نویسنده: صمصام صانعی

مشخصات ظاهری تخم کتان:

قهوه‌ای روشن (در بعضی واریته‌ها سفید رنگ)، بدون بو، شفاف، لغزنده و ابعاد آن به طول حدود 4 تا 5 میلی‌متر و ضخامت آن حدود یک و نیم میلی‌متر است.

طبیعت:

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.

ترکیبات شیمیایی:

تخم کتان حاوی عصاره‌های محلول، لعاب، پروتئین، خاکستر، ارسنیک، روغن ثابت، فسفاتیدهایی شامل لسیتین و سفالین، سیانوژنتیک گلوکوزید، لینامارین، موم، قند و ویتامین‌های E و F می‌باشد.

نحوه مصرف:

استفاده در استعمال داخلی فقط با دستور پزشک.

خواص درمانی:

تحلیل برنده ورم روده کوچک، ورم مثانه و ورم کلیه، برطرف کننده حبس‌البول و نرم کننده سینه، مسکن دردهای روده و معرق، شیرافزا و بازکننده قاعدگی، التیام‌بخش زخم‌های کلیه و مثانه و خلط‌آور، بندآورنده خونریزی زنانگی و ضد سرفه‌های رطوبتی، محرک نیروی جنسی و مسکن درد مفاصل، سیاتیک و نقرس، برطرف کننده التهابات پوستی و پاک کننده روده‌ها می‌باشد.
استفاده از تخم تکان در استعمال داخلی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و باید به طور خودسرانه از مصرف آن پرهیز کرد. به طور معمول مصرف آن بیشتر برای پرندگان است. در ضمن برای بیماری‌های مجاری ادرار نیز مفید است. در استعمال خارجی پودر شده آن به صورت ضماد، سرباز کننده دمل، کورک و آبسه می‌باشد.

تذکر:

استفاده از تخم تکان در استعمال داخلی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و باید به طور خودسرانه از مصرف آن پرهیز کرد. به طور معمول مصرف آن بیشتر برای پرندگان است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.