حقوق جنسى زن و شوهر در اسلام (4)


 

نويسنده: حسين اميرى*




 

3. تفاوت هاي زن و مرد در ميل جنسى
 

مردان از نظر كميت در فعاليت جنسى بر زنان برترى دارند و اينكه در روايات، بردبارى يا امكان پرهيز جنسى زنان در نتيجه حياى خدادادى آنها بيش از مردان قلمداد شده، مى‏تواند اشاره‏اى به همين تفاوت زيست‏شناختى باشد. با وجود اين، زنان در هنگام تحريك جنسى، سطوح بالاترى از لذت را تجربه مى‏كنند.(1)
يكى از رواياتى كه مى‏تواند اين مسئله را تأييد كند، روايت اسحاق‏بن عمار است. ايشان از امام صادق (عليه السلام) نقل مى‏كنند: «همانا خداوند براى زن به اندازه ده مرد صبر (و بردبارى) قرار داده است. پس هنگامى كه به هيجان آيد، اندازه قدرت شهوانى او به اندازه ده مرد مى‏شود.»(2)
به طور كلى مى‏توان گفت به طور طبيعى ميل مرد به تكرار عمل جنسى بيشتر از ميل زن است؛ اما ميزان لذت جنسى زن هنگام عمل جنسى در سطح بالاترى از لذت جنسى مرد قرار دارد. از سوى ديگر، زنان بيشتر بعد از ارتباط عاطفى و تحريك لمسى دچار هيجان جنسى مى‏شوند؛(3) ولى مردان حتى پيش از ارتباط و تنها با نگاه به بدن زن هم تحريك مى‏شوند. شايد علت اينكه در بين عكس هاي مبتذل و برخى كالاهاى تبليغاتى، بيشتر عكس زن وجود دارد تا عكس مرد، همين مسئله باشد؛ يعنى آن اندازه كه عكس زن براى مرد تحريك‏كننده است، عكس مرد براى زن تحريك‏كننده نيست. از اين‏رو، عكس مرد در اين‏گونه موارد كمتر وجود دارد.
با توجه به اين تفاوت كه در مردان شهوت ديدارى قوى تر از شهوت ديدارى زنان است، به نظر مى‏رسد محرك‏ هاى جنسى مردان بيشتر از محرك هاي جنسى زنان باشد. از اين‏رو، طبيعى است كه مردان بيشتر از زنان تحريك شوند و در نتيجه بيشتر از زنان هم نياز به ارضاى جنسى داشته باشند.

يافته هاي علمى و روان شناختي در زمينه تفاوت هاي جنسى زن و مرد
 

تحقيقات گوناگونى در اين زمينه انجام شده است كه مستقيم يا غيرمستقيم نشان مى‏دهد ميل مرد به تكرار عمل جنسى بيشتر از ميل زن است. به مثال هاي ذيل توجه كنيد:
1. در حوزه علوم اجتماعى، براساس بررسى هاي آلفرد كينزى در آمريكا كه در نيمه هاي قرن گذشته صورت گرفته است، 14 درصد پاسخ‏گويان زن گزارش كرده‏اند كه با داستان هاي شهوت‏انگيز تحريك مى‏شوند، در حالى كه اين نسبت در مورد پاسخ‏گويان مرد 47 درصد بوده است. همچنين از نظر شاخص هاي ديگر مانند اقدام به خودارضايى، تفاوت هاي قابل ملاحظه‏اى بين مردان و زنان وجود داشته است. از جمله، ميزان تكرار آن توسط زنان مجرد مورد مطالعه 3% تا 4% مرتبه در هفته و توسط مردان بين 4% و 1/8 مرتبه در هفته بوده است.
در پژوهش جديدترى درباره آثار محروميت جنس بر رفتار جنسى، از حدود سه هزار دانشجو دعوت به همكارى شد. دانشجويان مى‏بايست اولاً احساسات مربوط به تحريك جنسى را در دفترچه خاطرات ثبت مى‏كردند و ثانيا از فعاليت جنسى به مدت يك ماه پرهيز مى‏كردند. تقريبا سيصد زن يعنى حدود 10 درصد از افراد، داوطلب مشاركت در اين پژوهش شدند و در برابر داوطلبان مرد فقط 15 نفر بودند. زنان داوطلب، هيچ مشكلى در اتمام اين برنامه پژوهشى نداشتند، ولى از ميان آن 15 مرد، تنها 6 نفر آزمايش پرهيز يك‏ماهه را به پايان رساندند. همچنين از آنان كه پرهيز نكرده بودند، درباره ميزان تخيلات جنسى دخالت‏كننده در جريان پژوهش سؤال شد؛ زنان گزارش كردند اين امر به ندرت اتفاق افتاده است، در حالى مردان از وقوع مكرر آن خبر دادند.(4)
2. برخى ديگر از يافته‏ها نشان مى‏دهد كه مردان 3 برابر زنان برقرارى رابطه جنسى را در روياهاى خود مى‏بينند.(5)
3. برخى تحقيقات كه روى سيكل هورمونى زنان و مردان انجام شده است نشان مى‏دهد ميل مردان در تكرار عمل جنسى بيشتر از زنان است. براساس اين يافته‏ها، زنان و مردان هر دو تحت تأثير سيكل هورمونى قرار دارند. بيشتر زنان سيكل 28 روزه‏اى دارند كه بر خلق‏وخو و تمايلات جنسى آنان تأثيرگذار است. مردان نيز داراى سيكل بيولوژيكى هستند. مردان داراى انباشت تستوسترون 3 روزه در بدن خود مى‏باشند. يك مرد معمولى داراى سائق جنسى 3 روز در ميان است؛ يعنى تمايل دارد دست‏كم سه روز در ميان رابطه جنسى داشته باشد، اما اين سيكل نيز همچون سيكل زنان در افراد مختلف با يكديگر تفاوت دارد.(6)
به طور كلى، نتايج اين تحقيقات بيانگر آن است كه مردان (البته به طور اغلب) ميل بيشترى به تكرار عمل جنسى دارند، ولى زنان كيفيت و سطح لذت جنسى آنان بيشتر است، اما نسبت به مردان ميل كمترى به تكرار دارند. از اين‏رو، بسيار طبيعى است كه حق تمكين مطلق (غير از مواردى كه عذر شرعى وجود دارد) به مردان داده شود. البته نيازهاى جنسى زنان نيز با توجه به احكام و توصيه هاي متعددى كه در اين‏باره وجود دارد، ناديده گرفته نشده است.
خلاصه اينكه با توجه به نتايج تحقيقات علمى و قوانين كلى وضع‏شده در اسلام و توصيه هاي وارد شده از سوى ائمّه اطهار (عليهم السلام) مى‏توان به اين امر اعتراف كرد كه در اسلام حقوق جنسى متناسب با خلقت زنان و مردان وضع شده، و هيچ‏گونه بى‏عدالتى يا ظلمى در اين زمينه انجام نگرفته است.

نتيجه‏گيرى
 

يافته هاي مهم اين پژوهش را مى‏توان اين‏گونه برشمرد:
1. همسران در برابر يكديگر حقوقى دارند كه رعايت آنها براى داشتن روابط بهتر و زندگى مستحكم ضرورى است. بخشى از اين حقوق، حقوق جنسى است كه نقش بسزايى در تداوم زندگى زناشويى دارند.
2. حق جنسى هيچ‏يك از زوجين در اسلام ناديده گرفته نشده است و هر كدام به تناسب خود حقوق و تكليفى بر عهده دارند.
3. زن گرم‏مزاج است و بيشتر از يك بار در چهار ماه نياز به ارضا جنسى دارد. در اين صورت هم با استفاده از قاعده لاضرر و قاعده نفى حرج، بنا بر احتياط شوهر ملزم به ارضا يا طلاق است تا زن دچار ضرر و حرج نشود.
4. از يافته هاي علمى وجه تمايز زن و شوهر در حقوق جنسى تا حدى روشن شد و اين شواهد مؤيد اين بودند كه حقوق جنسى تعيين‏شده در اسلام موافق با طبع عمومى زن و مرد است.

پي نوشت ها :
 

*دانش‏پژوه كارشناسى ارشد روان شناسي بالينى، مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى قدس‏سره.
1ـ حسين بستان، همان، ص 29.
2ـ محمدبن حسن حرّ عاملى، همان، ج 20، ص 63.
3ـ ر.ك: مرتضى مطهّرى، مجموعه آثار، ج 19، ص 179.
4ـ حسين بستان، همان، ص 20.
5- www. balashahr.com.
6ـ همان.
 


ـ آشتيانى، محمدحسن، القواعدالفقهية، قم، كتابخانه آيت‏اللّه مرعشى نجفى، 1403ق.
ـ اصفهانى، راغب، مفردات، ترجمه و تحقيق سيد غلامرضا خسروى حسينى، تهران، مرتضوى، 1375.
ـ اصفهانى، شيخ‏الشريعه، قاعدة لا ضرر، قم، جامعه مدرسين، 1410ق.
ـ خمينى، سيدروح‏اللّه، تحريرالوسيله، قم، دارالعلم، 1386.
ـ ـــــ ، رساله توضيح‏المسائل، با حواشى سيدعبدالكريم موسوى اردبيلى، قم، نجات، 1379.
ـ انصارى، مرتضى، رسائل فقهيه، قم، كنگره جهانى بزرگداشت شيخ انصارى، 1414ق.
ـ بستان، حسين، اسلام و تفاوت هاي جنسيتى، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1388.
ـ تونى فاضل، عبداللّه‏بن محمد، الوافيه، قم، مجمع‏الفكر الاسلامى، 1415ق.
ـ حرّانى، ابن‏شعبه، تحف‏العقول، قم، جامعه مدرسين، 1404ق.
ـ حرّ عاملى، محمدبن حسن، وسائل‏الشيعة، قم، موسسة آل‏البيت، بى‏تا.
ـ آخوند خراسانى، محمدكاظم، كفايه‏الاصول، قم، مؤسسة ال‏البيت، 1417ق.
ـ خوئى، سيدابوالقاسم، موسوعة الإمام‏الخوئى، بى‏جا، بى‏نا، بى‏تا.
ـ شبيرى زنجانى، سيدموسى، كتاب نكاح، قم، مؤسسه رأى‏پرداز، 1419ق.
ـ شيرازى، سيد محمدحسين، تبيين القرآن، بيروت، دارالعلوم، 1423ق.
ـ صدوق، محمدبن على، المقنع، قم، مؤسسه امام هادى، 1415ق.
ـ ـــــ ، امالى، ترجمه محمدباقر كمره‏اى، تهران، اسلاميه، 1376.
ـ ـــــ ، من لايحضره الفقيه، ترجمه على‏اكبر غفارى، قم، جامعه مدرسين، 1404ق.
ـ طباطبائى، سيد محمدحسين، الميزان، ترجمه سيد محمدباقر موسوى همدانى، قم، جامعه مدرسين، 1374.
ـ طباطبائى يزدى، سيد محمدكاظم، عروه‏الوثقى، بيروت، مؤسسه‏الاعلمى للمطبوعات، 1409ق.
ـ طبرسى، فضل‏بن حسن، جوامع‏الجامع، قم، مركز مديريت حوزه علميه، 1377.
ـ ـــــ ، مكارم‏الاخلاق، ترجمه سيدابراهيم ميرباقرى، قم، شريف رضى، 1370.
ـ فراهيدى، خليل‏بن احمد، العين، قم، هجرت، 1410ق.
ـ قمى، على‏بن ابراهيم، تفسير القمى، تحقيق سيدطيب موسوى جزايرى، قم، دارالكتاب، 1367.
ـ مجلسى، محمدباقر، بحارالانوار، تهران، اسلاميه، بى‏تا.
ـ مرعشى نجفى، سيد شهاب‏الدين، منهاج‏المؤمنين، قم، كتابخانه آيت‏اللّه مرعشى نجفى، 1406ق.
ـ مطهّرى، مرتضى، مجموعه آثار حقوق زن در اسلام، قم، صدرا، بى‏تا.
ـ مكارم شيرازى، ناصر، رساله توضيح‏المسائل، قم، مدرسه امام على‏بن ابيطالب، 1378.
ـ ـــــ ، و ديگران، تفسير نمونه، تهران، دارالكتب الاسلاميه، 1374.
منبع: نشريه معرفت شماره 154