سرزنش و تحقیر به سلامت رابطه دوستانه ضربه های سختی می زند.
 
چکیده: انسان ها از آن روی که در بستر اجتماع زندگی می کنند و بدون یک جمعی برای زیستن، زندگی بی معناست؛ نیاز به داشتن روابط با دیگر افراد دارد. در این میان از همه مهم تر مدیریت این رابطه است که نه به سمت افراط برود و نه به سمت تفریط. در این نوشتار به بخشی از گام های افزایش مدیریت رابطه می پردازیم.

تعداد کلمات 807 / تخمین زمان مطالعه 4 دقیقه
 

گام هایی برای افزایش مدیریت رابطه

با آگاهی از هیجانات طرف مقابل با هیجان های گروهی که با آن ها مرتبطیم، حال زمان آن است که با گام های لازم در کنترل و مدیریت کردن این هیجان ها آشنا شویم. این کار همان مدیریت رابطه است. اشخاصی که در مدیریت رابطه خود با دیگران موفق شوند، می توانند تا حد بسیاری نشانه های انسان های دارای هوش هیجانی بالا را در خود بیابند. رابطه های دوستانه، صمیمیت و مهرورزی، از نتایج داشتن مدیریت رابطه است. در ادامه گام های لازم را برای مدیریت رابطه بر می شماریم.
 

گام نخست: هیجان های موجود در تعاملات خود با دیگران را کشف کنید

بکوشید هیجان های موجود را در تعاملات خود با دیگران کشف کنید. بدانید که هیجان ها در همه تعاملات بین دو نفر نقش دارند. به این فکر باشید که هیجان -چه خوب و چه بد- چگونه بر رابطه تعاملی شما با فرد مقابل تأثیر می گذارد. بدون شناسایی درست این هیجانها نخواهید توانست به رابطه سازنده دست یابید.
 

گام دوم: دریابید که هیجان ها چه هنگام اوضاع را خراب تر و دشوارتر می سازند

 بحث ها، گفتگوها و چانه زدن ها، اغلب بدون هیچ دلیل ظاهری روی می دهند. وقتی علایق شخصی وارد می شوند، معمولا همه چیز به بن بست می رسد. هنگام بحث، تا زمانی که به احساسات یا علایق شخصی و هیجانی خود توجه می کنید، جروبحث ادامه خواهد یافت. این را بدانید که پافشاری بر موضع خود، اوضاع را خراب تر می کند و هیچ چیز جز کدورت و ناراحتی به ارمغان نمی آورد.
ترک بحث و جدل بی فایده، یکی از توصیه های حضرت سلیمان (علیه السلام) به فرزندشان است. ایشان می فرمایند: «ای فرزندم، از بحث و جدل بپرهیز! همانا که در آن فایده ای نیست و به برانگیخته شدن دشمنی میان برادران می انجامد».[1]
توجه داشته باشید وقتی طرف مقابل هیجان زده شده است، لازم است به آنچه احساس می کند، توجه نشان دهید. همین که شخص مقابل احساس کند برای او و احساساتش احترام قایل اید، در بحث کردن با شما آرامش و احساس خوشایندتری می یابد. مطمئن باشید اگر او احساس کند تهدید شده، در موضع دفاعی قرار می گیرد و این مسئله، احساسات منفی اش را دوچندان می سازد.
 

گام سوم: وقتی فردی برایتان مهم است، این مطلب را به او نشان دهید

 وقتی فردی برایتان مهم است، آن را نشان دهید. وقتی به کسی علاقه واقعی دارید، آن را پنهان نکنید. حتی اگر تنها برخی ویژگیهای او را دوست دارید، می توانید آن را ابراز کنید. جالب است بدانید مردم کسانی را که از آنها خوششان می آید، دوست دارند. این ابراز علاقه، اغلب طرف مقابلتان را به برقراری رابطه با شما ترغیب می کند. از سوی دیگر، شما می توانید علایق خودتان را درباره چگونگی برقراری ارتباط به طرف مقابل بگویید تا او هنگام برقراری رابطه به آنها متعرض نشود.
 

گام چهارم: از دوستی معتمد برای بالا بردن مهارت مدیریت رابطه خود کمک بگیرید

 از دوست یا همکاری معتمد بخواهید درباره اینکه چه وضعی دارید، به شما بازخوردی واقعی دهد. بازخورد یا همان پیشنهادها و انتقادها می تواند گاهی ناراحت کننده باشد. بنابراین باید کسی را بیابید که با او راحتید و می توانید با کمک او این ناراحتی ها را تحمل کنید. به او توضیح دهید که در حال کار کردن روی مدیریت رابطه در خودتان هستید. به او بگویید که مدیریت رابطه چیست و چند مورد از اهداف تان را که با بهبود این مهارت می توانید به آنها برسید، توضیح دهید. از این فرد بخواهید به شما بگوید چه می اندیشد یا چه چیزی را در شما می بیند. حتما درباره چیزهایی که همان لحظه متوجه آنها نیستید، از او اطلاعاتی بگیرید.
می توانید برای رسیدن به هدفتان پرسش های زیر را برای دوست یا همکارتان مطرح کنید:
  • من چه ویژگی یا مهارتی دارم که به کمک آن می توانم با دیگران کنار بیایم؟
  • آیا راهی وجود دارد که بتوانم از این مهارت بیشتر در ارتباط با مردم استفاده کنم؟
  • چه چیزی از ارتباط خوب من با دیگران جلوگیری می کند؟
  • آیا موقعیت ها یا افراد مشخصی وجود دارند که من معمولا در ارتباط با آنها اشتباهاتی مرتکب شوم؟
  • آیا رفتاری هست که در انجام دادن آن افراط کنم؟ آیا می توانم از شدت یکی از رفتارهایم بکاهم؟
  
ادامه دارد ....

منبع: کتاب «این هوش دست یافتنی (راهکارهای تقویت هوش هیجانی)»
نویسنده: علی صادقی سرشت

بیشتر بخوانید :
گام هایی برای افزایش مدیریت رابطه (بخش دوم)
راه‌کارهایی برای بالا بردن مدیریت رابطه با دیگری
تکنیک هایی برای روابط انسانی بهتر
مهارت های آغازین برای یک ارتباط درست
بهترین سبک معاشرت با مردم،در جهت سلامت روان

:پی نوشت 
[1]
. ورام بن ابی فراس، مجموعه ورام (تنبیه الخواطر)، ج۲، ص۱۲.