بازنشستگی، آغاز مرارت نیست بلکه شروع دوباره یک زندگی با افتخار است.
 
چکیده: عمده‌ترین دغدغه افراد بازنشسته در کشور این است که به جای استراحت یا مسافرت، در اندیشه یافتن کار جدیدی باشند تا بتوانند با ایجاد درآمد جدید از عهده تأمین هزینه سنگین مخارج زندگی برآیند.در این نوشتار به بیان برخی راهکارها برای کاهش تنش اقتصادی در این دوران اشاره می پردازیم.

تعداد کلمات 1057 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

آیا باید برای کمبود درآمد و کسری دریافتی در دوران بازنشستگی، نگرانی داشته باشیم؟

مسلم است که جواب سئوال بالا، خیر می باشد، زیرا که اگر در آن زمان برنامه ریزی نشده و سرمایه گذاری لازم انجام نشده باشد، هر چند با مسائلی و چالش هایی روبرو خواهید شد، اما نگرانی موردی ندارد، اگر به توصیه های این نوشتار عمل شود، با کمی تأخیر البته با کوشش بیشتر، این نگرانی کاملا برطرف خواهد شد. و می توان با حداقل سرمایه و حتی گاهی بدون سرمایه نیز به ایجاد درآمد رسید.
البته لازم به ذکر می باشد که با توجه به اینکه با بالا رفتن سن و گذشتن از دوره جوانی و افول بدن و جسم، نیروهای بدن از جمله نیروی ذهن نیز با افت، روبرو گشته و کاهش می یابد، لذا می بایست به کارهائی اقدام نمود که حداقل سرمایه و نیروی فیزیکی را طلب نماید.
به نظر شما سه کار و فعالیت درآمدساز که از عهده افراد بازنشسته برمی آید، چیست؟
بخش هائی که می توان برای آنها برنامه ریزی کرد و با حداقل سرمایه و در بعضی موارد بدون سرمایه اقدام به شروع آنها نمود به شرح ذیل پیشنهاد می گردد:
 

ایجاد درآمد

در اینجا باید بر ایجاد درآمد، بیشتر و بیشتر تمرکز کرد و بر راه های افزایش نقدینگی و درآمد بیشتر توجه ویژه نمود، و راه های جدیدی برای درآمد پیدا نمود که اصلح است که بجای کار کردن خودمان، سرمایه و پولمان درآمدسازی داشته باشند.

لیست فعالیت هائی را که می توان برای افزایش درآمد به آنها مبادرت نمود، به شرح ذیل پیشنهاد می گردد:
  • نوشتن کتاب
  • سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار
  • سپرده گذاری در بانک ها
  • استفاده از تجربیات خود
  • کنترل شدید هزینه


 نوشتن کتاب

با توجه به تجارب بسیار گران بهائی که بازنشستگان عزیز دارند، می توانند تنها با گذراندن ۴ ساعت آموزش روش نوشتن کتاب، اقدام به تألیف کتاب زندگی خود، تجربیات خود و ... نموده و اقدام به فروش آن نمایند.
در چند ماه گذشته تنی چند از همکاران بازنشسته را شاهد بودم که بعد از بازنشستگی بجای نشستن در خانه و بیکار ماندن، اقدام به سرودن شعر و حتی چاپ کتاب اشعار خود، آموختن نقاشی و خلق چندین تابلو زیبا نموده اند و بعد از آماده نمودن چندین تابلو، اقدام به برپائی نمایشگاه جهت فروش آن تابلوها نمودند. که تلاش و عزم این عزیزان قابل تقدیر و تحسین می باشد.
در حال حاضر شما توانائی نوشتن چه کتاب هائی در زمینه تخصص خود را دارید، لطفا حداقل ۳ مورد آن را ذکر نمائید:
 

سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار

در این بخش نیز که راه دیگری برای درآمد سازی و به گردش در آوردن سرمایه می باشد، کافی است تنها با مطالعه چند کتاب یا مراجعه به چند سایت از جمله سایتهای بورس، بتوانید در این زمینه نیز اطلاعاتی کسب نمائید و بصورت فعال در این بورس سرمایه گذاری و به درآمد برسید.
توصیه می گردد در این زمینه کتاب های مربوط به آموزش سرمایه گذاری در بورس را مطالعه نمائید تا با ترفندها و نحوه ورود و سرمایه گذاری در این محل، کاملا آشنا گردیده و زمان خرید و فروش سهام را از پیش تخمین بزنید. و خود یک متخصص سرمایه گذاری در بورس بشوید.
 

سپرده گذاری در بانک ها

یکی از موارد درآمدسازی، سپرده گذاری در بانک ها است. سپرده گذاری در بانک ها جزء کم ریسک ترین کارهائی است که با هر مبلغ و هر دانشی (حتی بدون دانش) می توان انجام داد، هر بازنشسته در موقع بازنشستگی، مبلغی را بعنوان پاداش بازنشستگی، از محل خدمت خود دریافت می نماید. اگر همان مبلغ را در بانک بصورت سپرده بلند مدت سپرده گذاری نماید، می تواند با درصدهای پرداختی بانک تا مدت ها بدون ریسک درآمد مشخصی را دریافت نماید. همان گونه که تعدادی از همکاران اینجانب پس از بازنشستگی علیرغم اینکه کارهای مختلف نیز داشتند، پس از دریافت پاداش بازنشستگی و سپرده گذاری آن در بانک، به درآمد مطمئن و مستمری دسترسی پیدا نمودند.
 

استفاده از تجربیات خود

هر بازنشسته در مدت خدمت در محل کار، علاوه بر آموزش های خاصی که دریافت داشته، تجربیات گران بها و قیمتی را نیز کسب نموده است. این تجربیات اگر بصورت صحیح به دست آیندگان و جوانان برسد، می تواند چراغ راه هدایت آنها گردند. در این بخش، هر بازنشسته می تواند تجربیات خود را بصورت های مختلف ارائه محصول، کتاب، مشاوره، راهنمائی و ...  در ازاء مبالغی به آیندگان و جوانان اراته نماید و از این بابت نیز درآمدی برای خود مهیا نماید.
 

کنترل شدید هزینه

با توجه به کم شدن درآمد مستمر ماهیانه، باید نسبت به هزینه ها، کمی دقیق تر شد و از هزینه نمودن موارد اضافی و بی مورد جلوگیری نمود. اگر بتوان کنترل شدیدی بر هزینه ها انجام دهیم، همین عمل به ظاهر ساده، می تواند نسبت به بهبود کیفیت زندگی با هر درآمدی کمک شایانی نماید. البته لازم به ذکر است که مدیریت هزینه ها در اکثر خانواده ها بر عهده خانم خانه می باشد. اگر مسئولیت هزینه ها به عهده خانم خانه باشد، معمولا از این بابت نگرانی وجود نخواهد داشت، اما در بقیه موارد، خود باید مسئولیت کامل کنترل هزینه ها را به عهده گرفته و از هزینه نمودن موارد اضافه خودداری نمائید.
 

حفظ سلامتی

در زمانی که مشغول نوشتن این کتاب بودم در سمیناری با چند تن از دوستان که صحبت می کردم، آنها عقیده داشتند که بازنشستگان، سی سال به کار مشغول بوده اند، حال دیگر چه نیازی به کار کردن دارند و آنها بعد از این مدت تنها باید به استراحت بپردازند، لکن از این امر غافل بودند که کار کردن برای سلامتی بدن نه تنها مفید است، بلکه لازم و ضروری است صد البته که استراحت نیز باید چاشنی آن باشد، لذا توصیه می گردد که اگر نیازی هم به پول و درآمد آن ندارید، حتما نسبت به اشتغال در فعالیتی که مورد علاقه خودتان است.
 
منبع : کتاب «لذت زندگی در وقت اضافه»
نویسنده: ولی بختیاری

بیشتر بخوانید :
دوران زندگی دوم «بازنشستگی» (بخش اول)
دوران زندگی دوم «بازنشستگی» (بخش دوم)
بازنشستگی و سلامت روان
سالمندی (پیری) را بهتر بشناسیم
دوران یائسگی مردان