مترجم: حمید وثیق زاده
منبع: راسخون




 

مشاوره به فرد کمک می‌کند تا با نیازهای در حال رشدی که جهان امروزی بر ما تحمیل کرده، رو به رو شویم. این اتفاق چگونه رخ می‌دهد؟ اجازه دهید از طریق نوشته‌ی زیر به این موضوع پی ببریم.
«یک مشکل برطرف نشده، همچون سرطانی است که توان انتشار به فضاهای دیگر روابطتان را خواهد داشت و شادی، خوش دلی، عشق و زیبایی را از بین می‌برد.»
- جویس ویسل
همان طور که می‌دانیم، دنیا تغییر کرده است. مشوق‌ها بیشتر شده‌اند و در راستای آن هم تقاضاها افزایش یافته‌اند. اتفاقات زیادی در هر نقطه رخ می‌دهد ـ در مدارس و دانشگاه‌ها، در محل کار، در روابط، در تکنولوژی ... و تمام اینها، بر ما، بر زندگیمان، و طرز فکرمان تأثیر می‌گذارند. بنابراین جای تعجب نیست که استرس و تنش در زندگی افراد نیز افزایش یافته است. با اتفاقات زیادی که رخ می‌دهد و چیزهای زیادی که با آنها سرو کار داریم، همیشه برای یک نفر این امکان وجود ندارد که تمام این کارها را به تنهایی انجام دهد و دقیقاً به همین علت است که مشاوره اهمیت می‌یابد. در این مقاله، در مورد اهمیت و نیاز روزافزون به مشاوره در زندگیمان و نحوه‌ی کمک آن به ما را مورد توجه بیشتری قرار می‌دهیم.

چرا مشاوره دارای اهمیت است؟

گاهی اوقات به کنترل در آوردن همه‌ی کارها خارج از فهم و ادراک فرد است. اتفاقات فراوانند و در سطوح بسیار زیادی رخ می‌دهند که اهمیت یکسانی را می‌طلبند و رسیدگی به همه‌ی آنها و انجامشان به بهترین نحو می‌تواند بسیار طاقت فرسا باشد. گاهی فرد برای پرداختن به تمام این عوامل به کمک نیاز دارد و در حالی که برخی از این مشکلات را می‌توان با کمک دوستان و بستگان حل کرد، جهت رسیدگی به مابقی که پیچیده‌ترند ممکن است به یک متخصص حرفه‌ای، و یا آموزش دیده نیاز داشته باشند ـ و اینجاست که مشاوره کار خود را شروع می‌کند. مشاوره تریبونی را عرضه می‌کند که از طریق آن فرد می‌تواند با یک مشاور صحبت کند ـ مشاور فردی است آموزش دیده و متخصص در این رشته، که به او کمک می‌کند جهت حل مشکلاتش به طرق مختلف راهکاری بیابد.

به چه علت انجام مشاوره اثر بخش می‌باشد؟

هرچند ممکن است حوزه‌های مشاوره تغییر کنند اما اصل اولیه‌ی مشاوره به همان صورت باقی می‌ماند. محدوده فعالیت مشاوره بسیار گسترده بوده و شامل حوزه‌هایی چون مشاوره شغلی، مشاوره صنعتی، مشاوره ازدواج، مشاوره آموزشگاهی، مشاوره اعتیاد، و مانند آن می‌شود. بنابراین، یک مشاور ممکن است در مؤسسات آموزشی، مراکز پزشکی، صنایع، و غیره مشغول به کار شود.
هنگامی که فردی استرس دارد و درگیر مسئله‌ای عاطفی است، ممکن است جلوی منطق و استدلالش گرفته شود و شاید برای او امکان نداشته باشد که به یک راه حل بی‌طرفانه برسد و یا دامنه مشکل ممکن است آنقدر پیچیده و وسیع باشد که رفع آن از عهده‌ی یک نفر خارج باشد ـ اینجاست که او می‌تواند از یک متخصص کمک بگیرد.
یک مشاور، فردی است حرفه‌ای بدون قضاوت کوته فکرانه که مسائل را محرمانه نگاه می‌دارد و به این علت است که افراد آن را رویکردی غیر تهدیدی یافته که می‌توانند با قبول آن از بسیاری از مشکلاتشان رهایی یابند.

مشاوره چگونه عمل می‌کند؟

مشاوره اصطلاحی است بسیار گسترده و شامل چندین عملکرد درونی است. محدوده‌ی فعالیت مشاوره با نوع و ماهیت مشکل تغییر خواهد کرد. استفاده از یک روش یا رویکرد نمی‌تواند برای تمام مسائل کارگر واقع شود. بسته به نوع مشکل و یا معضل، مشاور جهت اتخاذ رویکرد لازم، تصمیم‌گیری می‌کند. در این راستا، محدوده‌ی فعالیت مشاوره را می‌توان بطور گسترده به عملکردهای خاصی تقسیم کرد. اجازه دهید این عملکردها را بشناسیم.

از بین بردن استرس

جهت تصریح مطالب گذشته باید گفت، زمانی که فرد مشکلاتی دارد و به لحاظ احساسی درگیر موضوعی است، این حالت می‌تواند مانع از استدلال و واقع بینی وی شود و اینجاست که یک مشاور به کمک او می‌آید. گاهی اوقات فرد به یک گوش شنوا نیاز دارد تا بتواند خود را تخلیه کرده و به راه حلی دست یابد. مشکلات بوجود آمده به دلیل نزاع‌های خانوادگی، فشار کار، مشکلات ارتباطی در دنیای شخصی و حرفه‌ای، و فشار روانی و استرسی که به دنبال این مشکلات ایجاد می‌شوند، می‌توانند با کمک یک مشاور حل و فصل شوند. برای مثال، چنانچه والدینتان مخالف شریک انتخابیتان باشند، این مخالفت می‌تواند استرس فراوانی در شما به وجود آورد و در نتیجه مشورت با یک مشاور این اجازه را می‌دهد که با چنین استرسی بهتر مقابله کنید.

رفع یک تعارض

کسی که به حال خود رها شده باشد، فردی است که بر او استرس وارد شده و در واقع ممکن است در مواجه با یک مشکل برای حل آن قادر به یافتن چاره‌ای نباشد. بنابراین به کمک یک مشاور نیاز دارد. مشاور کمک خواهد کرد تا به علت ریشه‌ای مشکل یا مشکلاتش پی برده و آن را بهتر درک کند. در امتداد آن، گزینه‌ها و انتخاب‌هایی که بتواند مورد بررسی قرار دهد را نیز پیش پای او گذاشته و در پیدا کردن یک راه حل مناسب به او کمک خواهد کرد. نمونه‌ای از این مورد، می‌تواند انتخاب نوع حرفه ‌باشد ـ فرد ممکن است در مورد انتخاب حرفه دچار تضاد و سردرگمی باشد، و یک مشاور دقیقاً در این مورد به او کمک خواهد کرد.

ارائه‌ی راه حل

یک مشاور، بسته به دامنه مشکل، روند یافتن راه حل توسط خود فرد را تسهیل خواهد کرد و یا چنانچه مشکل برای یک فرد آنقدر پیچده باشد که نتواند به تنهایی چاره‌ای برای آن بیابد، مشاور راه حل‌هایی را در اختیار او قرار می‌دهد. به عنوان مثال، اجازه دهید فرض کنیم شخصی علاقه‌مند به تحصیل در رشته‌ی پزشکی است، اما او مقدمات پذیرش در این دوره را به پایان نرسانده و یا پی می‌برد که به دشواری می‌تواند از عهده‌ی این کار برآید؛ در چنین وضعیتی، مشاور با ارائه‌ی گزینه‌هایی جهت یک حرفه‌ی جایگزین یا وابسته به آن، مانند فیزیوتراپی و یا دندانپزشکی با او کمک خواهد کرد.

انجام و اجرای آزمون

بخش بسیار مهمی از مشاوره نیز شامل انجام آزمون است. این آزمونها شامل، آزمون استعداد، آزمون شغلی، و یا آزمون استرس در چندین مهارت است اما تنها محدود به این موارد نمی‌شود. اهداف اصلی از انجام این آزمونها، تشخیص بیماری‌های روانی، پی بردن به علایق به منظور کمک به انتخاب یک حرفه، و برآورد استعداد به منظور به کارگیری داوطلبین در صنایع مختلف است. پس از انجام یک آزمون، مشاور با فرد جلسه‌ای گذاشته تا در مورد نتایج این آزمون با وی صحبت کرده و مسیر درست را به وی ارائه خواهد کرد.

نحوه‌ی درمان

یکی از مهم‌ترین عملکردهایی که با کمک آن مشاوره انجام می‌شود، برخورد با هر مشکل به عنوان مسئله‌ای منحصر به فرد است و در این راستا، در مورد نحوه‌ی درمان تصمیم گیری می‌شود. اگرچه مشاوره در تمامی زمینه‌های اصلی اعمال می‌شود، محدوده‌ی فعالیت مشاوره در حوزه‌های مختلف متفاوت خواهد بود.
گاهی اوقات یک مشکل ساده است، مانند سردرگمی در مورد انتخاب نوع رشته‌های تحصیلی ـ یک مشاور حرفه‌ای در این راستا کمک خواهد کرد. در مواقع دیگر، مشکلات ممکن است تغییر در همان شیوه‌ی زندگی مانند انتخاب حرفه‌ای که می‌خواهیم در آن مشغول بکار شویم، باشد. در چنین وضعیتی، یک مشاور متخصص درشغل و حرفه، آزمون‌هایی را انجام می‌دهد و به دانش آموز کمک می‌کند، پس از تلفیق استعداد و علایقش و همچنین بعد از گذراندن جلسات مشاوره با او، حرفه‌ای را انتخاب کند که کاملاً مناسب او باشد.. گاهی اوقات مشکلات بسیار پیچیده بوده و نمی‌توانند به تنهایی حل شوند ـ مواردی از اعتیاد و ترسهای بیمارگونه (فوبی) که نیاز به برنامه ریزی دقیقی از این نوع درمان دارد که بایستی مورد استفاده قرار گیرد. این مشکلات نمی‌توانند یکی دو روزه حل شوند و به ترکیبی از چندین تکنیک و گذراندن چندین جلسه نیاز دارند تا نتایج مناسبی را ارائه دهند.
ماهیت و مکان حل این مشکلات ممکن است قابل تغییر باشند ـ مانند مدارس، و یا مراکز ترک اعتیاد، اما ماهیت مشاوره همیشه به همان صورت خواهد بود ـ کمک به افراد برای یافتن راه حل مشکلاتشان و کمک به آنها که زندگی بهتری را پیش رو گیرند. با این حال، برخی بر این اعتقادند که پناه بردن به مشاوره به معنای اعتراف فرد به ضعف خود است که در واقع به عنوان راه درستی به آن نگاه نشده است. مشاوره کمک می‌کند تا کیفیت زندگی فرد بهتر شود.