ناسزا گويي كودكان
ناسزا گويي كودكان
ناسزا گويي كودكان
گفتگو با خانم دكتر نسرين اميري
خانم دکتر! بچههايي که معني فحش و ناسزا را درک نميکنند، چرا گاهي وقتها فحش ميدهند؟
واقعا؟! مثلا کدام بيماري ميتواند کودک را به پرخاشگري و فحاشي وادار کند؟
پس براي کنترل ناسزاگويي کودک، اول بايد اين مشکلات زمينهاي را کشف و درمان کنيم؟
گاهي اوقات كودكان دچار تعارض ميشوند از اين جهت كه والدينشان آنها را از بعضي حرفها منع ميكنند اما همان حرفها را خودشان به زبان ميآورند يا کودک، آنها را از برنامههاي تلويزيوني ميشنود. اين امر چه تاثيري روي كودك ميگذارد؟
همانطور كه اشاره كردم، يكي از علتهاي شايع فحاشي كودكان، الگو قراردادن والدين و اطرافيان است. همه رفتارهاي اجتماعي ما آموزشي است. به عنوان نمونه همه ما وقتي به دنيا آمديم بعد از مدتي فهميديم كه وقتي انسانها با يكديگر برخورد ميكنند سلام ميكنند بنابراين ياد گرفتيم كه وقتي به فردي رسيديم به او سلام كنيم. وقتي در يك خانواده افراد به هم فحش ميدهند و سر هم داد ميزنند اين رفتار عادي ميشود و كودك آنها را به راحتي ياد ميگيرد و اجرا ميكند. بنابراين رفتارمان بيشتر از كلاممان پيام ميدهد. پس اگر ميخواهيم به كودكي بگوييم كه فحش ندهد، اول بايد روي خودمان تسلط داشته باشيم و اگر نتوانيم بر خودمان تسلط داشته باشيم، نبايد اميد داشته باشيم كه كودكمان خوب تربيت شود و ناسزا نگويد. بنابراين محيطي كه ما كودك را در آن پرورش ميدهيم، بسيار مهم است و كودك همه رفتارهاي خود مانند لباس پوشيدن، غذا خوردن، حرف زدن و ساير رفتارهايش را از افراد خانواده الگو ميگيرد. ممكن است ما به كودك بگوييم فحش دادن زشت است ولي او نگاه ميكند تا ببيند ما چه كاري انجام ميدهيم. اگر فحش داديم و اقدام به ناسزاگويي كرديم او الگو ميگيرد.
اگر والدين و اطرافيان هم رعايت كنند باز هم ممکن است كودك با ديدن بعضي برنامههاي تلويزيوني، اين قبيل حرفها را ياد بگيرد.
حالا اگر اطرافيان در كنار كودك اقدام به ناسزاگويي كنند، بهترين برخوردي كه ميتوانيم با آن فرد داشته باشيم تا براي كودك هم آموزش محسوب شود، چيست؟
ببينيد؛ اگر يکي از والدين کودک بيمار باشد، ممکن است گاهي ناسزاگويي کند. بهترين كار در اين موارد اين است كه براي كودك، بيماري والد را توضيح دهيم. به عنوان نمونه بگوييم که: «پدرت حالش خوب نيست» يا «پدرت رفتار نامناسبي انجام ميدهد» يا ... مساله اصلي اين است كه بايد بر حسب سن كودك به تحليل اين شرايط بپردازيم. اگر كودك دبستاني است و ميتوان با او در تعامل كلامي قرار گرفت با او صحبت ميكنيم و مسايل را برايش توضيح ميدهيم. اگر كودك در سنين نوجواني است، ميتوانيم از او كمك و مداخله درماني بگيريم.
به عنوان نمونه از او بپرسيم: «به نظر تو چه كار كنيم بهتر است تا اين مشكل پدرت حل شود؟» اگر كودكي خيلي كوچك است، توصيه ميكنم والدين اجازه ندهند كودك در آن شرايط بيمارگونه براي مدتي طولاني قرار بگيرد زيرا كودكان كوچكتر بسته به جنسيتشان از والد همجنس فحاششان الگو ميگيرند بنابراين اگر هر كدام از والدين ديدند كه والد ديگر از مسالهاي ناراحت و عصباني است و احتمال فحاشي و ناسزاگويي وجود دارد، كودك را از او دور يا حواسش را پرت كنند. اگر هم اين مساله رخ داد و كودك درباره آن سوال كرد بايد براي او توضيح دهند كه اين رفتار، رفتار مناسبي نيست. ضمن اينكه نبايد وجهه والد را هم نزد كودك خراب كرد.
حالا اگر والدين سهوا جلوي كودك حرف بدي بزنند و بعد بلافاصله از او عذرخواهي كنند، آيا اين عذرخواهي مورد قبول كودك قرار ميگيرد و مشکل رفع ميشود يا نه؟
به شرطي كه واقعا عذرخواهي باشد، بله! گاهي اوقات ما از حرفي كه زديم، خيلي هم خوشمان آمده ولي چون ميبينيم كودك در حال تماشا كردن ماست، از او عذرخواهي ميكنيم. در چنين مواردي كودكان خيلي هوشيارند و متوجه ميشوند كه ما از ته دلمان خيلي هم خوشحاليم كه حرف زشتي را به كسي كه از او خوشمان نميآيد، زدهايم. اين رفتار ما تاثير منفي بيشتري روي كودك ميگذارد.
اگر كودك حرف زشتي زد، آيا ميتوانيم او را تنبيه كنيم؟
اگر كودك بلافاصله عذرخواهي كرد تا چند مرتبه عذرخواهياش را قبول كنيم؟
آيا ناسزاگويي در بزرگسالان ريشه در دوران كودكيشان دارد؟
منبع:www.salamat.com
/م
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}