مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
هند به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای جهان، از اقتصاد پر رونقی برخوردار است. اما به دلیل جمعیت زیاد این کشور، درآمد متوسط مردم هنوز هم بسیار پایین است. در دهه‌های اولیه پس از استقلال هند، دولت اکثریت اقتصاد این کشور را تحت کنترل قرار داد و سرمایه گذاری آزاد را برای شرکتهای خارجی بسیار سخت ساخت. در دو دهه‌ی اخیر این روند تغییر کرده است و هند روش سرمایه داری بیشتری را در پیش گرفته است.

کشاورزی

بیش از نیمی از مردم هند درآمد خود را طریق کشاورزی به دست می‌آورند. مهمترین محصولات این کشور را ذرت، برنج، سورگوم و گندم تشکیل می‌دهد. سایر محصولات چای، پنبه، نیشکر و کنف هندی را شامل می‌شوند.
انقلاب سبز در دهه 1960 هند را قادر ساخت که غذای کافی برای جمعیت خود فراهم سازد. به کار گیری تکنولوژی جدید در کشاورزی، کشت محصولات پیوندی، استفاده از کود، برنامه‌های آبیاری و اتوماسیون یا خودکار شدن ماشین آلات کشاورزی کیفیت و کمیت محصولاتی که از زمینهای خود به دست می‌آوردند را بهبود بخشید. زمینهای کشاورزی هند کوچک هستند و این امر عمدتاً به این دلیل است که این زمینها به هنگام فوت پدر خانواده، میان فرزندان تقسیم می‌شوند.
صنایع شیمیایی یکی از سریعترین صنایع در حال رشد در هند است. تقریباً 13% از تولید ناخالص داخلی کشور از این بخش از اقتصاد تأمین می‌شود. این صنعت همچنین موجب رخ دادن بدترین حوادث صنعتی در تاریخ شد. در هند گاوها حیوانات مقدسی به شمار رفته و مردم به آنها احترام می‌گذارند. به دلیل آن که هندوها مجاز به خوردن گوشت گاو نیستند، این کشور آسیای جنوبی تقریباً یک سوم گاوهای جهان را در خود دارد. گاوها را می‌توان تقریباً در هر جایی از خیابانها دید که برای خود می‌گردند. در بسیاری از مناطق روستایی هنوز هم از آنها جهت شخم زدن زمین استفاده می‌کنند.
تصویری از شالیزار در هند

صنعت و معدن

هند یکی از بزرگترین تولید کنندگان سنگ آهن و زغال سنگ در جهان است. در نتیجه، صنعت آهن و فولاد پایه و اساس تولید خودرو و سایر وسایل نقلیه، کشتی و کالاهای الکتریکی به حساب می‌آید. گرچه صنایع نساجی و بافندگی بخش سنتی اقتصاد هند را تشکیل می‌دهند، که بریتانیا آن را ترویج داد، اما بسیاری از لباسها هنوز هم در خانه تولید می‌شوند.
کارهای دستی و جواهرات دست ساز منابع درآمد میلیونها نفر از مردم این کشور به حساب می‌آیند.
صنایع شیمیایی یکی از سریعترین صنایع در حال رشد در هند است. تقریباً 13% از تولید ناخالص داخلی کشور از این بخش از اقتصاد تأمین می‌شود. این صنعت همچنین موجب رخ دادن بدترین حوادث صنعتی در تاریخ شد. در سال 1984 گازی سمی از یک کارخانه شیمیایی آمریکایی در بوپال به بیرون نشت کرد و موجب کشته شدن 20000 نفر شد. چند سال بعد این شرکت آمریکایی حدود 500 میلیون دلار به قربانیان و خانواده‌های ایشان غرامت پرداخت نمود.

بخش خدمات

در چند دهه گذشته، هند شاهد رونق در بخش خدمات بوده است. امروزه حدود نیمی از پول کشور از این بخش تأمین می‌شود. هند دارای شهرت خوبی در بخش کامپیوتر بوده و میلیونها متخصص آی تی (IT) یا فناوری اطلاعات را به جهان معرفی ساخته که به دلیل مهارت بالای خود در سرتاسر جهان از آنها استقبال شده است. فناوری کامپیوتر و نرم افزار هند به شهرت بسیاری دست یافته است. شرکتهای غربی این کارشناسان را به استخدام خود می‌آورند، به این دلیل که از کارگرانی که در خانه کار می‌کنند، کم هزینه‌تر می‌باشند.
علاوه بر آن، هند به پایتخت مرکز تلفن جهان تبدیل شده است. این مرکز در غرب به ویژه در میان شرکتهای انگلیسی و آمریکایی از شهرت بسیاری برخوردار است. سایر حوزه‌های در حال گسترش در بخش خدمات شامل ارتباطات از راه دور و بانکداری می‌شود.

حمل و نقل

سیستم راه آهن دولتی هند به دولت استعماری بریتانیا در قرن نوزدهم برمی‌گردد. بریتانیا مواد خام هند را مورد بهره برداری قرار داده و شبکه بزرگی از خطوط راه آهن را جهت انتقال آنها به کرانه دریا ایجاد کرد. امروزه میلیونها نفر با قطار مسافرت می‌کنند، به این دلیل که یکی از ارزان‌ترین راه‌های مسافرت بوده و تنها وسیله حمل و نقل مردم فقیری است که از نظر مالی قادر به مسافرت با وسیله‌ی دیگری نیستند.

راه آهن در هند

گرچه دولت هند در گذشته جاده‌های جدید بسیاری را ساخته است، اما شمار کثیری از مردم هند هنوز هم بدون ماشین هستند. به ویژه در مناطق روستایی مردم اغلب فواصل طولانی را پیاده طی کرده و برای حمل و نقل از چرخ دستی استفاده می‌کنند. استفاده از کالسکه‌هایی که توسط انسانها حرکت داده می‌شوند در بسیاری از شهرهای هند رواج دارد.

انرژی

حدود 70% از انرژی و سوخت هند از سوزاندن سوختهای فسیلی تأمین می‌شود. این کشور بایستی نفت و گاز را به منظور تأمین نیازهای سوختی و انرژی خود از کشورهای دیگر وارد سازد. هند همچنین قصد دارد تعداد نیروگاه‌های هسته‌ای خود را افزایش دهد، با وجود آن که فاجعه فوکوشیما، مسئله امنیت انرژی هسته‌ای را مطرح می‌سازد. از آنجا که رشد اقتصادی این کشور با سرعت زیادی در حال پیشرفت است، این تردید وجود دارد که آیا تولید برق هند می‌تواند از این امر عقب نماند یا خیر.

مشکلات و چالشهای پیش رو

با وجود آن که هند گام‌های بزرگی در جهت رشد اقتصادی برداشته است، اما مشکلات بسیاری هنوز هم به صورت لاینحل باقی مانده است. بوروکراسی در حال افزایش، بیکاری و فساد تنها چند مورد از این مشکلات را تشکیل می‌دهند. بر خلاف روزهایی که بسیاری از مردم هند کشور خود را جهت کار در کشورهای توسعه یافته ترک می‌کردند، این روزها تعداد بیشتری به کشور خود باز می‌گردند به این امید که به سطح زندگی بهتری در کشور و زادگاه خود دست یابند.
منبع :
برگرفته از سایت اینگیلیش آنلاین