسيد، زير شاخه درخت خرما رفت و فرزندش ندا داد غمگين مباش ! خدايت از زير پاى تو چشمهاى جارى كرد و شاخ درخت خرما را حركت بده و ما از آن براى تو، رطب تازه فرو ريزيم و خرما را با آب ميل بفرما».
امروزه با پيشرفت علم، فوايد زيادى را براى خرما برشمردهاند.
تركيبات خرما
فوايد خرما
انجير
« و اتين... لقد خلقنا الانسان فى أحسن تقويم » « قسم به انجير... ما انسان را در بهترين قوام خلق كردهايم.»
خداوند، از يك طرف به انجير قسم ياد مىكند و از طرف ديگر بحث قوام را مطرح مىكند، پس بين انجير وقوام انسان ارتباطى وجود دارد. دانشمندان بعد از تحقيقات در انجير، به اين نتيجه رسيدهاند كه انجير تأثير مستقيم در قوام و قدرت انسان و سلامتى بدن دارد.
درخت انجير، در نزد بودائيان مقدس است و معتقد هستند در زير چنين درختى، نور معرفت به بودا تابيده است ونيز در كتاب تورات، مكررا نام انجير برده شد.
امام رضا عليهالسلام درباره فوائد انجير فرمودهاند: « التين يشد العظم و ينبت الشعر و يذهب بالداء حتى لا يحتاج معه الى الدواء ؛ انجير، استخوانها را محكم و موها را پر پشت و مرض و درد را از بين مىبرد. حتى احتياج به دارو نيست.»
شير مادر
« و الوالدات يرضعن أولادهن حولين كاملين »
« مادران دو سال كامل نوزادان خود را شير دهند».
علاوه بر قرآن، اهلبيت عصمت و طهارت نيز شير مادر را بهترين غذا معرفى كردند. پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله با نگاه طبى فرمودهاند: «ليس لبن لصبی خير من لبه امه ؛ هيچ شيری بهتر از شير مادر نيست ». پيامبر صلی الله عليه وآله با نگاه طبی فرموده اند: « اللبن شفا من كل داء الا الموت » « شير مادر، شفاى هر مرض و درد است ؛ مگر مرگ ».
فوايد شير مادر
در نتيجه شير مادر، تضمين كننده سلامتى نوزاد و رشد او است و پيشگيرى از مرضهاى احتمالى آينده و درمان فعلى بعضى از بيمارىها است.
قرآن و احاديث در قرون گذشته، به اين امر مهم توجه داشتهاند و بعد از قرنها فوايدش اثبات شده و حقيقتش آشكار گرديده است.
از يك نكته غافل نشويم ؛ كه درست است اسلام براى هدايت و تربيت معنوى بشر آمده است اما براى دنياى انسان ما نيز حرفى براى گفتن دارد و با اندك گذرا در آيات قرآن، درمىيابيم كه قرآن براى دنياى انسان، نيز نازل شده است اگر امر به جهاد كرده است براى حفظ جان و ناموس، و آرامش و امنيت است.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}