آلودگي هوا و آثار مخرب آن
در يک روز سرد زمستاني، در يک کلان شهر صنعتي، مه غليظ و زرد رنگي در هوا معلق شده و اين همان چيزي است که رنگ غروب خورشيد را عوض مي کند و مي تواند خطري جدي براي تهديد سلامتي مردمي که زير اين مه زندگي
نويسنده: مهدي ظهير آبادي
در يک روز سرد زمستاني، در يک کلان شهر صنعتي، مه غليظ و زرد رنگي در هوا معلق شده و اين همان چيزي است که رنگ غروب خورشيد را عوض مي کند و مي تواند خطري جدي براي تهديد سلامتي مردمي که زير اين مه زندگي مي کنند باشد. اين آلودگي هواست. مطالعات زيادي در خصوص ارتباط آلودگي هوا با بيماري هاي مختلف از جمله اوتيسم ( در خودماندگي ) يا چاقي هاي مزمن به عمل آمده است. دو نوع آلودگي هوا وجود دارد: 1- به صورت ذرات ريز ( ريز گردها ) 2- آلودگي ناشي از دود که هر دو نوع آلودگي مي تواند علت بيماري هاي جدي و تأثير آن بر سلامتي باشد. آلودگي ريزگرد، نوعي آلودگي است که قابل رؤيت با چشم نيست و از ذرات بسيار ريز تشکيل شده است. دکتر « ادل من » محقق ريه دانشگاه آمريکا در اين خصوص مي گويد: زماني که آلودگي ناشي از ريزگردها شروع مي شود، ميزان بيماران ريوي به طور چشمگيري در بيمارستان افزايش پيدا مي کند. آلودگي ريزگرد به طور عمده از اگزوز خودروهاي ديزل، سوزاندن چوب و مواد استحصالي کارخانجات و نيروگاه ها حاصل مي شود و اين در حالي است که آلودگي ناشي از دود يا ازن، به وسيله وسايل نقليه کوچک تر ( خودروهاي سواري ) ايجاد مي شود.
مشکلات نگران کننده
مطالعات اخير بر روي تأثير بسيار بد آلودگي هوا بر خانم هاي بارداري که در معرض نوعي آلودگي هوا به نام PAH يعني پلي سيکليک آروماتيک هيدروکربن ها قرار دارند، نشان مي دهد که اين افراد، پنج برابر بيشتر احتمال داشتن فرزندان بيش فعال را دارند. محققان گمان مي کنند که اين توکسين ها مي تواند باعث تغيير سيستم عصي در مغز جنين متولد نشده و افزايش احتمال بروز رفتارها و مشکلات مربوط به بيش فعالي در کودک شود.مطالعات و تحقيقات متفاوتي که به تازگي و در ماه هاي اخير انجام شده، از تأثير 2 ماده شيميايي بر روي زنان بارداري که در نزديکي کارخانجات و نيروگاه ها زندگي مي کنند خبر مي دهد اين دو ماده، کوروميوم و استيرن است. محققان کشف کرده اند که قرار گرفتن در معرض اين دو ماده، خطر ابتلا به اوتيسم در سنين پايين يا دوران کودکي را افزايش مي دهد و اين در حالي است که اين تحقيقات تاکنون مشخص نکرده که اين اتفاق دقيقاً از چه طريق رخ مي دهد. محققان اميدوارند که در آينده بتوانند با کشف پروسه فوق، راهي براي درمان و جلوگيري از اين خطر پيدا کنند.
مطالعه انجام شده ديگر در مورد آلودگي بر روي تعداد 620 کودک 4 ساله بوده است. اين مطالعه کشف کرده است که کودکاني که در زمان جنيني در رحم مادر در معرض مواد شيميايي حاصل از آلودگي مانند دي اکسيد نيتروژن و بنزين بوده اند در حدود 22 تا 30 درصد، خطر کم کاري ريه در دوران کودکي را دارند.
در يکي از تحقيقات بزرگ در زمينه آلودگي که در آمريکا بر روي 100 هزار خانم بالاي 25 سال انجام شد، مشخص شده افرادي که در مسيرهاي اصلي رفت و آمد خودروها زندگي مي کنند، بيشتر مستعد مرگ هاي ناگهاني ناشي از مشکلات قلبي هستند. اين مطالعه همچنين اعلام مي کند که زندگي در کنار خيابان ها و مسيرهاي تردد آلوده، نسبت سيگار کشيدن يا چاقي سهم بزرگ تري در مرگ و سکته قلبي افراد دارد. دکتر ادل من معتقد است که آلودگي هوا يک خطر جدي است. حتي در اوقاتي که آلودگي هوا در کمترين حد خود در 20 سال گذشته قرار دارد، باز هم سهم بزرگي در تهديد سلامتي انسان ها خواهد داشت.
حفاظت کردن از سلامتي شما
دکتر کاتلين شرين، عنوان مي کند در روزهايي که آلودگي هوا در مقياس بالايي قرار دارد تأثير آن بديهي تر و مشهودتر است. در اين روزها که ساختمان هاي مرکز و پايين شهر ديده نمي شود، مردم با مشکلات تنفسي رو به رو مي شوند و بيشتر از داروهاي تنفسي استفاده مي کنند که اين امر موجب مي شود شب ها خواب راحتي نداشته باشند، ضمن اينکه اين موضوع به مدت زمان قرار گرفتن آن ها در بيرون خانه و محيط هاي آلوده نيز بستگي دارد. خوشبختانه تعداد انواع آلودگي ها در بعضي از کشورهاي بزرگ، در مسير رو به کاهش قرار دارد به طوري که سازمان محيط زيست آمريکا اعلام کرده ميزان آلودگي از 95 درصد در سال 1980 با کاهش زياد سفرهاي درون شهري به ميزان 63 درصد رسيده است. در روزهاي سرد زمستان و در زمان آلودگي هوا تا جاي ممکن از منزل خارج نشويد. همچنين ورزش در محيط بيرون از خانه را نيز در اين روزها تعطيل کنيد و در صورتي که براي خروج از منزل الزامي وجود دارد، حتماً قبل از ساعات شلوغي و ترافيک تردد کنيد. دکتر ادل من همچنين به تغذيه درست، ورزش در داخل خانه ( اگر امکانش فراهم باشد ) و نيز مصرف داروهايي که دکتر طبق نسخه براي بيماران ريوي توصيه کرده نيز اشاره کرده است.پروژه هاي فناوري کنترل آلودگي هوا
برخي از جوامع، دست به اقدامات خلاقانه اي جهت مبارزه با آلودگي هوا زده اند. يک گروه از مهندسين معماري، مأموريتي را جهت ساخت يک باغ در ژنوا واقع در سوئيس و جاگذاري آن در يک مکان غير معمولي، در قسمت فوقاني و بالاي يک بزرگراه قبول کردند! مجاري، لوله ها و پنل هاي خورشيدي با تکنولوژي بالا جهت جذب دي اکسيد کربن انتشار يافته از وسايل نقليه در هوا و ترکيب آن با نور خورشيد جهت تغذيه مزارع جلبک و خزه هاست که اين خزه ها قابل استفاده در فيلترهاي هوا، مصارف غذايي و آرايشي يا سوخت است. به کارگيري و احداث محل هايي جهت توليد غذا با استفاده از عوامل طبيعي در محيط هاي بکر و دست نخورده و عاري از آلودگي، محافظت از محيط زيست و فضاي سبز و بازنگري تأسيسات و کارخانجات موجود، جهت جلوگيري از آلوده ساختن محيط و هوا توسط اين کارخانجات نيز بسيار مهم است. در حالي که اين سيستم در مقياس کوچک ممکن است جوابگو باشد، دکتر ادل من پيشنهاد مي کند که در يک مقياس بزرگ تر و جهت پايين نگهداشتن ميزان آلودگي، حمايت از قوانين مربوط به آلودگي، وسيله اي خواهد بود در جهت انجام اين امر. ما مي بايست از قوانيني که کاهش مصرف سوخت خودروها را باعث مي شود حمايت کنيم. با استفاده از روش هاي مدرن سازي نيروگاه ها و کارخانجات مي توان در کاهش آلودگي اين مکان ها و بخارهايي که از آن ها متصاعد مي شود کمک کرد. دکتر ادل من در پايان نتيجه گيري مي کند که تنها از طريق کمک و همبستگي همگاني مي توان ميزان آلودگي به وجود آمده از خودروها و کارخانجات را کاهش داد و با مشکلات و بيماري ها در اين خصوص مقابله کرد.منبع مقاله :
نشريه زيبايي سالم، سال هفتم، اول و پانزدهم دي ماه 1393
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}