نقش دين در تحکيم خانواده
يکي از عوامل مهم در تحکيم روابط زن و مرد، اعتقادات و پاي بندي هر دو به مسايل ديني، شرعي و احکام مقدس اسلام است. لذا وقتي حضرت زهرا عليها السلام با حضرت علي عليه السلام ازدواج کردند و پيامبر صلي الله عليه و آله
نويسنده: علي محمد رفيعي محمدي
زيرعنوان: عوامل تحکيم خانواده (3)
نقش دين در همسرداري
يکي از عوامل مهم در تحکيم روابط زن و مرد، اعتقادات و پاي بندي هر دو به مسايل ديني، شرعي و احکام مقدس اسلام است. لذا وقتي حضرت زهرا عليها السلام با حضرت علي عليه السلام ازدواج کردند و پيامبر صلي الله عليه و آله روز بعد از عروسي به ديدار دخترشان رفتند و سؤال کردند که دخترم همسرت را چگونه يافتي، حضرت فاطمه عليها السلام عرض کردند: « خير بعل » او بهترين همسر است. همين سؤال را از دامادشان، حضرت علي عليه السلام پرسيدند و پاسخ را شنيدند: « نعم العون علي طاعه الله »(1) بهترين کمک دهند در اطاعت از خدا.در خانوده هايي که زن و مرد به فرايض ديني و مسايل شرعي پايبندي دارند به خاطر دينداري در هيچ زماني به يکديگر ظلم نمي کنند.
امام صادق عليه السلام:
« مردي که با زني به خاطر دينداريش ازدواج کند خداي متعال به او خير و جمال و کمال عطا خواهد نمود ». (2)
از امام علي عليه السلام نقل شده است: مردي خدمت پيامبر صلي الله عليه و آله آمدند و سؤال کرد:
« يا رسول الله، نظر شما درباره ي ازدواج چيست؟ »
حضرت فرمودند:
« سفارش مي کنم همسر دينداري را برگزيني ». (3)
بدون ترديد از مهم ترين عوامل پيوند پايدار ازدواج موفق و زندگي آرام، هم سويي بينش ها و باورهاي ديني و پاي بندي عملي زوجين به ارزش ها و فرايض عرشي است. بر همين اساس مردان و زنان خداباور و پاک انديش، در آرزوي داشتن همسري مؤمن و نيک سيرت و عامل به ارزش هاي قرآني هستند. چنين گرايشي در امر ازدواج، برخاسته از نهاد پاک و فطرت کمال جوي انسان است و از همين روست که خداوند متعال بهترين ازدواج را وصلت پاکان و متقيان با يکديگر مي داند و در سوره ي نور آيه ي 26 مي فرمايد:
( وَ الطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَ الطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ ).
زنان پاک از آن مردان پاک و مردان پاک از آن زنان پاکند.
« خصلت هاي پاک بشري- اين عظيم ترين سرمايه هاي وجود- ناشي از خداباوري و تقوا پيشگي است و تقوا پيشگي نيز حاصل توحيد و معاد انديشي. به بيان ديگر در نزد زنان و مردان پاکدل، ارزشمندترين معيار براي انتخاب همسري همراه و همدلي نيک سرشت، خداپرستي و معادباوري است، و اين خصايص از گران قدرترين و پايدارترين جاذبه ها در زندگي زناشويي است. (4)
محبت، عشق و علاقه در سايه ي ايمان به خدا حاصل مي گردد، زيبايي، پول و امکانات مادي و پست و مقام، محبت ايجاد نمي کند؛ بلکه خداوند براي زني که عفيف، پاکدامن، متين و تقوا پيشه باشد زمينه اي به وجود مي آورد که شوهرش او را دوست بدارد و متقابلاً براي مرد متدين، با تقوا و دين باور، متعهد و پاکدامن که چشم خود را از نامحرم بپوشد، خداوند کاري مي کند که همسرش او را دوست داشته باشد. گناه و بي تقوايي عامل تنفر است. خدا مي فرمايد:
( وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْکاً . . . )(5)
دوري از ياد و ذکر خدا زندگي را بر انسان سخت مي کند.
در مقابل، ايمان به خدا و تقواي الهي و عمل صالح ايجاد محبت مي نمايد:
( إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْم?نُ وُدّاً ). (6)
به درستي که، کساني که ايمان به خدا مي آورند و عمل صالح انجام مي دهند، خدا آنان را نزد مردم محبوب قرار مي دهد.
زن و مردي که در محيط خانواده به ارزش هاي اخلاقي و ديني پايبندي دارند و به نماز اول وقت اهميت داده، و اهل دعا و مناجات با خدا و اهل بيت عليهم السلام هستند و مرتب قرآن قرائت مي کنند، حضرت حق نسبت به آن ها عنايت خاصي دارد. اما خانواده هايي که زن و مرد پايبندي به اصول ديني و ارزشهاي اخلاقي نداشته و دايم با پخش نوار موسيقي و فيلم هاي مبتذل احساس سرخوشي کاذب مي کنند به هيچ وجه روي خوشي و صحت واقعي را نمي بينند. لذا يکي از عوامل تحکيم خانواده ايمان به خدا و دين داري زن و مرد است:
« نوروا بيتکم بتلاوه القرآن ». (7)
خانه هايتان را به تلاوت قرآن نوراني کنيد.
پي نوشت ها :
1. بحارالانوار، ج 43، ص 117.
2. المقنعه، شيخ مفيد، ص 513.
3. کافي، ج 5، ص 336.
4. غلامعلي افروز، همسران برتر، صص 66-65.
5. سوره طه، آيه ي 124.
6. سوره مريم، آيه 96.
7. کافي، ج 2، ص 610.
رفيعي محمدي، علي محمد؛ (1389)، نسيم عشق: عوامل تحکيم و تزلزل خانواده، قم: انتشارات رسول اعظم ( صل الله عليه و آله و سلم )، چاپ هفتم
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}