معرفی خردل سفید و خواص درمانی آن
ادرارآور و هضم کننده غذا، عطسهآور و رفع کننده شبکوری، تقویت کننده نیروی جنسی و بازکننده انسدادهای بلغمی، دفع کننده انگل و محرک اعصاب، تقویت کننده هوش و حافظه و ضد نفس تنگی، جلوگیری کننده از
نویسنده: صمصام صانعی
خردل گونههای مختلفی دارد و تمامی آنها خواص درمانی دارند. در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه از آنها اشاره شده است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Sinapis alba L.، نام فرانسه Moutarde blanche و نام انگلیسی آن White mustard میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، خردل سفید، خردل زرد، خردل ابیض و حرف ابیض نامیده شده است.تیره گیاه:
شببو Cruciferaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری:
گیاهی است یک ساله به ارتفاع حدود 60 سانتیمتر گاهی موارد بیشتر با ساقهای سفید، استوانهای یا مربعی شکل و پوشیده از کرکهای خشن و ریشه گیاه مخروطی شکل، منشعب و به رنگ سفید مات میباشد. برگهای آن متناوب، دمبرگدار، پهن، ناصاف و با بریدگیهای عمیق، در انتهای ساقه، گل دهنده و گلهای آن زرد رنگ، مجتمع و کمی معطر میباشند. میوهاش خورجین که در نصف یا قسمت پایین میوه، دانهها قرار دارند، شکل دانهها مدور، شفاف، زردرنگ و در بعضی موارد متمایل به قرمزی و طعم آنها تند و تیز است و به صورت ادویه نیز استفاده میشوند.طبیعت دانه خردل:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن خیلی گرم و خیلی خشک است.رویش جغرافیایی:
در اغلب نقاط سایهدار و بیشتر در خاکهای آهکی یا رسی کشورها خصوصاً کشورهای اروپایی، آفریقایی و ایران به طور خودرو میروید. در ایران بیشتر در نواحی جنوبی بخصوص مسجد سلیمان، برخی از نواحی بوشهر، خوزستان و شوش انتشار دارد.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در دانه خردل:
لعاب، لیناماراز، مایروزیناز، فسفاتاز، لاکتاز، سینالبین، آراشیدیک اسید، لیگنوسریک اسید، اورسیک اسید، لینولئیک اسید، سینیگروزید، روغن ثابت، موسیلاژ، میروزین و چند گلوکوزید در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
دانه. در ضمن برگهای گیاه نیز خواص دارویی دارند.نحوه مصرف:
به طور معمول از دانه بیشتر به صورت پودر شده استفاده میکنند.خواص درمانی:
ادرارآور و هضم کننده غذا، عطسهآور و رفع کننده شبکوری، تقویت کننده نیروی جنسی و بازکننده انسدادهای بلغمی، دفع کننده انگل و محرک اعصاب، تقویت کننده هوش و حافظه و ضد نفس تنگی، جلوگیری کننده از ریزش مو و بادشکن میباشد. در ضمن برای خیز عمومی بدن، تبهای نوبه، نزلههای مزمن (بخصوص نزله مثانه)، صرع، آسم، برونشیت، بیماریهای ریوی، سرماخوردگی، خشونت سینه، روماتیسم و دردهای مفصلی نیز مفید است. خردل سفید دارای طعمی تند و تیز برای خوش طعم کردن غذا نیز به کار میرود. استفاده از خردل به مقدار محدود و کم به عنوان ادویه موجب تحریک اشتها و تسریع و تحریک ترشح بزاق میگردد.تذکر:
زیادهروی در مصرف دانه هر نوع خردل مضر و باید با احتیاط و به مقدار کم استفاده شود زیرا سبب ایجاد خراش و التهاب در مجاری هاضمه میشود. در دوران بارداری و شیردهی استفاده از آن ممنوع و باید حتماً با نظر پزشک تجویز شود. در ضمن برای اشخاص گرم مزاج و هیجانی نیز مضر است.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}