بهترین راه برای شاد بودن این است که از خصوصیات افراد شاد پیروی کنید، یکی از راه های شاد بودن، توجه به آدم های اطراف است چون ما 90 درصد وقت مان در ارتباط با دیگران می گذرد و اگر مهارت ارتباط با دیگران و درک آنها را نداشته باشیم، نمی توانیم شاد زندگی کنیم. به همین سادگی، شما باید سعی کنید افرادی را که با آنها در تماس هستید کاملاً بشناسید، به حرف آنها گوش کنید، به آنها احترام بگذارید. با صداقت با آنها صحبت کنید، تشویق شان کنید. از آنها حمایت کنید و درباره تفاوت ها و اختلاف نظرهایتان گفتگو کنید. اما واقعیت این است که رعایت کردن این هفت عادت در تمام زندگی به همین آسانی ها هم که فکر می کنید نیست.

1 ـ مروری بر رفتار خودتان داشته باشید:

امروز صبح با افراد خانواده تان با همکارانتان چه طور صحبت کردید؟
آیا دقیقاً به حرف هایشان گوش دادید یا یک گوش تان در بود و آن یکی دروازه؟
آیا آنها را برای کاری که قرار بود امروز انجام دهند تشویق کردید؟
آیا آنها را حمایت کردید و به آنها گفتید اگر به کمک احتیاج داشته باشند شما می توانید کمکشان کنید؟
آیا سر میز صبحانه چهار دانگ حواستان به خوردن صبحانه و نوشیدن چای بود؟

2 ـ دیگران را درک کنید:

زمانی را برای شنیدن صحبت های کسانی که با آنها زندگی می کنید، در نظر بگیرید. چه افراد خانواده تان باشند یا هم اتاقی های خوابگاه دانشجویی. به هر حال شما با آنها زندگی می کنید و باید وقتی برای آنها در نظر بگیرید. در این لحظات نه تلویزیون تماشا کنید نه با تلفن همراه صحبت کنید لازم نیست درباره شلوغی و ترافیک خیابان صحبت کنید. فقط شنونده باشید و اجازه دهید که حرفشان را بزنند و موضوعات شان را با شما در میان بگذارند.

3 ـ از رویا کمک بگیرید:

چشم هایتان را ببندید و خودتان را تصور کنید که یک فرد کاملاً شاد هستید که در رابطه با دیگران هیچ مشکلی ندارید و می توانید مشکل آنها را به راحتی حل کنید. تصور کنید فردی شما را ناراحت کرده و شما به جای این که عصبانی، ناراحت و افسرده شوید، با آرامش مشکل را حل می کنید، خوب می دانید که چطور باید با این مشکل برخورد نمایید.
یک نفس عمیق بکشید و از خودتان بپرسید چطور می خواهید زندگی کنید؟ در پاسخ تان بگویید می خواهم دیگران را دوست داشته باشم و دیگران هم مرا دوست داشته باشند، بعد فکر کنید که برای این خواسته تان چه کار کرده اید.

4 ـ غصه نخورید:

خودتان را برای موضوعات بی اهمیت ناراحت نکنید. سعی کنید درباره موضوعات فکر کنید و ببینید آیا واقعاً ارزش این را دارند که خودتان و دیگران را ناراحت کنید؟ اگر پاسخ منفی بود، موضوع را فراموش کنید. اگر کمی گذشت داشته باشید، می توانید شادتر زندگی کنید.

5 ـ واقعیت را قبول کنید:

شما باید این واقعیت را بپذیرید که تنها کسی که می توانید تغییر دهید، خودتان هستید. اگر همسرتان کاری کرد که به شدت ناراحت و عصبانی شدید، خیلی سخت نگیرید و سعی نکنید او را تغییر دهید. اول خوب فکر کنید و ببینید آیا می توانید خودتان کاری کنید که این مشکل برطرف شود یا نه. اگر با دیگران اختلاف نظری داشتید که خیلی برایتان مهم بود و نمی توانستید شرایط را تحمل کنید، سعی کنید درباره موضوع با هم مذاکره و گفتگو کنید. ریشه های مشکل را بررسی کنید و سعی کنید راه حلی پیدا کنید تا شرایط برای هر دو طرف قابل قبول باشد.

6 ـ الگو انتخاب کنید:

سعی کنید در زندگی تان یک الگو انتخاب کنید و در شرایط سخت و دشوار و تصمیم گیری های حیاتی قبل از این که خودتان تصمیم بگیرید، اول فکر کنید که الگوی مورد نظرتان اگر در شرایط قرار می گرفت، چه طور با موضوع برخورد می کرد و سپس سعی کنید شما هم تصمیمی شبیه او انتخاب کنید.

7 ـ بخوانید و بنویسید:

سعی کنید درباره شاد بودن و روش های شاد زندگی کردن تا می توانید اطلاعات به دست آورید، کتاب بخوانید، مجلات، مقالات و روزنامه های مربوط به این موضوع را مطالعه کنید و سعی کنید هر روز معلومات خود را در این باره افزایش دهید برای این که مطلب را فراموش نکنید، یک دفتر یادداشت داشته باشید و نکاتی که به نظرتان جالب می آید، یادداشت کنید و هر وقت فرصت کردید آنها را مرور کنید.

خنده را جدی بگیرید:

در توضیح اثرات سودمند خنده می توان به تأثیر آن بر بهبود عملکرد رگ های خونی و فواید بی شمار خنده بر قلب اشاره کرد. این روزها، هر طرف را که نگاه کنی، مردمی را می بینی که غمگین اند، غصه دارند یا اگر هیچ غمی نداشته باشند، عادت کرده اند خودشان به دنبال غم و غصه بگردند.
انگار یادشان رفته ما ایرانی ها، بهانه های بزرگی برای شاد بودن و خندیدن نمی خواهیم و در فرهنگ مان، ضرب المثلی نظیر خنده بر هر درد بی درمان دواست را داریم! تحقیقات مختلفی که در سرتاسر جهان روی تأثیرات خنده بر سلامت انجام شده هم بیانگر این حقیقت است که شاید خنده واقعاً بهترین دارو باشد، خنده، فشارهای زندگی روزمره را کاهش می دهد و باعث بالا رفتن کیفیت واکنش ها در محیط کار می شود، استرس را از بین می برد و واکنش بدن را هنگام فشارهای عصبی تغییر می دهد. با این همه تنها در یک مورد است که دانشمندان در رابطه با خندیدن، هشدار داده اند و آن در بیماران مبتلا به آسم است.

زنان بیشتر از مردان می خندند:

دانش بشری آن چنان پیشرفته شده است که برای هر عامل تأثیرگذاری بر سلامت، رشته ای تخصصی در نظر گرفته و به کمک آن، ابعاد مختلف قضیه را به شکلی علمی و تخصصی بررسی می کند.
مثلاً بررسی روان شناختی و تن شناختی خنده با اسم ژلاتولوژی(Gelatology) به مفهوم خنده شناسی معرفی می شود و پژوهشگران موضوع خنده یا ژلاتولوژیست ها هم می کوشند تا به ماهیت خنده هم پی برده و به این سؤال که چرا انسان می خندد، پاسخی علمی بدهند. آن ها در پژوهش های خود دریافته اند که مغز انسان چگونه یک لطیفه یا یک شوخی را می گیرد و خنده، چگونه می تواند واقعاً به صورت بهترین داروها عمل کند.
این محققان دریافته اند که بخش قدامی یا بیرونی قسمت خاکستری رنگ مغز، قسمتی است که یک موضوع خنده دار بر آن اثر می کند و واکنش خنده را به وجود می آورد. ما در هنگام گفتگوهای عادی به نسبت بیشتر می خندیم تا با شنیدن جوک و لطیفه که گاه پیش می آید. وی می گوید زن ها معمولاً بیشتر از مردها می خندند، چون مردها بیشتر، به گفتن چیزهای خنده دار تمایل دارند.

توصیه هایی برای شادی

شاد بودن آنقدر هم سخت نیست. فرهنگ باستانی ایرانیان بر اساس شاد بودن و شاد کردن پایه گذاری شده است. تا انسان ها بتوانند قدرتمندتر و تندرست تر زندگی کنند.
روان شناسان می گویند توصیه های زیر به شما کمک می کند تا شادتر زندگی کنید:
1 ـ از چیزهای بسیار ساده هم می توان لذت برد و شاد شد. دیدن یک منظره زیبا، یک فیلم قشنگ یا یک دوست خوب هم می تواند انسان را شاد کند.
2 ـ بهترین حالت را در خودتان و در شرایط موجود اطراف تان پیدا کنید. هیچ کس همه چیز ندارد و هر کس اندوهی دارد که با شادی زندگی آمیخته است. هنر آن است که در شرایط سخت بخندیم.
3 ـ شما نمی توانید همه را از خود خرسند و خشنود کنید، پس اجازه ندهید انتقاد شما را نگران کنند.
4 ـ اجازه ندهید دیگران معیارهایتان را تعیین کنند، خودتان باشید و به چیزی که نیستید، تظاهر نکنید.
5 ـ کارهای سودمندی که از انجام آنها لذت می برید بیشتر و بیشتر کنید.
6 ـ نفرت و حسادت را از خودتان دور کنید، چرا که این دو، دشمن روح شما هستند، روح شما را اندوهگین می کنند و هیچ اتفاق خوشی هم برایتان نمی افتد.
7 ـ علایق و دلبستگی های زیاد داشته باشید. اگر مسافرت دوست دارید و نمی توانید بروید، سینما را امتحان کنید. کتاب های جدید بخوانید، به پارک بروید یا ورزش و پیاده روی کنید.
8 ـ گذشته را در گذشته رها کنید و تنها از آن پند بگیرید و به خاطر داشته باشید در صورتی که مشکلی پیش آمد، همیشه به یافتن راه حل آن فکر کنیم نه به خود مشکل.
9 ـ خودتان را به کارهای گوناگون سرگرم و مشغول کنید. کسی که سرش گرم باشد فرصتی برای غصه خوردن ندارد!
منبع: نشریه بانو، شماره 115.