samsung SyncMaster P22700 نوستالژي


 

نويسنده:محمد رضا پناهي




 
اولين صفحه نمايشي که داشتم يک محصول چهارده اينچي سياه و سفيد بود که بعد از بيست دقيقه کار کردن چشمم کاسه خون مي شد. اينقدر استاندارد نداشت! که بتوانم چند ساعتي با هاش کار کنم. در عوض کلي کليد تنظيمات داشت که آدم را ياد کابين خلبان مي انداخت! اما اکنون که اين مقاله را مي نويسم يک صفحه نمايش 22 اينچي خيلي عريض با کلي برچسب و فناوري هاي جديد جلوي من قرار دارد که هيچ دکمه اي هم ندارد ! اين صفحه نمايش که به نام P22700 در ايران شناخته مي شود.(P22700 مدلي جهاني آن است.) يک محصول شيک با طراحي جالب است که از امکانات و قابليت هاي خوبي نيز برخوردار است با وجود اين، حال و هواي کار کردن با آن صفحه نمايش نفتي چيز ديگري بود که ديگر نصيبم نمي شود!

طراحي
 

يکي از نقاط قوت p22700 طراحي ساده و در عين حال زيباي آن است. اين صفحه نمايش به يک پايه بيضي شکل از جنس پلاستيک مشکي براق مجهزاست که به وسيله يک قطعه پلاستيکي شفاف که نسبت به پايه در زاويه شصت درجه قرار مي گيرد. با صفحه نمايش در ارتباط است. پايه بيضي شکل با استفاده از يک مهره فلزي که کف آن قرار دارد. به قطعه پلاستيکي متصل مي شود، اما با وجود استفاده از اين روش مناسب براي نصب پايه، سامسونگ کمي در زمينه نصب قطعه پلاستيکي شفاف به صفحه نمايش ضعيف عمل کرده است. پايه شيشه اي به راحتي در فرو رفتگي زير صفحه نمايش قرار مي گيرد. اما زماني که بخواهيد پايه را جدا کنيد، کمي از وزن شما کم خواهد شد! زيرا در اين حالت بايد با جا به جا کردن پايه به سمت چپ و راست و استفاده از قدرت بازو، قطعه پلاستيکي را به سختي از صفحه نمايش جدا کنيد که اين مسئله براي بعضي افراد چندان خوشايند نيست. سامسونگ در اين صفحه نمايش از يک فريم پلاستيک به رنگ ذغالي استفاده کرده که با تعبيه قاب شفافي که با فناوري تزريق دوگانه ساخته شده باعث ايجاد يک رنگ خاکستري دلچسب در اطراف قاب شده است. همان طور که گفته شد، P22700 فاقد هر گونه کليد مديريتي است، اما به آن معنا نيست که سامسونگ هيچ گونه کليد مديريتي براي اين صفحه نمايش در نظر نگرفته، بلکه اين شرکت با تعبيه شش کليد لمسي در پانل جلويي به گونه اي کاربر را از دست کليدهاي مديريتي خلاص کرده است. در حالت استاندارد هنگامي که براي اولين بار صفحه نمايش را روشن مي کنيد، تنها يک ديود نوري سفيد رنگ زير کليد لمسي پاور روشن خواهد بود که با لمس فريم کنار آن به ترتيب ديودهاي نوري کليدهاي ديگر نيز روشن مي شود. البته در صورتي که تمايل داشته باشيد ديود هاي نوري زير تمام کليدهاي لمسي به طور دائم روشن باشند، مي توانيد در منوي دستگاه اين قابليت را فعال کنيد. فريم بخش پشتي دستگاه نيز مانند پايه صفحه نمايش از جنس پلاستيک مشکي براق است که اين موضوع باعث جذب سريع گرد و غبار و باقي ماندن اثر انگشت روي آن مي شود (البته سامسونگ براي حل اين مشکل با يک قطعه پارچه مخصوص قرار داده است تا اگر حوصله داشتيد، صفحه نمايش را با آن تميز کنيد!). اما يکي از مهم ترين ويژگي هاي اين صفحه نمايش که آن را از ديگر رقبا متمايز مي کند، ضخامت بسيار کم آن است که در بيشترين حد به سي ميلي متر(سه سانتي متر) مي رسد با وجود اين صخامت مي توان P22700 را در رده محصولات کلاسيک شرکت سامسونگ قرار داد که جلوه خاصي به ميز کار يا خانه مي دهد (به طور کلي، با در نظر گرفتن جنس بدنه و ساير عوامل مي توان در بخش طراحي به اين صفحه نمايش نمره 8/5 از 10 را داد).

مشخصات فني
 

سامسونگ در صفحه نمايش P22700 از پنل نوع TN با حداکثر اندازه پيکسل 24/. ميلي متر استفاده کرده که تقريبا 0/04 کوچک تر از اندازه پيکسل در مدل 226BW اين شرکت است (البته اين تفاوت به دليل دقت قابل پشتيباني اين صفحه نمايش است). P22700 داراي ميزان روشنايي 250 کاندلا در هر متر مربع و ميزان کنتراست متغير 50000 به 1 ( نسبت ثابت 1000 به 1) است که مي توان باعث ايجاد تصاويري با روشنايي بالا و کنتراست مناسب شود (البته بايد اين موضوع را در تست ها ديد). بر اساس اطلاعات ارائه شده، اين صفحه نمايش از نسبت تصوير 16:9 و حداکثر دقت 1080×1920 پيکسل ( FULL HD ) پشتيباني مي کند که اين موضوع P22700 را به انتخابي مناسب برا ي تماشاي فيلم و انجام بازي هاي سه بعدي تبديل مي کند. مانند ساير صفحه نمايش هاي موجود در بازار که از پنل TN استفاده مي کنند، P22700 نيز از لحاظ زاويه ديد عمودي (به خصوص از سمت پايين) داراي محدوديت هايي است که کاربراني را که تمايل به دراز کشيدن و ديدن تصوير دارند. دچار مشکل مي کند (زاويه ديد افقي در اين صفحه نمايش 85 و عمودي 80 درجه نسبت به خط عمود است. در عمل اين مقدار کمتر خواهد بود) طبق ادعاي شرکت سامسونگ زمان پاسخ دهي اين صفحه نمايش دو ثانيه در حالت خاکستري به خاکستري (GTG) است که امکان مديريت آن در منوي دستگاه وجود دارد. راستش را بخواهيد من يک مدل بين المللي اين صفحه نمايش P22700 را قبل از آن که وارد بازار شود، بررسي کردم. در اين مدل دو ويژگي وجود داشت که در مدل P22700 ديده نمي شد (البته يکي از اهميت بيشتري برخوردار است.):
1- در مدلي که بررسي کردم علاوه بر DVI نوع I پورت HDMI نيز براي صفحه نمايش در نظر گرفته شده بود.
2- در مدل بين المللي به جاي ديودهاي نوري سفيد از ديودهاي نوري نارنجي استفاده شده بود البته موضوع دوم اهميت چنداني ندارد، اما در مورد ويژگي اول هنوز دليل اين موضوع را که چرا سامسونگ پورتHDMI را از روي اين مدل حذف کرده و تنها به يک پورت DVI نوع I اکتفاء کرده است، نفهميدم !
P22700 بر خلاف محصولات نسل قبل سامسونگ فاقد منبع تغذيه داخلي است و توان مورد نياز خود را از طريق يک آداپتور دوازده ولت خارجي تامين مي کند. البته دليل انجام اين کار توسط سامسونگ کاملاً مشخص است. زيرا در اين محصول ضخامت دستگاه به طور قابل توجهي کاهش يافته است به همين دليل سامسونگ تصميم گرفته تا برد منبع تغذيه را داخل صفحه نمايش تعبيه نکند، زيرا در اين حالت دماي داخلي دستگاه بالا مي رفت و امکان بروز مشکلاتي براي صفحه نمايش وجود داشت. البته با انجام اين کار، سامسونگ توانسته صفحه نمايشي را توليد کند که هيچ گونه منفذ خروجي هوا روي آن وجود ندارد.

تست صفحه نمايش
 

براي آن که تست صفحه نمايش جنبه عملي بيشتري داشته باشد، تصميم گرفتم مدل ديگري از سامسونگ را که در دفتر مجله داشتيم با P22700 مقايسه کنم. براي مقايسه حرفه اي، ابتدا تنظيمات هر دو مدل را به صورت زير انجام دادم:
روشنايي و کنتراست: هفتاد درصد، SHARPNESS: 52 درصد، گاما: روي Mode1 و Magic color : خاموش، تنظيمات کانال هاي رنگ: روي پنجاه درصد، Color Tone : نرمال، زمان پاسخ دهي : روي حالت faster (در مدل 226BW قابليت RTA روشن بود)، ويژگي Magic Bright : روي حالت Custom .
براي شروع تست از نرم افزار (Dead pixel tester) DPT که داراي امکانات مناسبي براي تست صفحه نمايش است، استفاده کردم. در اين حالت ابتدا توانايي صفحه نمايش را در نمايش سه رنگ اصلي و رنگ هاي سفيد و مشکي مورد بررسي قرار دادم که در اين تست با وجود تنظيمات يکسان، کيفيت رنگ هاي اصلي و سفيد در 226BW بهتر از P22700 بود (درP22700 رنگ سفيد کمي به خاکستري تمايل داشت که با افزايش ميزان کنتراست و روشنايي اين مشکل تا حدودي بر طرف مي شد). اما در رنگ مشکي ،P22700 به دليل کنتراست بالاتر بهتر از 226BW ظاهر شد (در اين حالت P22700 در رنگ مشکي کمي به سفيدي تمايل داشت).
براي تست دقيق تر به سراغ توانايي پردازش صفحه نمايش ها در طيف رنگ هاي مختلف رفتم. در اين مرحله، صفحه نمايش ها را در پردازش طيف رنگ ها به صورت عمودي از مشکي به رنگي تست کردم که باز هم در اين تست تفکيک رنگ ها در 226BW کمي بهتر از P22700 بود براي بررسي دقيق تر، اين تست را در حالت افقي انجام دادم که در اين حالت نيز رنگ ها در محصول قديمي تر وضوح و تفکيک بهتري داشتند و البته زياد نگران نشويد. زيرا هنگامي که تنظيمات Magic Bright را روي حالت Game تنظيم مي کنيد، رنگ ها در P22700 وضوح خوبي دارند.
خوب، برويم سراغ بازي که يکي از بخش هاي مهم ماجرا براي بررسي سرعت پردازش تصاوير سريع است. بازي جديد Shift را که به تازگي وارد بازار شده روي هر دو صفحه نمايش تست کردم که در اين حالت هر دو مدل به راحتي تصاوير متحرک را بدون کوچک ترين مشکلي پردازش کردند. براي بررسي کيفيت تصوير نيز بازي Batman Arkham Asylum را در حداکثر کيفيت روي دو صفحه نمايش اجرا کردم که در اين تست هر دو مدل خوب ظاهر شدند (البته در اين حالت Magic Bright درP22700 روي حالت Game تنظيم شده بود). تا اينجاي کار که P22700 بد ظاهر نشد اکنون به سراغ نمايش فيلم هاي HD مي رويم تا ببينيم دقت تصوير 1080×1920 پيکسل چقدر تاثير دارد. در اين تست نمونه Full HD کارتون Wall-E را با يک نرم افزار روي هر دو صفحه نمايش تماشا کردم که در اين حالت 226BW به دليل دقت پايين تر باعث کاهش نسبي کيفيت تصوير (Downscale) شد، اما در P22700 به دليل پشتيباني از استاندارد Full HD تصاوير بدون تغيير دقت پخش شد.
منبع:دو هفته نامه عصر شبکه؛ شماره 97