منظور از وجوب ازدواج، در اولویت قرار دادن ازدواج است؛ نه شتاب زده عمل کردن .
 
چکیده : برنامه‌ریزی زندگی باید به سوی فراهم آمدن شرایط ازدواج باشد؛ هر چند این شرایط چند سال بعد محقّق شود. بنابراین جوانان باید از فراهم آوردن زمینه‌های ازدواج غافل نباشند.

تعداد کلمات 1000 /  تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

مقدمه

مقصود از «فوریت» در امر ازدواج، عجله و شتابزدگی نیست؛ به این معنی نیست که فردا صبح یا هفته‌ی آینده یا یک ماه دیگر باید ازدواج کنید؛ بلکه مقصود این است که بگونه‌ای برای زندگی خود برنامه‌ریزی کنید که به محض فراهم آمدن شرایط، در اوّلین فرصت اقدام به ازدواج نمایید و آن را به تأخیر نیندازید. یعنی برنامه‌ریزی زندگی باید به سوی فراهم آمدن شرایط باشد. هر چند این شرایط چند سال بعد محقّق شود؛ چنانکه در مسأله‌ی حج هم اینگونه عمل می‌شود. اگر امروز بر شما واجب شود به حج بروید، هر چند امروز اقدام به تهیه کردن فیش حج می‌نمایید، ده سال دیگر به حج مشرف می‌شوید. امسال نمی‌توانید مکّه بروید ولی اکنون که مستطیع شده‌اید، بر شما واجب شده است ثبت نام کنید هر چند ناگزیر باشید چندین سال در نوبت تشرّف منتظر بمانید. اگر دختر خانمی احساس کرد ازدواج برای او واجب شده است، باید از همان روز به خواستگاران اجازه دهد به خواستگاری بیایند. اگر خواستگاری با معیارهای او همخوانی نداشت به خواستگار دیگر اجازه‌ی خواستگاری بدهد و این روند ادامه یابد تا به خواستگار مورد نظرش پاسخ مثبت دهد.
مقصود اینکه وقتی می‌گوییم ازدواج بر او واجب شده است، نباید آن زمان را فوری و فوتی بداند و همه‌ی امورات خود را کنار بگذارد و سریعاً اقدام به ازدواج نماید؛ بلکه منظور از وجوب ازدواج، در اولویت قرار دادن ازدواج است؛ نه شتاب زده عمل کردن. پس خواهران و برادران و پدران و مادران باید توجّه داشته باشند اگر گفته می‌شود نسبت به ازدواج جوان اقدام کنید، منظور فراهم کردن اقدامات فرهنگی زمینه‌ساز «ازدواج آسان» است وگرنه شتابزدگی در ازدواج ممکن است با موفّقیت همراه نباشد.
 

مطالعات اوّلیه

اوّلین موضوعی که در زمینه‌سازی ازدواج از شرایط ازدواج موفّق به شمار می‌آید، کسب اطّلاعات لازم برای ازدواج است. گاه به دلیل عدم اطّلاع از برخی قوانین و مسائل، انسان دچار سردرگمی و مشکلات بغرنج می‌شود. بنابراین جوانی که قصد ازدواج دارد، لازم است چندین کتاب در این خصوص مطالعه کند. پسر جوانی که قصد ازدواج دارد، لازم است چند کتاب پیرامون شخصیت زن مطالعه کند. دختر خانم‌ها نیز باید در ارتباط با روحیات و شخصیت آقایان مطالعاتی داشته باشند. پسران جوان نباید به شناخت ظاهری خود که از شخصیت مادر و خواهر خود کسب کرده‌اند اکتفا کنند. دختر خانم‌ها نیز نباید به شناخت ظاهری که از شخصیت پدر و برادران خود کسب کرده‌اند اکتفا کنند. البته شناخت نسبت به جنس مخالف تنها از راه مطالعه کسب نخواهد شد و گاه مشاوره با بزرگانی که در این امر خبره هستند، می‌تواند به شما بسیار کمک کند. زیرا کسب اطّلاعات از جنس مخالف در شیوه‌ی رفتار و خواستگاری و آداب و رسوم و روش‌های خواستگاری مؤثر است.

فرق فرد تحصیل‌کرده با فرد عامی و بی‌سواد در این است که اگر فرد تحصیل‌کرده بخواهد عازم مکّه شود در پی مطالعه‌ی کتاب‌هایی در زمینه‌ی حجّ است ولی فرد عامی صرفاً می‌گوید می‌خواهم به مکّه بروم. استاد محمد تقی جعفری می‌فرمودند: آیا برای 50 سال زندگی مشترک نمی‌خواهید 50 ساعت وقت بگذارید، فکر کنید، مطالعه کنید یا به سخنرانی بزرگان در این زمینه گوش دهید؟!
یکی از مشکلات اساسی در ازدواج جوانان این است که متأسّفانه بسیاری از آن‌ها خودشان را غنی و بی‌نیاز از فراگیری مسائل زندگی می‌دانند. اگر بخواهند به آن‌ها پند و اندرز بدهند، بی‌درنگ می‌گویند ما خودمان می‌دانیم. در حالی که در جهل مرکب به سر می‌برند؛ یعنی نمی‌دانند که نمی‌دانند! انسان تا اقرار به جهل خویش نکند، به دنبال علم نمی‌رود. هر چند در بسیاری از زمینه‌ها تخصّص داشته باشید، قطعاً در مسأله‌ی ازدواج متخصّص نیستید. شناخت شما از جنس مخالف در حد شناخت خواهر و مادر و یا برادر و پدر است و این برای شروع یک زندگی طولانی کفایت نمی‌کند.

جمع‌بندی مطالب آنکه، قبل از هر گونه اقدامی باید:
1ـ اگر قصد ازدواج داری، ضروری است، اطّلاعات لازم در این زمینه را کسب کنی.
2ـ اگر به دنبال اطّلاعاتی در زمینه‌ی ازدواج هستی، به کتب و لوح‌های آموزشی معتبر یا مشاوران آگاه مراجعه کن.
3ـ در امر مهمّی چون ازدواج دقت در انتخاب منبع کسب اطّلاعات امری بدیهی است، منبعی را انتخاب کن که با آموزه‌های دین، فرهنگ و عرف جامعه‌ات هماهنگی داشته باشد.
4ـ سعی کن قبل از اقدام به ازدواج در مورد روحیات، خلقیات جنس مخالف، مطالعاتی داشته باشی.
5 ـ با وظایف و حقوق زن و مرد در زندگی مشترک آشنا باش.

حصول اطلاعات اولیه:
1ـ روش های حصول: الف) مطالعه مقالات و کتاب ب) CD ج) مشاوره
2ـ نوع اطلاعات: الف) تفاوت های زن و مرد (شناخت شخصیت زن و مرد) ب) وظایف و تکالیف زن و مرد ج) آداب و رسوم ازدواج
 

تحصیل آمادگی ازدواج

البته باید یک نکته را داخل پرانتز به جوانانی که هنوز احساس وجوب ازدواج نکرده‌اند و به نقطه‌ی قرمز نرسیده‌اند عرض کنیم و آن نکته اینکه هر چند اکنون شرایط وجوب ازدواج در برخی جوانان احساس نمی‌شود، امّا ممکن است دو سال دیگر این گروه نیز به اضطرار برسند. بنابراین لازم است این گروه از اکنون خود را مهیّای فراهم آوردن زمینه‌های ازدواج گردانند و نکته‌ی مهم دیگر اینکه نباید حتماً جوان به خط قرمز و نقطه‌ی جوش شهوت برسد و بعد اقدام به ازدواج نماید. زیرا در شرایط عادی ازدواج امر مستحب مؤکّد است و در حالت طبیعی امری پسندیده است. در این باره روایتی از حضرت  امام رضا (علیه السّلام) آمده است که اگر هیچگونه توصیه‌ای در شرع نسبت به ازدواج نبود، همین که عقلاً کاری را پسندیده و نیک بدانند باید به آن عمل نماییم. حال که این همه توصیه در شرع مقدّس اسلام نسبت به ازدواج گردیده است، بطور مسلّم باید از فراهم آوردن زمینه‌های آن غافل نباشیم. بنابراین، خلاصه‌ی کلام ما این است که جوان باید ببیند چه شرایطی برای ازدواج او لازم است و چگونه می‌تواند آن شرایط را به دست آورد.

منبع : مطلع مهر، امیرحسین بانکی پور (1396)، انتشارات حدیث راه عشق، اصفهان، چاپ شصت و هشتم.

بیشتربخوانید:
راهکارهایی برای جذب خواستگار مناسب!
آیا ازدواج مانع ادامه تحصیل دختران می­ شود؟
مشکلات خانوادگی مانعی در مسیر ازدواج جوانان
موانعی که برای ازدواج کردن خود می ­تراشیم
آیا مشکلات اقتصادی مانعی برای ازدواج محسوب می ­شود؟