ده علت کمردرد


 

نويسنده: محمود حيدري




 
کمردرد بعد از سرماخوردگي دومين عامل مراجعه ي بيماران به پزشک است. همچنين پنجمين علت رايج بستري شدن در بيمارستان ها است و سومين جراحي شايع، در مورد بيماران کمردردي صورت مي پذيرد. شايد جالب باشد که بدانيد شکايت 56 درصد از مردم کل دنيا هم بلافاصله بعد از بيدار شدن از خواب يا انجام فعاليت هاي زناشويي، از کمردرد است و بهتر است اين را هم بگوييم که کمردرد فقط به دليل بلند کردن اجسام سنگين يا بد خوابيدن به وجود نمي آيد بلکه مجموعه عوامل و عادات غلطي که هر فرد در طول روز و فعاليت هاي روزانه اش آنها را دنبال مي کند، باعث به وجود آمدن اين درد کمرشکن مي شوند. دراين بخش ما به چند عادت غلطي که ابتلا به کمردرد را در پي دارند اشاره و راه حل کنار گذاشتن آن عادت را هم عنوان مي کنيم، تا اگر شما هم از درد کمر رنج مي بريد، بتوانيد عادت هاي غلط تان را بشناسيد و آنها را رفع کنيد.

1- پشت ميز نشيني
 

آيا مي دانيد که نشستن، چهل درصد از ايستادن به ستون فقرات شما فشار وارد مي کند؟ خيلي از افراد بعد از چند روزي که کار زياد، تمام وقت شان را پر مي کند از دردکمر هم علاوه بر خستگي روحي شکايت دارند و شايد ندانند که نشستن بيش از حد، آن هم در وضعيتي غيرمتعارف و غير استاندارد به کمرشان آسيب رسانده است. ماهيچه هاي کمر وقتي که ساعات زيادي بي کار و در يک وضعيت قرار مي گيرند، ضعيف مي شوند و اين ضعف باعث احساس درد مي شود، نشستن در زاويه 135 درجه کمک شاياني به کاهش فشار روي ستون فقرات تان مي کند. بنابراين هر چند دقيقه يک بار از حالت نود درجه يا کمتر خارج شويد و کمي لم دهيد و به حالت 135 درجه دربياييد.

2- رانندگي هاي طولاني مدت
 

رانندگي هاي طولاني مدت، آن هم در حالتي که گردن و شانه ها به سمت جلو خم باشند، سبب سفت شدن قفسه سينه و در نتيجه فشار آمدن به گردن و ستون فقرات مي شود. بنابراين کمردرد، مشکل غيرقابل تصوري در ميان رانندگان بين شهري و حتي درون شهري نيست. اين اشخاص بايد در زاويه نود درجه بنشينند و صندلي خود را به فرمان ماشين نزديک کنند تا هيچ گونه کششي به سمت جلو نداشته باشند. هر دو يا سه ساعت يک بار هم توقف کنند و پنج دقيقه نرمش انجام دهند.

3- فراموش کردن فعاليت هاي ورزشي
 

نتايج جديدترين تحقيقات نشان داده اند که چهل درصد از افرادي که بعد از ابتلا به کمردرد، دور ورزش را خط کشيده اند يا فعاليت هاي ورزشي شان را کم کرده اند، شدت درد کمرشان بيشتر شده است. به گفته ي وي متخصصين و جراحان ستون فقرات، ورزش کردن براي بهبود بسياري از بيماري ها مؤثر است. پياده روي هاي سبک و منظم و انجام دادن نرمش هايي مانند خم کردن بدن و رساندن نوک انگشتان دست تا زير زانو براي التيام درد کمر بسيار مفيد است.

4- ناديده گرفتن فعاليت هايي مانند يوگا
 

شايد براي تان عجيب باشد اگر بگوييم يوگا نه تنها باعث کاهش استرس مي شود. بلکه تا حد قابل قبولي دردهايي مثل کمردرد را هم کم مي کند. به گفته ي محققان دانشگاه واشنگتن براساس تحقيقي که روي 101 بيمار مبتلا به کمردرد انجام داده اند، انجام فعاليتي مثل يوگا که نفس عميق و آرامش جسم و تن در طول فعاليت را در پي دارد، مي تواند اثر به سزايي در کاهش کمردرد در کنار ورزش هاي فيزيکي ديگر داشته باشد.

5- اعتياد به شکستن قولنج
 

کم نيستند افرادي که براي التيام درد کمرشان يا از روي عادت، اقدام به شکستن قولنج خود مي کنند و نمي دانند که اين کار نه تنها دردشان را کم نمي کند، بلکه به مرور زمان باعث به وجود آمدن يا تشديد آسيب هاي کمري شان مي شود. شما براي اينکه کمردرد نگيريد، به ماهيچه هاي کمري قوي و ستون فقراتي سالم نياز داريد، بنابراين سعي کنيد اين عادت اشتباه را از سرتان خارج کنيد و هر وقت احساس کرديد که کمرتان ناراحت است، به جاي شکستن قولنج، چند نرمش ساده انجام دهيد. خم شدن به پايين و طرفين به صورت آرام آرام مي تواند ميل به شکستن قولنج را در وجودتان سرکوب کند.

6- تغذيه نامناسب
 

شايد کمتر کسي فکر کند که تغذيه هم مي تواند در کاهش کمردرد موثر باشد، اما دانشمندان اعتقاد دارند که تغذيه ي مناسب همان قدر که مي تواند در داشتن قلب و وزن و فشار خوني متناسب و سالم مؤثر باشد، مي توان براي جلوگيري از کمردرد هم مفيد واقع شود. نتيجه ي تازه ترين تحقيقات نشان مي دهند که تغذيه ي نامناسب و در نتيجه سوخت و ساز شيميايي نامتناسب در بدن باعث افزايش ارسال سيگنال هاي عصبي حاوي پيغام درد به مغز مي شود. رژيم غذايي مناسب براي افراد مبتلا به کمردرد، رژيمي است که بتواند التهاب بدن را کاهش دهد و براي کاهش اين التهاب و در نتيجه کاهش کمردردتان بايد از خوردن بيش از حد مواد حاوي کافئين مثل چاي يا قهوه ي غليظ يا غذاهاي فرآوري شده مثل سوسيس، کالباس و انواع کنسروها بپرهيزيد.

7- حمل کيف هاي سنگين
 

ميزان آسيبي که حمل کردن کيف هاي سنگين به ستون فقرات وارد مي کند با آسيبي که هنگام انجام دادن ورزش هاي حرفه يي و سنگين به ستون فقرات وارد مي شود برابري مي کند و اين زنگ خطري است براي افرادي که در طول روز با کيف دستي هاي سنگين روانه ي محل کار، خريد يا محل درس شان مي شوند.

8- تشک هاي قديمي
 

عمر مفيد يک تشک خوب بين نه تا ده سال است. اما اگر خواب راحتي نداريد يا بيشتر وقت ها اول صبح کمرتان درد مي کند، ممکن است مشکل از تشک تان باشد، حتي اگر پنج يا شش سال بيشتر از عمرش گذشته باشد بهتر است هر پنج سال يک بار تشک تان را عوض کنيد و يک تشک خوب و طبي بخريد.

9- پوشيدن کفش هاي پاشنه بلند
 

وقتي که شما کفش پاشنه بلندي به پا مي کنيد، براي حفظ تعادل بدن تان مجبوريد که کمي متمايل به جلو راه برويد و کمرتان را هم وادار به تحمل وزن بيشتري کنيد. همچنين پوشيدن انواع صندل ها هم باعث حرکت مداوم پاهاي تان به طرفين و درنتيجه وارد آمدن فشاري مضاعف به ستون فقرات تان مي شود. براي رفت و آمد روزانه به محل کار يا تحصيل يا حتي خريد، از کفش هاي سبک و راحت استفاده کنيد.

10-اعتياد به برنامه هاي تلويزيوني
 

اگر دشمن خودتان و کمرتان هستيد، مي توانيد براي هر چه بهتر و سريع تر آسيب رساندن به ستون فقرات تان ساعت ها جلوي تلويزيون چمباتمه بزنيد و مشغول تماشاي فيلم هاي سينمايي، سريال ها يا فوتبال شويد. بهتر است هنگام تماشاي تلويزيون کنترل آن را دورتر از خود قرار دهيد تا در طول برنامه چند مرتبه مجبور به بلند شدن از جاي خود و تغيير وضعيت تان شويد.
منبع: نشريه 7 روز زندگي، شماره 98.